De verschillen: reisbijstand vs mutualiteit vs kredietkaart

30/04/2018
assurance

Door Bart De Landtsheer

Volgens onderzoek trekt ca. 39% van de Belgische vakantiegangers zonder bijstand op vakantie. Velen denken afdoende gedekt te zijn door de mutualiteit en/of een kredietkaart maar die formules zijn beperkt. Hier moet u op letten!

Volgens de jaarlijkse Vakantiebarometer van Touring* vertrekt straks 39% van de vakantiegangers op reis zonder enige vorm van medische noch technische bijstand. Velen zijn zich nauwelijks van de nadelen en mogelijke gevaren bewust maar een groot aantal van die vakantiegangers is er echter van overtuigd reeds voldoende te zijn gedekt via de mutualiteit en/of een kredietkaart.

 

Echter, er zijn cruciale verschillen tussen een bijstandsverzekering en de opties die mutualiteiten en kredietkaartverstrekkers aanbieden.

 

De kleine lettertjes

Wie denkt afdoende gedekt te zijn met een kredietkaart, moet beslist de kleine lettertjes eens doornemen. Daaruit blijkt in eerste instantie dat de vergoedingen en waarborgen begrensd zijn maar ook dat in veel gevallen de reis dient betaald te worden met de kredietkaart in kwestie. Dat is in de praktijk niet altijd even makkelijk wat er bijgevolg voor zorgt dat je helemaal niet van de bijstand zal kunnen genieten indien nodig. In de meeste gevallen gelden de waarborgen énkel in een geval een annulering!

 

Wie vertrouwt op het ziekenfonds kijkt ook aan tegen een beperkte terugbetaling dus hou er rekening mee dat de medische kosten vaak veel hoger uitvallen dan de bedragen die door die mutualiteiten worden vooropgesteld. De eventuele repatriëring is echter beperkt tot de patiënt zelf. Wat met de familie? Zijn of haar auto die in het buitenland achterblijft? Kortom, de mogelijkheden zijn beperkt. En niet onbelangrijk: wereldwijde dekking is met een klassiek ziekenfonds niet mogelijk!

 

Cruciale verschillen

Bijstandsverzekeringen gaan veel verder. Om dat te illustreren hebben we de eigenschappen en kenmerken van de genoemde formules en contracten naast elkaar gezet in de tabel hieronder. Moraal van het verhaal: zorg tijdig voor bijstand want een ongeluk zit vaak in een klein hoekje en de gevolgen kunnen desgevallend veel groter uitvallen dan je denkt. Check onze reisbijstandsoplossingen en ga gerust op reis.

 

tabel_nl


*studie uitgevoerd door Indiville, in opdracht van Touring

Bart De Landtsheer

Bart De Landtsheer

Bart de Landtsheer trekt al meer dan 30 jaar naar de mooiste bestemmingen ver weg of dichtbij. Geniet mee van zijn inspirerende reisverhalen.

Ook door Bart De Landtsheer: De zomervakantie afsluiten met een knal: 8 ideetjes! | Met de fiets naar school? 8 tips en een kleine quiz! | Comfortabel vliegen in economy class? Dat kan! | 50 bestemmingen en hun ideale reisperiode | Backpackers: wat stop je wél en niét in je rugzak? | Meer info...

Verwante inhoud