Image
BIKIBOX: Berg je fiets en de accessoires veilig op
Fietsen is een leuke bezigheid maar je fiets veilig kunnen stallen, wordt steeds moeilijker. Het Belgische Bikibox-concept biedt een interessante oplossing.

Heb je al gehoord over mobiliteitsmix? Dat is een concept waarbij we verschillende vormen van mobiliteit gebruiken om ons van punt A naar punt B te verplaatsen.

Een voorbeeld. Je vertrekt ’s morgens met de wagen naar het station. Van daaruit neem je de trein en voor het laatste stuk naar kantoor gebruik je de metro.

Ook de fiets begint in die mix een steeds belangrijker rol te spelen. Vooral grote steden ontwikkelen steeds meer infrastructuur om deze zachte mobiliteitsvorm te stimuleren. Toch is de fiets niet altijd de meest evidente keuze om naar het werk te rijden. Het weer zit niet altijd mee en het risico op diefstal is reëel. De forse toename van het aantal elektrische fietsen is daar niet vreemd aan en vooral bij een elektrisch exemplaar gaat het vaak om een aanzienlijke investering.

Fiets én -materiaal

Image
bikibox

Wij vonden deze fietsenberging ofte Bikibox  geweldig. Het is een afgesloten berging voor klassieke en elektrische fietsen. In een unit is plaats voor 14 rijwielen die allemaal over een afzonderlijk elektrisch slot met een code beschikken. In elk vak is er los van de stalling voor de fiets ook nog plaats om maximum 35 kg fietsmateriaal op te bergen. We denken hierbij aan een helm, schoenen, vest, tas … Kortom, je kan het materiaal keurig achterlaten voor je bijvoorbeeld op de trein stapt, naar kantoor wandelt of enkele boodschappen doet.  Zo hoef je al het fietsmateriaal niet mee te sleuren!

De Belgische bedenker van deze berging zorgde ervoor dat het systeem erg comfortabel is in gebruik. Zo is elke box voorzien van een aluminium arm met een gasveer. Zo kan je de fiets makkelijk bij het voorwiel optillen zonder dat dit al te veel moeite kost!

Image
bikibox

Prijskaartje

Toekomstige Bikibox-klanten (steden en gemeenten, bedrijven, winkelcentra…) kunnen de units ook voorzien van grote ledschermen. Daarop kan reclame geprojecteerd worden die de investering mee afbetaalt. Voor particulieren is er een huurformule waarbij men via een abonnementsformule betaalt. Het gaat dan om 5 à 10 euro per maand.

Image
bikibox

In de toekomst

Jean Luc Hannosset de Moxhe, marketingdirecteur van de firma die deze fietsenstallingen ontwerpt, stelt tal van bijkomende initiatieven in het vooruitzicht. We geven alvast enkele mogelijkheden:

  • E-Bikibox: dit is een stalling met een laadstation in elke box. Deze unit is ook interessant voor deelfietsen.
  • Bikibus: combinatie van een Bikibox en een bushokje.
  • Bikibox in hout (met de mogelijkheid om 16 tot 32 fietsen te stallen)
  • Bikibox met groendak.

Preventie fietsdiefstal

Het fenomeen bestaat overal in Europa. Bovendien blijft het aantal fietsdiefstallen stijgen. In België wordt “slechts” 1,8 % van de totale vloot fietsen ontvreemd. Toch gaat het jaarlijks om 100.000 diefstallen. Nederland is op dat vlak afgetekend “Europees kampioen” want daar verdwijnen jaarlijks 900.000 fietsen, of 5,5 % van het park. De Bikibox kan dus erg interessant zijn. Het is uiteraard nuttig om enkele elementaire voorzorgsmaatregelen te nemen. Die kan je op de website van de Federale Overheid nalezen. 

Deel deze inhoud