Image
100 tips voor dagtrips in eigen land: West-Vlaanderen, De Kust

Van De Panne tot Knokke-Heist, elke kustgemeente pakt deze zomer uit met een goed gevulde zomeragenda voor jong en oud. En we hebben het niet alleen over; we serveren ook lekkere en ronduit relaxerende tips.

Inhoud

DE PANNE >>
KOKSIJDE – OOSTDUINKERKE – SINT-IDESBALD>>
NIEUWPOORT >>
MIDDELKERKE – WESTENDE >>
OOSTENDE >>
BREDENE >>
DE HAAN – WENDUINE >>
BLANKENBERGE >>
BRUGGE – ZEEBRUGGE >>
KNOKKE-HEIST >>

DE PANNE

Gratis concertavonden

Van 2 juli tot en met 26 september

Panima is een jaarlijks evenement met concertavonden op verschillende locaties in de stad. Grenzeloos genieten op donderdagavond en bovendien gratis. Tegelijkertijd loopt er een versie voor kinderen, elke vrijdagavond: Panima for Kids. Meer info op http://www.depanne.be/

Zeilen op het strand

Op 4 en 5 juli

Twee getijden, twee zeilwagenwedstrijden. Ze worden op twee opeenvolgende getijden gereden: het late laagtij van zaterdagavond en het vroege laagtij van zondagochtend. Je kunt de spannende race volgen op het strand tussen De Panne tot helemaal aan de Franse grens.

Image
de panne zeilen

Garnaalkruien voor kinderen

Op 11 augustus

Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen deze dag op het strand van De Panne vissen naar een lekker hapje voor zichzelf en hun ouders. Meer dan een eigen net en emmertje hebben ze niet nodig om als echte garnaalkruiers garnalen te vissen. Opgelet, je moet je hiervoor wel inschrijven op de Zeedijk.

Vuurwerk met een Amerikaans tintje

Op 20 augustus

Het Vuurtorenplein staat deze dag volledig in het teken van de Verenigde Staten van Amerika. ’s Morgens kun je er een Amerikaanse krijttekening aanschouwen en ’s avonds staan er Wrestling for kids, een concert, het American Wrestling gala en vuurwerk op het programma. Meer info op www.depanne.be

KOKSIJDE – OOSTDUINKERKE – SINT-IDESBALD

Nieuwe tentoonstelling Paul Delvaux

Nog tot 3 januari 2016

De Stichting Paul Delvaux in Sint-Idesbald schakelt een versnelling hoger in 2015. Nog tot 3 januari van volgend jaar kun je in Sint-Idesbald genieten van een (ver)nieuw(d)e tentoonstelling maar er is ook een gloednieuwe website. Niet te missen als je van surrealistische kunst houdt.

Werelderfgoed: garnaalvissers te paard

Van 13 juni tot en met 26 september

De garnaalvisserij te paard, door Unesco erkend als werelderfgoed, is een discipline die wordt beoefend tijdens het laagtij. Na een paar uren langs de kustlijn in het water te hebben ‘gewandeld’, komen paard en visser op het droge om het net leeg te maken. Heel af en toe worden meteen daarna de garnalen gekookt op de Zeedijk.

Expo Oesterpassie

Van 13 juni tot en met 22 november

Niet alleen tijdens de Garnaalfeesten van 27 en 28 juni brengt Koksijde-Oostduinkerke een ode aan de zee. Dat gebeurt ook met de Expo Oesterpassie in het NAVIGO in Oostduinkerke. De Expo toont de geschiedenis van de verslaving van de mens aan oesters: de verslaving aan de smaak, aan de sensuele vorm en aan het geld dat de oesterhandel kon opbrengen.

66e Garnaalfeesten en Garnaalstoet

Op 27 en 28 juni

Het jaarlijkse Garnaalfeest is zoals hierboven gezegd een ode aan de zee, de garnaal en de garnaalvissers te paard. Er zijn tal van activiteiten te beleven op de Leopold II-laan en op zondagnamiddag is er de Garnaalstoet.

Voor de 9de keer gordelen rond Koksijde

Van 1 juli tot 31 augustus

Deze zomerfietstocht is 35 km lang en voert langs kleine wegen in Koksijde en deelgemeenten. Onderweg ga je op zoek naar foto’s en worden er vragen opgelost. Schrijf je op tijd in.

