Er bestaan tal van alternatieven voor het klassieke kamperen. Hier zijn alvast een paar ideeën om wat afwisseling te brengen in je kampeerervaring.
Voel je wel iets voor het idee van een kampeervakantie, maar kan je niet zonder het comfort van thuis? Of ben je al een kampeerliefhebber, maar wil je wel eens iets nieuws proberen? Van boomhut tot glamping met een volledig ingerichte keuken, van daktent tot yurt ... er is voor elk wat wils. Een overzicht ...
Naast de klassieke kampeermiddelen zagen opvallend veel vernieuwende voorzieningen de voorbije jaren het levenslicht. Sommige van deze grensverleggende initiatieven kom je beslist tegen op de campings die in Tourings Europese Campinggids opgenomen zijn.
1. Glamping
Glamping of glamoureus kamperen zit al geruime tijd in de lift. Het principe? Alles is geregeld, luxueus en comfortabel. Een originele kampeerervaring voor mensen die nieuwsgierig zijn naar een nieuwe vorm van avontuur.
2. Een boomhut
Overnachten in een boomhut, da’s pure nostalgie naar onze kindertijd. Sommige boomhutten zijn volledig ingericht, andere zijn gewoon een plateau waarop je je tent kan zetten.
3. Een daktent
Misschien heb je al auto’s gespot met een groot pakket op hun dakdrager. Meestal gaat het om een mooi opgeplooide daktent. Waar dit vroeger een logiesvorm was voor avonturiers die zich met hun jeep naar een niet voor de hand liggende bestemming begaven, zie je vandaag ook daktenten op gewone personenauto’s, zelfs op kleinere modellen. Een weekendje Ardennen met de daktent, zegt dat je iets?
4. Een tiny house
Misschien denk je bij deze logiesvorm niet meteen aan kamperen. Toch kan je zo’n klein en gezellig stulpje vaak ook huren op campings. Daarnaast vind je deze knusse huisjes ook terug op andere unieke plaatsen, zoals de tuin van een particulier, doorgaans in een bos, aan water of aan zee en altijd voorzien van het nodige comfort.
5. Een woonwagen
Dit is nog eens een origineel verblijf! De woonwagen, ook wel pipowagen genoemd (naar Pipo de clown, die ermee door Nederland trok), is eigenlijk een woning op wielen. Vandaag tref je ze soms aan in een tuin bij particulieren of op een camping. Ze zijn gemaakt van hout en deden vroeger dienst als verblijf voor rondtrekkende circusartiesten en kermisuitbaters. Wil je je kleinkinderen verrassen of een exemplaar voor de verhuur? Stel dan je eigen pipowagen samen!
6. Privé-sanitair op de camping
Heb je even geen zin in een algemeen sanitair gebouw op de camping waar het verzamelen geblazen is voor alle sanitaire activiteiten en waar de schaarse muren oren hebben? Kies dan voor een kampeerplaats met een individueel sanitair gebouwtje! Je eigen badkamer met douche en toilet ... meer privacy kan toch niet!
7. Wildkamperen
Is een camping met alle voorzieningen niet jouw ding? Trek je liever de wijde natuur in en is god noch gebod jouw motto bij de keuze van een kampeerplek? Weet dan dat er tal van regeltjes zijn en dat je lang niet overal mag kamperen waar het je uitkomt. In veel landen is het zelfs verboden. Dus vermijd ’s nachts politie aan je deur en zorg dat je alle do’s en don’ts kent.
8. Een nok- of belltent
De nok, de klassieker onder de tenten, is aan een heuse revival bezig. Het zijn modellen met een binnentent en mogelijk ook met compartimentering.
Daarnaast heb je de belltent, vergelijkbaar met de piramidetent, die een ronde vorm heeft en opvalt naast de andere types. Met modellen die zowel geschikt zijn voor koppels als voor groepen tot acht personen.
9. Een campingpod
Deze kleine, tentvormige houten huisjes zijn geschikt voor twee personen. De ene is al wat luxueuzer (of spartaanser) ingericht dan de andere: modellen met een keukentje, een eigen toilet en douche of met een lamp en verder niks ... De vorm geeft het al aan, het vervangt je tent. Maar er moet geen materiaal mee en van de opbouw ben je verlost. Je bent ook beter beschut tegen de weergoden en je voelt je veiliger. Kortom, een leuk alternatief voor het klassieke kamperen.
10. Een yurt
De yurt is van oorsprong een koepelvormige, Mongoolse tent met een houten structuur. Ze wordt vandaag nog altijd gebruikt in Aziatische landen, vooral als woning in de winter.
Voor de westerse kampeerder is dit niet-alledaagse concept een aantrekkingspool die knusheid uistraalt, zeker met een houtkachel die heel de nacht voor een zalige warmte zorgt. Een beleving puur natuur!
11. Een strandhuisje
Aan onze betonnen kust zal je ze niet snel aantreffen, maar in Nederland kan je logeren in een strandhuisje, bijna pal aan de waterlijn. Beleef deze unieke ervaring van slapen op het strand en van eb en vloed die kriebelen aan je tenen. En koester de dag, van het ochtendkrieken tot zonsondergang. Vroegboeken is de boodschap, want deze accommodaties gaan als zoete broodjes de deur uit.
Meest recente artikelen
Hoe kies je een longtailfiets?
Cargofietsen zijn al langer een bekend gezicht in de stad. Maar we zien ook steeds meer longtailfietsen. Wat zijn de voordelen van deze tweewieler? En met welke criteria moet je rekening houden als je er een koopt?
Hoe kies je een plooifiets?
Chaque type de vélo pliant vise un public spécifique. Voici comment trouver le modèle qui vous convient. Que ce soit pour vos vacances ou vos trajets domicile-travail.
Getest in Touring Magazine: de nieuwste auto’s
Zoek je informatie over een bepaald automodel? Vind hier een overzicht van autotesten uit Touring Magazine.
KGM Torres EVX: eclectische elektrische wagen
En bon SUV familial, le KGM Torres EVX mise plus sur le confort que sur le dynamisme sur la route. Son atout ? Un excellent rapport qualité/prix.
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Sur cette page, vous trouverez un guide pratique pour commander l'écovignette française.