Budapest Rally 2018: het verhaal van onze deelnemers!

01/08/2018
Nos deux gagnants, Fred et Christian

Door Serap Özyilmaz

In het laatste nummer van Touring magazine lanceerden we een wedstrijd om deel te nemen aan de Budapest Rally, een kleurrijke roadtrip van Brussel naar Boedapest. De gelukkige winnaars vertellen over deze onvergetelijke ervaring.

Op 19 juli laatstleden deed het konvooi van de Budapest Rally zijn intrede in de straten van de Hongaarse hoofdstad. Net als vorig jaar zorgde een team van Touring vanuit Brussel voor de bijstand van de deelnemers. Maar bijzonder dit jaar was de deelname van Christian en Fred, de twee winnaars van de Touring-wedstrijd georganiseerd in samenwerking met Suzuki. Ze vertellen ons hun avontuur!

 

5 Swift-generaties aan de start … en aan de finish

Voor de editie van 2018 besloot Suzuki om 5 generaties van de Suzuki Swift Sport (van 1987 tot 2018) aan de start van de Budapest Rally te brengen. Aan het stuur van deze kleine rode bolides zaten onbekende mensen uit de vier hoeken van ons land, waaronder het duo van Touring, naast een technisch team en een mediateam. Onder de naam The Hungarian Job (het thema van de Budapest Rally was dit jaar Hollywood) vertrok de groep in Brussel voor een tocht van 2.000 kilometer door heel Europa, langs het Zwarte Woud, Laax, het Pianomeer, Venetië, de Plitvice-watervallen, het Balatonmeer en tenslotte Boedapest. Op het programma: een parade van magische landschappen, knotsgekke uitdagingen en een uitgelaten sfeer op de camping! 

 

Suzuki Swift
(Swift 1.0L  Boosterjet, Swift Sport 1.4L 2018, Swift Sport 2012, Swift Sport 2007, Swift GTI 1991)

 

Een ervaring die beantwoordde aan alle verwachtingen

Christian en Fred, de twee winnaars van onze wedstrijd, hebben volop van dit avontuur genoten, zoals blijkt uit de talloze foto's die ze tijdens de rally deelden. Christian vertrouwt ons toe dat hij vanwege zijn werk geen vakantieplannen had deze zomer. Maar dat was buiten zijn vrouw Kathy gerekend, die hem eind juni samen met zijn vriend Fred inschreef voor de door Touring georganiseerde wedstrijd. "In het begin had ik wat schrik dat al die kilometers een heel karwei zouden worden, maar dankzij de regelmatige stops en de uitdagingen onderweg was dat totaal niet het geval. Bovendien gaf ik het stuur regelmatig door aan mijn vriend Fred om geen risico’s te nemen op het vlak van vermoeidheid”, vertelt Christian. "Dit hele avontuur heeft mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Het Suzuki-team was geweldig, de dagen waren goed gevuld en we brachten een paar zalige avonden door met onze Suzuki-teamgenoten. Langs het parcours ontdekten we het ene prachtige landschap na het andere, om nog maar te zwijgen over de vele waterpunten waar we ons konden verfrissen. Zeven dagen was eigenlijk te kort. De tijd vliegt als je je amuseert”, besluit DJ Cri-Cri (de bijnaam die hij op de rally kreeg).

 

Om deze week in schoonheid te eindigen, nodigden de twee kompanen hun echtgenotes en kinderen uit om samen nog een paar dagjes in Boedapest door te brengen vooraleer terug naar België te vertrekken. En zo eindigde het Hongaarse avontuur van onze Ardenners in familieverband.

 

Christian en Fred in Boedapest

 

Een intense en opwindende uitdaging

Ook onze twee pechverhelpers, Philippe en Simon, hebben volop kunnen genieten van het avontuur, ook al ontbrak het hen die week zeker niet aan werk. Met op de camping gemiddeld zo’n 8 interventies per dag (’s morgens voor het vertrek of ’s avonds na de aankomst), werden ze geconfronteerd met terugkerende problemen als stroomstoringen, problemen met de remmen en met de motorkoeling en een hele reeks voorvallen met de koppeling en de carrosserie. En sommige deelnemers kwamen ook naar hen voor een second opinion over een diagnose of om gewoon wat apparatuur te lenen.

 

Simon et Philippe, patrouilleurs Touring

 

Wat Simon van dit avontuur vooral zal onthouden, zijn de hartelijkheid en de vriendelijkheid van de deelnemers. "Mijn mooiste herinnering is ongetwijfeld de optocht van de auto's door Boedapest op de dag van aankomst. Net als al die prachtige auto’s natuurlijk. We hebben hard gewerkt en veel bezocht, maar we zullen nooit de geweldige sfeer tijdens deze rally vergeten, of al die mensen die we hier ontmoet hebben", besluit Simon.

 

Voor Philippe was het zijn eerste deelname aan een rally, en de ervaring was uiterst positief. "Als pechverhelper was het tegelijk intens en spannend om bijstand te verlenen aan zo’n gevarieerd wagenpark en om de hele week door te brengen tussen uiteenlopende generaties. De tijd is echt voorbijgevlogen. Ik zal dan ook niet aarzelen om dit avontuur nog eens aan te gaan als ik de kans krijg!" Bovendien zijn de twee collega’s vrienden voor het leven geworden, ook al kenden ze elkaar nog niet voor het vertrek!

 

Serap Özyilmaz

Serap Özyilmaz

Zolang ze zich herinnert, is Serap Özyilmaz al gefascineerd door auto’s. Niemand keek dan ook verwonderd op, toen ze reeds als klein meisje met grote interesse én met kennis van zaken de races van de Formule 1 volgde. En kijk... vandaag is Serap onze deskundige gids in de wereld van de autosport! 

Ook door Serap Özyilmaz: In alle veiligheid rijden met de SafeDrivePod | Jérôme D’Ambrosio, van Formule 1 naar Formule E