Image
koksijde

Stoeien in 3D: dikke fun en een vleugje magie

Van 11 juli tot 26 augustus

In dit zogeheten all-weather evenement in het cc CasinoKoksijde word je uitgenodigd om de scène te vervolledigen in geschilderde decors. Dit jaar kun je met Marilyn Monroe op de foto, doe je iets grappigs met een schilderij van Van Gogh, laat je Michelangelo blozen,…  en kun je meespelen in het decor van FC De Kampioenen. Vergeet vooral jouw fototoestel niet om de gekke 3D wereld achteraf nog vele malen te herbeleven. Touringleden genieten van een korting op de toegangsprijs.

Koksijde “fly-in” in het teken van WOI

Op 4 en 5 augustus

Deze 2defly-in in het kader van de herdenking ‘100 jaar Wereldoorlog I’ vindt opnieuw plaats op de militaire basis van Koksijde. Dit evenement rond luchtvaart en WO I zorgt voor animatie voor het hele gezin met luchtdopen, stijlvolle oldtimers, Living History, demo’s met drones en nog veel meer.

Topgastronomie tijdens de Flemish Food Bash

Op 5 juli

Na het succes van de eerste Flemish Food Bash in Antwerpen is het nu aan Koksijde om de pannen van het dak te koken. Chefs uit minstens 10 landen staan garant voor een culinaire hoogdag en ze worden vakkundig bijgestaan door ervaren bartenders en brouwers. Van de bezoekers wordt enkel het volgende verwacht: proeven, praten en genieten.

Op oorlogspad: de Vierdaagse van de IJzer

Van 18 (openingsplechtigheid) tot 21 augustus (slotplechtigheid Ieper)

Deze internationale mars, georganiseerd door de Belgische Defensie, staat open voor burgers en militairen uit binnen- en buitenland. Doel: de gesneuvelden uit beide wereldoorlogen herdenken. Wandelaars maken op een ontspannen manier kennis met de historische en toeristische waarde van de Westhoek.

NIEUWPOORT

Waterballet met licht en muziek

Nog tot en met 14 september

Op het Kaaiplein in Nieuwpoort vindt er ook dit jaar weer een spektakel van licht, water en muziek plaats. De muziek voor het waterballet van de fonteinen wisselt continu af. Van 15 juni tot 10 augustus start het spektakel om 23 uur, van 17 augustus tot 14 september start de half uur durende show een uur eerder.

Jeanne Panne op de brandstapel

Op 12 juli

Nieuwpoort is een heksenstad en dit jaar wordt tijdens een historische evocatie Jeanne Panne herdacht, een Nieuwpoortse vrouw die in de 17de eeuw beticht werd van hekserij. Op verscheidene locaties in de stad worden taferelen uit het leven van Jeanne nagespeeld.  Meespelen kan, maar schrijf je tijdig in.

Image
Jeanne Panne

80ste Nationale Hulde aan Koning Albert I en de helden van de IJzer

Op 2 augustus

Dit jaar zullen de plechtigheden uitzonderlijk plaatsvinden aan het IJzermonument vanwege werken aan het Albert-I-monument. De plechtigheid, met een defilé van 300 vaandeldragers, behoort tot een van de meest omvangrijke vaderlandslievende plechtigheden van België.

Cultureel volksfeest: St-Bernardusfeesten

Op 21, 22 en 23 augustus

Dit culturele volksfeest is een jaarlijkse traditie met een driedaagse braderie, live concerten, live entertainment en straatanimatie. Op zondag is er naar jaarlijkse traditie de optocht en zegening van de Sint-Bernardushonden.

MIDDELKERKE – WESTENDE

Striphelden kijken tijdens het 29e Stripfestival

Van 18 juli tot en met 9 augustus

Aan de Zeedijk van Middelkerke kun je ook dit jaar weer jouw striphelden en hun tekenaars aan het werk zien. Loop langs de bekende beelden op de dijk of probeer een handtekening te scoren van je favoriete striptekenaar.  

Genieten van aankomend tennistalent

Van 5 tot 13 september

Het Epernayplein wordt voor het tweede jaar op rij uitgerust met 1500 zitplaatsen om naar toptennis te kijken. Je kunt hier zowel Belgische beloften als internationale spelers aan het werk zien. Deze Rising Stars Tennis Tour wordt dit jaar naar eigen zeggen één van de grootste tennistoernooien voor heren in België.

