Image
De lekkerste fietsroutes van de Kust tot de Ardennen

Het is vermoedelijk een Belgisch fenomeen: fietsroutes met een culinair karakter. Van brouwerij naar brouwerij, van streekgerecht tot streekgerecht, je kunt het zo gek niet bedenken. Dit zijn onze smakelijkste favorieten.

Heerlijk fietsen aan zee

Nu de zon weer van de partij is, trekken we massaal naar zee. Mocht het echter nét iets te fris zijn voor een duik in zee of zonnebaden op het strand, dan is het misschien perfect weer voor een uitstap met de fiets. Een greep uit het aanbod aan onze kust, met inbegrip van smakelijke pauzes onderweg: In en rond de Stad aan Zee Oostende, Zee van Smaak (10 routes), Terug naar de Belle Epoque (vanuit De Haan) en Fietsen door de stad van de vissers en zeilers (Nieuwpoort). 

Terrasjes aan de waterkant

Fietsen of wandelen langs onze kanalen, rivieren en kuststrook is een populaire bezigheid; het aanbod terrasjes aan de waterkant is dan ook navenant. Check dit lijstje van terrasjes aan de oevers van de Leie in Oost- en West-Vlaanderen en blader eens door ‘La Meuse à Vélo’, een gratis gids met talloze tips voor lekkere rustpauzes aan de overs van de Maas, en de eveneens gratis brochure Scheldeland-Vakantieland.

Van brouwerij tot brouwerij

Zowel boven als onder de taalgrens vind je uitgestippelde routes die de ene brouwerij met de andere brouwerij verbinden. Populair zijn het Rondje Roodbruin in de Leiestreek, de Tournée Locale route vanuit Westvleteren, de Hopperoute in Vlaams Brabant en de diverse Plan Bier routes in Oost-Vlaanderen en deze bierlus (4 ambachtelijke brouwerijen) in de Limburgse Kempen.

Beneden de taalgrens vind je maar liefst 65 brouwerijen op de ‘Bierroute van Wallonië’. 

Meer gedetailleerd zijn wellicht de bier-kaas-abdijroute in Sambre-Orneau en de lekkerbekkenroute in het Land van Herve. De laatstgenoemde routes vind je terug in de gratis brochure ‘Smullen in Wallonië – 28 smulroutes’.

Opgelet evenwel: drink met mate of beperk je tot een degustatie als je na het proeven weer in het zadel klimt. Sommige routes kun je ook per auto afleggen; zorg in dat geval voor een BOB!

Deel deze inhoud