Image

Goele uit Kessel-Lo testte als een van de allereersten onze service voor fietsherstelling en fietsonderhoud.

Sinds kort kan je een fietstechnieker van Touring aan huis laten komen om je (elektrische) fiets te herstellen of te onderhouden. Goele testte deze nieuwe service als een van de allereersten uit.

Goele woont in Kessel-Lo en is een fervent fietser, zowel voor haar dagelijkse verplaatsingen als op (fiets)vakantie. Toen ze las over de nieuwe service van Touring, wou ze die graag eens uitproberen. "Mijn fiets was aan een onderhoud toe. De lichten brandden ook niet meer, en nu de dagen korter worden wou ik daar toch iets aan laten doen."

Ze maakte een afspraak via onze website. "Dat ging heel vlot. Ik twijfelde even of ik een fietsonderhoud of een fietsherstelling moest kiezen. Maar als je een onderhoud boekt, kan je ook meegeven welke kleine herstellingen er moeten gebeuren. Ik heb een foto van mijn fiets toegevoegd, zodat de fietstechnieker wist wat hij mocht verwachten."

Bij het boeken kon Goele ook een tijdstip kiezen (per halve dag) waarop de technieker moest langskomen. "Een dag later kreeg ik een vriendelijke medewerker van Touring aan de lijn die me een precies tijdstip kon meedelen. Hij heeft me ook nog eens heel duidelijk uitgelegd wat er zou gebeuren en hoeveel het onderhoud zou kosten."


Grondige check-up

Op de afgesproken dag en het afgesproken uur stopt de gloednieuwe bestelwagen van Touring voor de deur. Aan boord is wegenwachter Kevin, die speciaal is opgeleid om fietsen te herstellen. Hij overloopt nog even wat er allemaal moet gebeuren en plaatst Goeles fiets dan in de fietslift aan boord van de bestelwagen. Zo hangt de fiets hoger en kan Kevin comfortabel werken.

fietsherstelling en fietsonderhoud
Bij een onderhoud wordt de ketting schoongemaakt en gesmeerd.


De eerste taak is uitvissen wat er scheelt met de verlichting. Kevin gebruikt een voltmeter om na te gaan of er wel stroom uit de wieldynamo komt. Dat blijkt niet het geval. De kop van de dynamo bijstellen heeft geen effect. Conclusie: de dynamo zelf is defect. Kevin vraagt of Goele wil dat hij een nieuwe dynamo plaatst, of de traditionele fietsverlichting vervangt door moderne en heldere ledlampjes op batterijen. "Doe maar die lampjes", zegt Goele. "Dat is handiger, en dan moet ik ook minder hard trappen."

Kevin verwijdert de oude dynamo, lichten en kabeltjes en schroeft de nieuwe lampen vast. Daarna begint hij aan het onderhoud. Hij verwijdert voorzichtig de kettingkast en maakt de ketting grondig schoon en smeert ze. Als volgende zijn de remmen aan de beurt. De fiets heeft schijfremmen, en die blijken nog in goede staat. Kevin controleert ook de staat van de banden en de bandenspanning, en gaat na of alle bouten en moeren nog goed vast zitten. Als dat achter de rug is, zit de interventie erop.

fietsherstelling en fietsonderhoud
Kevin verwijdert het oude fietslicht en plaatst een modern ledlicht op batterijen.


Tevreden klant

Aan het einde vertelt Kevin nog even wat hij allemaal gedaan heeft en toont hij hoe de nieuwe lichten werken. In de stuurcabine van de interventiewagen maakt hij vervolgens de rekening op. Naast de vaste voorrijkosten en het forfait voor een klein onderhoud komen daar alleen nog de kosten van het nieuwe voor- en achterlicht bij. Goele betaalt met de draadloze betaalterminal.

Na afloop is Goele uiterst tevreden. "Het is echt wel makkelijk dat een fietsenmaker bij je aan huis komt wanneer het je past. Mijn fiets is weer in topvorm, en met die nieuwe lampjes ben ik zeker dat ik gezien word als het donker is."

In de interventiewagen kan Kevin meteen de rekening opmaken.


Een afspraak maken voor je fiets?

Is jouw fiets ook aan een onderhoud of herstelling toe? De service Fietsherstelling & fietsonderhoud van Touring is momenteel beschikbaar in Brussel en in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Kijk of de dienst al aangeboden wordt in jouw gemeente. Je kan dan meteen online een afspraak maken.

Lees ook: veelgestelde vragen over de fietsherstel- en onderhoudsservice van Touring.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.