2016: superveilig jaar voor de luchtvaart

26/01/2017
avion

Door Bart De Landtsheer

Ondanks de algemene perceptie doet de luchtvaartindustrie het qua veiligheid uitstekend. Volgens het Duitse JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) gingen er de afgelopen 10 jaar nooit eerder zo weinig passagiersvliegtuigen verloren.

Voor wie er nog aan twijfelt: het vliegtuig is en blijft het veiligste transportmiddel. De cijfers die het Duitse JACDEC voor 2016 compileerde, bevestigen dat opnieuw.

 

 

Het onderzoekscentrum telde vorig jaar 632 incidenten waarvan 219 als ernstig werden gecatalogeerd. Daarbij gingen ‘slechts’ 37 toestellen verloren. Concreet: 37 vliegtuigen werden zodanig beschadigd dat reparatie niet meer mogelijk was. Het merendeel van die vliegtuigen was overigens niet het onderwerp van een fatale crash maar liep op de begane grond averij op.

 

 

Minder dodelijke slachtoffers

Bij alle incidenten lieten vorig jaar 321 mensen het leven. Dat is het laagste cijfer in de laatste 70 jaar van de luchtvaart (met uitzondering van het jaar 2013). Kanttekening: JACDEC neemt in zijn cijfers enkel vliegtuigen op met een minimale capaciteit van 19 personen. Incidenten met kleine privétoestellen komen bijgevolg niet voor in hun statistieken.

 

 

De veiligste maatschappijen

JACDEC compileert ook jaarlijks een lijst met de zestig veiligste maatschappijen en het houdt daarbij rekening met de prestaties van de laatste 30 jaar. Volgens insiders geeft dat echter een vertekend beeld van de feiten, omdat de luchtvaartindustrie de laatste jaren en decennia aanzienlijk veiliger is geworden. De relevantie van die cijfers moet dus met een korrel zout genomen worden.

 

 

Wél relevant: bij de 60 maatschappijen gingen effectief toestellen verloren maar er viel bij al die incidenten geen enkel dodelijk slachtoffer. We hebben hieronder de 10 veiligste maatschappijen opgelijst (volgens JACDEC):

 

1. Cathay Pacific Airways

2. Air New Zealand

3. Hainan Airlines

4. Qatar Airways

5. KLM

6. EVA Air

7. Emirates

8. Etihad Airways

9. QANTAS

10. Japan Airlines

 

 

Wie de volledige rapporten wil doornemen, kan ze vinden op de Engelstalige website van JACDEC. 

Bart De Landtsheer

Bart De Landtsheer

Verwante inhoud