Gesp je kinderen veilig vast in de auto: de te volgen regels

31/03/2017
ceinture-securite

Bij het vervoer van kinderen in je auto, moet je ervoor zorgen dat ze veilig vastgegespt zijn. In vele gevallen is een speciaal kinderzitje verplicht. Een overzicht van de voorschriften waarmee je moet rekening houden.

Uit onderzoek blijkt dat één op de twee kinderen niet correct wordt vastgegespt in de auto. Als je je niet aan de spelregels houdt riskeer je dat je kind bij een ongeval of bij bijvoorbeeld een bruusk maneuver gewond raakt. Je riskeert ook een boete.

 

Kinderzitje nodig?

Als je kinderen vervoert die kleiner zijn dan 1,35m, dan moet je dat doen in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Vervoer je kinderen die 1,35 meter of groter zijn, dan heb je de keuze een gewone veiligheidsgordel of een kinderbeveiligingssysteem te gebruiken. Meer info vind je op de site.

 

Er zijn uitzonderingen

Op de voorgaande regel geldt een uitzondering als je maar occasioneel eens een kind meeneemt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je de kinderen van de buren eens gaat afhalen op school.  Kinderen vanaf drie jaar mogen dan toch met de gewone gordel vastgezet worden als er geen geschikt kinderbeveiligingssysteem aanwezig is in de auto. Ze mogen dan niet voorin zitten.

 

Mag je een kind vooraan laten zitten?

In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht mogen kinderen wel degelijk vooraan zitten in de auto ongeacht hun leeftijd als ze maar correct vastgemaakt worden. Op deze regel bestaat een uitzondering als de plaats vooraan in de auto uitgerust is met een frontale airbag. In dat geval is het verboden het kind in een autozitje tegen de rijrichting in te zetten, behalve als de airbag uitgeschakeld is.

 

Vindt dit artikel terug op de site van Gocar.be.

 

Go-car

Verwante inhoud