Image
tennis middelkerke

Einde van het zomerseizoen: Leffingeleuren

Op 18, 19 en 20 september

Dit jaarlijkse driedaagse muziekfestival geldt als de ultieme afsluiter van het Belgische zomerseizoen. Met dank aan, elk jaar opnieuw, de indrukwekkende line-up van nationale en internationale artiesten. Voor de affiche verwijzen we naar de website hieronder.

OOSTENDE

Disney’s Frozen op het strand van Oostende

Van 13 juni tot en met 6 september

Op het Groot Strand van Oostende wordt dit jaar de magische wereld uit de Disneyfilm Frozen herschapen. Prinses Anna en Koningin Elsa nodigen je daar uit om mee te zingen met de bekende liedjes. Geen nood voor wie de film (nog) niet heeft gezien want ook het kasteel van Doornroosje en vele andere gekende Disney- en Pixarfiguren zijn op de afspraak. Touringleden genieten van een korting op de toegangsprijs.

Image
Disney Frozen het strand van Oostende

A l’Ostendaise: het beste uit de Noordzee

Op 27 en 28 juni

A l’Ostendaise’, we schrijven editie drie intussen. Ook deze keer wordt het weer smullen van topgerechten aan democratische prijzen. Het Zeeheldenplein wordt omgetoverd tot een mekka voor foodies met een breed aanbod aan Noordzeeproducten. Je kan verschillende Oostendse chefs aan de slag zien met de lekkerste vis en schaaldieren van eigen zeebodem.

Het Belgisch Kampioenschap Vuurwerk

Op 13, 20, 21, 27 juli en 3, 10, 15 en 17 augustus

Toerisme Oostende organiseert dit jaar opnieuw het spectaculaire Kampioenschap Vuurwerk, beter gekend als de Vurige Maandagen. Deze festiviteiten vinden plaats op het Groot Strand. In juli start het vuurwerk om 23 uur, in augustus om 22u30. Op 15 augustus gaat het vuurwerk eenmalig door in het nabijgelegen Mariakerke.

Vaste prik: Theater aan Zee (TAZ)

Van 30 juli tot en met 8 augustus

De vaste TAZ-ingrediënten blijven ook dit jaar behouden: een ruime selectie theatermakers, muziekbands, een literatuurprogramma en voor de kleinsten een familiepark. Theater Zuidpool is dit jaar de centrale gast. Het volledige programma vind je op de website.

Een klassieker: de Paulusfeesten

Van 10 tot en met 16 augustus

Deze 43e editie van de Paulusfeesten toont zijn kunsten zoals gebruikelijk op en rond het St. Petrus- en Paulusplein in Oostende. Ruim 120 acts, straattheater en animatie zorgen elk jaar voor een heus stadsfeest.

Tafeltennis op hoog niveau

Van 14 tot 18 augustus

Tijdens deze vierdaagse vindt het 37e Flanders International Table Tennis Tournament plaats. Adres: de Koninklijke Stallingen aan de Koninginnelaan in Oostende. Voor de fans van tafeltennis op topniveau: op zaterdag 15 augustus vindt de 17e Flanders ITT Ostend Masters plaats, met – jawel – Jean-Michel Saive.

BREDENE

Doe mee: Belgisch Kampioenschap Zandkastelen bouwen

Op 1 augustus

Op het strand van Bredene kun je van 14 tot 17 uur meedingen naar de titel van Belgisch Kampioen Zandkastelen bouwen. Je kunt ter plaatse inschrijven (of via de website) en je doet mee in teams van maximum 6 personen met maximaal 2 volwassenen. En ja, je kunt er een mooie prijs mee winnen.

Image
Bredene Kampioenschap Zandkastelen

Exotisch swingen tijdens het Afro C-festival

Op 7 en 8 augustus

Dit kleurrijke en exotische festival in ʼt Paelsteenveld is uitgegroeid tot een van de grootste evenementen aan de Belgische kust. Dit jaar kun je er onder meer de legendarische rootsreggae band Black Slate (UK) aan het werk zien. Oh ja, dit festival is helemaal gratis.

Terug in de tijd met het Nostalgie Beach Festival

Op 9 augustus

Voor het 2de jaar op rij zakken muziekliefhebbers uit het ganse land af naar het festivalterrein nabij het strand van Bredene. Dit jaar mikken onder meer Londonbeat en een van de populairste funk/discobands aller tijden op jouw heupen en onderste ledematen: Kool and the Gang.

