Image
Ontdek Karinthië met de (elektrische) fiets

De Drauradweg en de Alpe-Adria fietsroutes in het Oostenrijkse Karinthië staan garant voor unieke vakantiebelevenissen en ervaringen. Zowel die hard wielerfanaten als minder ervaren wielertoeristen komen hier volop aan hun trekken.

Publireportage : de Oostenrijkse deelstaat Karinthië grossiert in diverse (meerdaagse) fietsroutes dwars door schaduwrijke bossen en langs kronkelende rivieren, warme meren en spitse bergen. De Drauradweg en de Alpe-Adria fietsroutes kan je zowel met een elektrische als met een traditionele fiets rijden, solo of met de hele familie.

Een land of regio ontdekken per fiets is de beste manier om van dichtbij kennis te maken met de omgeving en de landschappen maar ook met de lokale bevolking, de regionale keuken, de cultuur enzovoorts.

Drauradweg: 366 km

De Drauradweg verbindt drie landen: Oostenrijk, Slovenië en Italië. Goed voor een totale afstand van 366 km waarvan 222 in Karinthië. Wie flink doorfietst, klaart de klus in maximaal vier dagen. Wil je echt genieten en ontdekken, plan dan liever een volle week in.

Langs de route vind je meer dan 50 plaatsen waar de regionale keuken wordt geserveerd en er zijn diverse plaatsen waar je welkom bent om te overnachten, zelfs voor één nacht. Wie elektrisch fietst, vindt voldoende oplaadstations langs het parcours en er zijn ook veilige fietsparkeerplaatsen. Wil je de terugweg niet helemaal opnieuw met de fiets afleggen, dan kan je de trein, boot of bus nemen. Er kan zelfs voor bagagetransport gezorgd worden.

Startpunt in Italië

Het startpunt van de Drauradweg ligt in een veld bij Toblach in Italië. Na een kort traject is er al een eerste bijzondere halte, het kruidendorpje Irschen. Deze verborgen natuurparel moet je gezien, gehoord, geroken en gesmaakt hebben.

Daarna gaat het via de beboste hellingen richting Spittal aan de Drau. Centraal staat het indrukwekkende renaissancekasteel Porcia, een van de meest historische bouwwerken van het Millstätter meer.

Na een rit van 40 ‘makkelijke’ kilometers langs de Drau kom je in Villach op de grens met Slovenië en Italië. Je vindt hier talrijke uitstapmogelijkheden: de thermen in Warmbad Villach, de bergruïne Landskron aan de Ossiacher See en het fantastisch panorama over Karinthië vanaf de 2000 meter hoge top die je bereikt met de Gerlitzen-Kanzelbahn.

Zwemmen in een meer

De route tussen Villach en Völkermarkt die daarna volgt, biedt veel afwisseling. Absolute aanrader is een uitstapje naar de nabijgelegen zwemmeren (tot 28°C warm) Wörthersee, Faaker See of Klopeiner See. Neem je liever een duik in de geschiedenis van Karinthië, ga dan voor Frög en Rosegg met hun graven uit de Halstatt-cultuur.

Vervolgens bereik je Drau-Auen dat bekend staat om zijn veelzijdige fauna, adembenemend uitzicht over de Karawanken, de volkerenmarkt met zijn stadsmuseum en de hoogste spoorwegbrug van Europa.

Adrenalinerush

Een tip voor wie qua adrenaline een versnelling hoger wil schakelen: de Petzen Flow Country Trail. Met zijn lengte van tien kilometer en een hoogteverschil van 1000 meter is dit een van de spectaculairste bike-trails van Europa. Indien nodig, kan je ter plaatse extra voorzieningen verkrijgen.

Alpe-Adria: 410 km

Net als de Drauradweg staat de 410 kilometer lange fietsweg van de Alpe-Adria garant voor onvergetelijke belevenissen en lokale ontdekkingen. Starten doe je in de Mozartstad Salzburg. In circa een week fiets je door het nationaal park Hohe Tauern naar het zonnige zuiden in Karinthië en vervolgens over de grenzen van Oostenrijk tot helemaal in Italië.

De voortdurende afwisseling van de landschappen is buitengewoon: imposante bergen, zonnige valleien en hoe verder je in het zuiden belandt, hoe zachter en aangenamer het landschap wordt. Onderweg maak je kennis met de oude K+K-baan, volgens vele fietsers een van de mooiste routes van Europa.

Drie deelstaten

De fietsroute Alpe-Adria is een schoolvoorbeeld van de goede samenwerking tussen de drie deelstaten Salzburg, Karinthië en Friaul-Julisch Venetien. De ene dag geniet je van de Karinthische keuken van Alpen-Adria in Villach, de volgende dag degusteer je de Italiaanse specialiteiten in een trattoria in Tarvis of Udine en ’s avonds proef je de heerlijkheden uit Slovenië in Bled, Kranjska Gora of Nova Gorica.

Terug per trein

Wie onderweg vermoeid raakt, hoeft zich geen zorgen te maken over de terugreis van Grado naar Karinthië of naar Salzburg. De fietsroute van de Alpe-Adria loopt namelijk bijna onafgebroken langs een spoorlijn; je kunt met andere woorden op elk moment met de trein terugreizen. De MiCoTra trein beschikt over een eigen wagon voor fietsen. Deze trein, die twee keer per dag rijdt, verbindt de steden Udine en Villach. Smeer die kuiten maar al in!

Nuttige websites:

Kärnten Card

Vele bezienswaardigheden in de directe fietsomgeving zijn in de Kärnten Card inbegrepen. Deze kaart is geldig tot 26 oktober 2017. Prijzen vanaf 38 euro (volwassenen) en 18 euro (kinderen) per week; goed voor meer dan 100 uitstapjes in Karinthië.

Meer info op deze website

Je partage ce contenu