Image
vitres teintées_getinte ramen

Getinte ruiten in je auto? Een oplossing om de schadelijke gevolgen van uv-stralen te beperken, maar ook om meer comfort te creëren voor de passagiers. Maar let op, want niet alles mag. Stel jezelf deze vijf vragen voor je een beslissing neemt …

1. Wat is het verschil tussen autoruiten die oorspronkelijk getint zijn en folie die op bestaande ruiten aangebracht wordt?

Als je vandaag een nieuwe auto koopt, dan maken getinte ruiten bijna altijd deel uit van de basisuitrusting, zelfs bij kleinere modellen. Je kunt ook kiezen voor de verduisteringsgraad die het best bij je past, maar die heeft alleen betrekking op de (laterale) achterruiten.
De getinte ruiten die op een nieuwe auto geplaatst worden, zijn conform de wetgeving en gehomologeerd. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je naar de autokeuring moet. En ze zijn gemakkelijk te herstellen/vervangen bij een sterretje of glasbreuk.

Wil je je autoruiten later van een verduisterende folie voorzien, dan is dat eenvoudig op te lossen. Gespecialiseerde bedrijven stellen kwalitatieve producten voor die professioneel geplaatst worden.
Reken tussen 200 en 800 euro, afhankelijk van de wagen en de toegepaste methode. Naast warmte bestrijden en meer comfort voor de passagiers heeft het plaatsen van dat type folie nog een extra voordeel: de versterking van je achterruiten, omdat die zelden uit gelaagd glas vervaardigd worden.

 

2. Mag ik verduisterende folie op alle autoruiten (laten) plaatsen?

Nee! Artikel 58 van het Technisch Reglement van de vereisten waaraan auto’s moeten voldoen is hier heel strikt over. Kort samengevat, mag je geen folie plaatsen  op de voorruit noch op de laterale voorruiten. Veiligheid boven alles!
De bestuurder moet zijn omgeving perfect kunnen waarnemen en de politie moet de bestuurder kunnen identificeren. Je mag wel een zonneband plaatsen op je voorruit, op voorwaarde dat de afmetingen van de zonnekleppen (aan de binnenkant) niet worden overschreden.

 

3. Hoe meet je de verduisteringsgraad van een getinte ruit?

Men meet het percentage van de ‘zichtbaarheid’ doorheen de ruit. Van 0 tot 100%. De verduisteringsgraad van de voorruit en de laterale ruiten mag niet hoger zijn dan 30%.
Dertig procent komt doorgaans overeen met de ‘basisofferte’ die door autofabrikanten voor de beglazing van nieuwe wagens wordt voorgesteld. Voor de (laterale) achterruit(en) mag de verduisteringsgraad tot 95% bedragen.
Meestal kun je bij autofabrikanten kiezen uit twee of drie mogelijkheden, bijvoorbeeld 45, 65 of 95%. Hier wordt het glas in de massa behandeld, in tegenstelling tot folie die achteraf wordt geplaatst.

 

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect 


 

 

4. Is een athermische voorruit hetzelfde als een getinte voorruit?

Nee, ze verschillen van elkaar. Een athermische voorruit biedt extra bescherming. Infrarood- en uv-stralen worden gefilterd en hun verspreiding in de warmte van de passagiersruimte is hierdoor beperkt.
Dit type voorruit bestaat uit een glazen buitenlaag die behandeld is met ijzeroxide of een extra laag tussen de buiten- en de binnenlaag.

 

5. Klopt het dat het plaatsen van verduisterende folie extra kosten betekent als ik door de autokeuring moet?

Inderdaad! Tenminste als de plaatsing van de folie na de bouw van het voertuig plaatsvond. Dat element, dat betrekking heeft op ‘tuning’, werd in 2010 toegevoegd aan het Technisch Reglement van de Voertuigen.
Voor die extra controle zou de technische keuring extra kosten kunnen aanrekenen. Maar geen reden tot paniek, er is hier sprake van circa 4 à 8 euro meer!

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.