DE HAAN – WENDUINE

Niet tijdens de weekends: Midweek Music

Van 1 juli tot 31 augustus

Midweek Music zet coverbands met wisselende genres zoals folk, evergreens, jazz, pop en nog veel meer op de affiche. Op woensdagavond ben je welkom  in Parkdomein La Potinière in De Haan en op donderdagavond kun je langs de zeedijk van Wenduine terecht. Voor het volledige programma verwijzen we naar de website hieronder.

Gevarieerde affiche op Coq Rock

Op 11 juli

Dit gratis rockfestival pakt naar eigen zeggen alweer met een sterke affiche uit. Dit jaar treden onder meer Elected Babies, W.A.S.B. en The Shagging Ponies feat (featuring Koen Crucke) op. Dit openluchtfestival ontvangt zijn bezoekers ook dit jaar in een grote tent op het ‘Pier 10’ sportterrein in de Sparrenboslaan. Vergeet je oordopjes niet.

Indrukwekkende folklore: de Reuzenfeesten

Op 11 en 12 juli

Ver weg van het lawaaierige Coq Rock vindt deze reuzenommegang met meer dan 50 reuzen uit binnen- en buitenland plaats. Twee woorden: uniek en indrukwekkend. Het tweedaags folklorefeest met als thema ‘de visserij’, wordt opgeluisterd door tal van muziekkorpsen.

Straattheater op Boulevard De Haan

Op 20 en 21 juli

Elke zomer biedt ‘Boulevard’ De Haan straattheater van hoog niveau dankzij de vele deelnemende nationale en internationale gezelschappen. De hele gemeente wordt ingepalmd waardoor je werkelijk overal aangenaam zal worden verrast tijdens deze tweedaagse.

Meer info: http://www.visitdehaan.be/

Een eeuw terug in de tijd met Trammelant

Op 8 augustus

Het centrum van De Haan gaat elk jaar één dag terug naar het begin van de jaren 1900. Gezien het goed bewaarde historische kader van De Haan is het niet verwonderlijk dat dit evenement tienduizenden mensen op de been brengt om de Normandiëlaan te zien herschapen worden in een drukke stadsstraat met koetsen, fietsen, kraampjes en een brocantemarkt.

Meer info: www.visitdehaan.be

Straatentertainment op Boulevard Wenduine

Op 15 en 16 augustus

Dit tweedaagse internationale festival van straatentertainment zet jaarlijks het centrum van Wenduine op zijn kop: talrijke groepen uit de hele wereld komen hun kunsten vertonen en afsluiten doen ze hier met een daverend vuurwerk.

Meer info: www.visitdehaan.be

Pronken tijdens de Oude Klepperparade

Op 23 augustus

Tijdens de Oude Klepperparade komen deelnemers uit eigen land en onze buurlanden samen om te paraderen met hun motoren gebouwd voor 1921. Ze maken een rondrit door de West-Vlaamse polders, met start en aankomst in De Haan. Dit jaar zullen er ook estafettemotorfietsen uit de Eerste Wereldoorlog en Britse Triumph H estafetterijders te zien zijn. Vergeet je stofbril niet.

BLANKENBERGE

Traditionele start: de Zeezegening

Op 12 juli

Dit traditionele begin van het badseizoen vindt ook dit jaar plaats op het strand van Blankenberge ter hoogte van de vuurtoren. Voor wie het ritueel niet kent: een priester zegent om 10 uur tijdens een openluchtmis de zee.

Folklore: Paravangfeesten en rommelmarkt

Op 2 augustus

Ieder jaar vieren ze in de haven de vissersfolklore met demonstraties van oude ambachten, volksspelen en kun je proeven van hapjes versgebakken vis. Tussendoor houden de Blankenbergse reuzen een oogje in het zeil en zijn er optredens van volksdansgroepen.

Traditionele afsluiter: het Bloemencorso

Op 30 augustus

Het Bloemencorso sluit het zomerseizoen af in Blankenberge. Elk jaar worden praalwagens opgebouwd volgens een bepaald thema en dansorkesten en muziekkorpsen vrolijken de stoet mee op. Bezoekers kunnen de dag voordien ook de opbouwplaats bezoeken.

