Image

Je bagage inladen voor je op vakantie vertrekt is beslist geen sinecure. Hier zijn alvast een paar tips om stress te vermijden.


Je auto inladen als je op vakantie vertrekt is niet zo makkelijk als het lijkt. Maar met deze tips en trucs zou het voortaan een pak beter moeten lukken ...

Je autokoffer inladen voor je op vakantie vertrekt
Een beetje organisatie, en je begint goedgezind aan je vakantie!


Een kwestie van gewicht

Om te beginnen mag je niet vergeten dat het gewicht van je lading wel degelijk een rol speelt: elke auto heeft zijn grenzen. Officieel hebben we het over MTM of maximaal toegelaten massa. Voor je eigen veiligheid, en die van de andere weggebruikers, is het belangrijk dat je dit respecteert. Verder moet je weten dat de politie de lading mag controleren, zowel in België als in het buitenland. Bij een overtreding riskeer je niet alleen een boete, maar zal je het teveel aan bagage bovendien ter plekke moeten uitladen.


Sleep je? Hou dan rekening met het maximum gewicht!

Als er een aanhangwagen of caravan achter je auto hangt, moet je rekening houden met het extra gewicht: het maximumgewicht van de combinatie auto/aanhangwagen, het maximumgewicht van de aanhangwagen of caravan zelf en het gewicht op de trekhaak. Deze gegevens staan vermeld in de handleiding en op het identificatieplaatje plaatje van de auto, de aanhangwagen en de caravan. In geval van twijfel kan je best contact opnemen met je garage. En maak van de gelegengheid gebruik om te vragen of ze de bandenspanning kunnen checken voor het gewicht van het voertuig.


De zwaarste spullen van achter!

Voordat je alles begint in te laden, verdeel je jouw spullen zorgvuldig over verschillende koffers en tassen. De zwaarste koffer zet je onderin de kofferbak , zo dicht mogelijk bij het zwaartepunt van je auto. Opgelet, je zal pas op het einde van de rit weer bij deze koffer kunnen, dus stop er niks in dat je onderweg nodig zou kunnen hebben.

Ben je van plan om ergens te overnachten? Voorzie dan een kleine koffer en/of tas met daarin alle spullen die je op deze tussenstop nodig hebt. Bekijk deze korte video, gemaakt door onze Zwitserse collega's (beschikbaar in het Frans, Duits en Italiaans).


Gebruik heel de ruimte

Vervolgens laad je de rest van de bagage in: eerst de grootste spullen, dan de kleinste. Eén uitzondering: als er gaatjes zijn, dan vul je die op met soepele voorwerpen. In de eerste plaats om de ruimte op te vullen, maar vooral om alles goed vast te zetten. Een paar schoenen, je fototas, de strandspelletjes, ... het kleinste plekje moet ingenomen worden.


Anticipeer op een noodstop

Bovenop deze stapel leg je alleen maar lichte voorwerpen, zeker als je met een auto rijdt waarin de kofferbak niet gescheiden is van de passagiersruimte (een break, een SUV, een vijfdeurs, ...). Als je bruusk moet remmen, kunnen voorwerpen uit de koffer de passagiersruimte in geslingerd worden, met een reële kans op blessures.

Een voorbeeld? Bij een botsing met 50 km/u zal een glazen fles, een laptop of een stuk speelgoed dat van achter in de auto ligt, de passagiers voorin raken met een kracht die 50 keer groter is dan zijn eigen gewicht ... Kortom, levensgevaarlijk!


Dakkoffer: kies verstandig

Krijg je alles met de beste wil van de wereld niet in de koffer van je auto? Dan moet je misschien een dakkoffer overwegen. Je hebt tegenwoordig keuze te over, en de producten worden alsmaar veiliger. Hier is alvast wat informatie over deze koffers:

  • Kies het juiste volume in functie van wat je nodig hebt.
  • Het volume van de koffers varieert doorgaans van 300 tot 600 liter.
  • Een kleine handbagagekoffer heeft een inhoud van pakweg 40 liter. Een (zeer) grote koffer kan makkelijk 150 liter bevatten, of meer!
  • Hoe groter de dakkoffer, hoe meer je verbuikt (5 tot 15 % extra).


Pas op voor je hoofd

Waar je ook rekening mee moet houden met een dakkoffer (of met een fietsendrager), is je totale hoogte. Ongevallen in parkeergarages, aan tolpoorten enzovoort komen vaker voor dan je denkt en zijn geen pretje voor de slachtoffers.


Inladen volgens de instructies

Voor je veiligheid kies je best een dakkoffer van goede kwaliteit. Hou je ook zeker aan het totaal toegelaten gewicht in de dakkoffer, want zo’n aanzienlijk volume bovenop je auto is niet zonder gevaar, zowel voor jezelf als voor de andere weggebruikers. Algemeen kunnen we zeggen dat je er best geen zware voorwerpen in steekt; die leg je beter onderaan in de koffer van je auto.


Zo, je bent klaar om op vakantie te vertrekken. Vergeet niet om onze Touring Mobilis app te raadplegen, zodat je weet waar de files staan.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering en ga gerust op weg. Dankzij de pechbijstandsformule Touring Go Europa en ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.

Informeer je eveneens over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering wereldwijd, annulatieverzekering en fietsbijstand.