Image
Bloemencorso

BRUGGE – ZEEBRUGGE

Feest in het Minnewaterpark

Op 27 juni

Traditiegetrouw vindt er zich in het Minnewaterpark op de laatste zaterdag van juni een gratis festival plaats met verrassende workshops, een zuiderse markt met wereldkeuken en interactieve expo’s. Vanaf 18 uur start het avondprogramma en staat wereldmuziek centraal.

Image
Minnewaterpark

Gratis lezen in de strandbibliotheek

Van 1 juli tot 31 augustus

Elke zomer kun je op het strand van Zeebrugge, ter hoogte van Zeedijk 1, gratis strips, romans en tijdschriften ontlenen in de Zeebrugse strandbibliotheek. De collectie telt ongeveer 1500 stuks en wordt elk jaar aangevuld. Lezen doe je op je eigen plekje op het strand, op de dijk, ….

Film op het strand

Elke donderdag in juli en augustus

Op het strand van Zeebrugge kun je tijdens de zomervakantiemaanden elke donderdag genieten van een gratis openluchtfilm. Om 14u30 en 16u30 wordt er een jeugdfilm vertoond die werd geselecteerd door het jeugdfilmfestival. Om 20 uur staat, voor een iets ouder publiek, de hoofdfilm geprogrammeerd.

Indrukwekkende line-up op het Cactusfestival

Op 10, 11 en 12 juli

Het 34e Cactusfestival heeft alweer een indrukwekkende affiche met enkele exclusieve concerten van onder meer Grace Jones, John Hiatt, Anna Calvi, dEus, The Kooks en Balthazar. Daarnaast staan er nog vele andere groepen en artiesten klaar om het Minnewaterpark op zijn grondvesten te doen daveren. Voor het volledige programma verwijzen we naar de website hieronder.

Gratis circus: Cirque Plus

Op 18, 19 en 20 juli

Dit jaarlijks terugkerend gratis circusfestival is uitgegroeid tot een vaste waarde in het zomeraanbod van Brugge. In de sfeervolle tuin van het Grootseminarie ontdek je een programma vol humor, acrobatie, een vleugje emotie en heel veel sfeer.

KNOKKE-HEIST

Kunst en antiek op Sculpture Link

Van 16 juni tot en met 16 augustus

Art Nocturne Knocke is dit jaar niet enkel als een internationale kunst- en antiekbeurs te bezoeken, maar is ook aanwezig in het straatbeeld met een beeldenwandeling. Deze monumentale beelden tonen de bezoekers de weg over de zeedijk vanuit Het Zoute rond het Zegemeer naar CC Scharpoord park.

Superhelden op het 54ste Internationaal Cartoonfestival

Van 5 juli tot 13 september

Dit jaar neemt het festival je mee op een cartooneske tocht doorheen het buitengewone universum van ‘Superhelden’. Laat je verrassen door de frisse kijk van cartoonisten op deze mannelijke en vrouwelijke helden. De winnaars en een selectie van De Gouden Hoed, de oudste cartoonwedstrijd ter wereld, zullen ook te zien zijn in het tentoonstellingspaviljoen voor het Casino in Knokke-Heist.

Gratis muziek tijdens het Kneistival

Van 20 tot 25 juli

Op het Heldenplein in Knokke-Heist vindt de inmiddels 30ste editie van het gratis rock- en popfestival Kneistival plaats. Op het podium vind je naast het talrijke lokaal talent ook groepen als Les Truttes, de Ketnetband, Kensington, The Levellers en nog veel meer. De volledige affiche vind je op de website hieronder.

Pete Sampras en Yannick Noah op de Optima Open

Van 14 tot 16 augustus

De zesde editie van dit prestigieuze vierdaagse tennistoernooi pakt opnieuw uit met een paar ‘levende legendes’. Pete Sampras zal voor de eerste keer meedingen naar de Optima Open-trofee. Naast de ‘King of Swing’ bevestigde ook de flamboyante Yannick Noah zijn terugkomst naar het meest zonnige tennistoernooi van België. Fun verzekerd !

Image
Optima Open

Internationaal vuurwerkfestival

Op 19, 21, 23, 25 en 27 augustus

Er is deze zomer veel vuurwerk te zien aan de Belgische kust maar het internationale vuurwerkfestival in Knokke-Heist is al jaren het grootste qua opzet. Stipt om 22 uur wordt het spektakel op gang geschoten en de jury deelt punten en prijzen uit op basis van kleurenspel, synchronisatie, compositie, harmonie en originaliteit. 

Deel deze inhoud