Image
kerstmarkt 2022-2023

Een kerstmarkt of een lichtspektakel ... tijdens deze periode van het jaar is het op veel plekken in ons land gezelligheid troef.

Vorig jaar gooide de pandemie hier en daar nog roet in het eten, dit jaar zorgt de energiecrisis ervoor dat kerstmarkten ‘lichtjes’ worden aangepast. Maar of dat de pret kan bederven? Dit is onze selectie van niet te missen kerstmarkten en lichtspektakels!

kerstmarkt in Antwerpen
Winter in Antwerpen. © Sigrid Spinnox


Belangrijk om te weten:
check voor je bezoek aan de onderstaande winter- en kerstmarkten vooraf de respectieve websites. Lastminutewijzigingen zijn altijd mogelijk en voor sommige lichtspektakels moet je op voorhand reserveren en een toegangsticket kopen.


‘Winter’ in Antwerpen

Vanaf vrijdag 9 december 2022 is Antwerpen meer dan 4 weken lang ondergedompeld in een betoverende wintersfeer. Tot 8 januari 2023 kan je je uitleven op de schaatsbaan, de leukste kerstcadeaus shoppen op de kerstmarkt of een rondje maken in het reuzenrad met zicht op de sfeervol verlichte stad.

Van 9 december tot 8 januari 2023


Wintergloed in Brugge

Brugge pakt dit jaar opnieuw uit met zijn traditionele kerstmarkt en Wintergloed. De kerstmarkt zelf is verspreid over twee locaties - de Markt en het Simon Stevinplein - zodat de bezoekers beter verdeeld worden over de stad. Op het Minnewater kan er als vanouds geschaatst worden, weliswaar op een synthetische piste.

Van 25 november tot 8 januari 2023

kerstmarkt Brugge
Wintergloed in Brugge. © Jan Darthet - Visit Bruges


Winterpret in Brussel

De Stad Brussel viert de 22ste verjaardag van Winterpret. De Brusselse kerstmarkt is naar eigen zeggen een van de mooiste van Europa (bron: Best Christmas Market in Europe) en telt bijna 250 chalets op een route van een kleine 3 km. Ga kijken naar de kerstboom en de klank- en lichtshow op de Grote Markt.

Van 25 november tot 1 januari 2023


Le Village de Noël in Charleroi

In Charleroi worden de Place de la Digue (25/11-31/12) en de Place Verte (25/11-8/1/2023) opnieuw omgetoverd tot een sprookjesachtig kerstdorp, bestaande uit ruim 50 chalets en een schaatspiste met verwarmd terras.

Van 25 november tot 31 december 2022 (schaatsen kan nog tot 8 januari 2023)


Kerst in Durbuy

Het kleine stadje oogt tijdens de feestdagen zo mogelijk nóg magischer dan anders, maar weet dat het er snel erg druk kan worden.

Van 25 november tot 8 januari 2023


De Gentse Winterfeesten

De Gentse Winterfeesten zijn hélemaal terug van weggeweest. De gezellige chalets, het reuzenrad, de vele eet- en drankstandjes en de sfeervolle decoratie & animatie zijn opnieuw van de partij. De stad gaat er ook prat op de grootste mobiele rolschaatspiste van België te herbergen, goed voor liefst 400 m² schaatsplezier.

Van 8 december tot 31 december 2022

kerstmarkt Gent
Gent in de winter, zicht vanop de Sint-Michielsbrug. © Stad Gent - Bas Bogaerts


Winterland Hasselt

Winterland Hasselt staat synoniem voor het Grand Café, de schaatsbaan, de Spiegeltent en het Huis van de Kerstman. Daar komen dit jaar nog twee publiekstrekkers bij. De Oostenrijkse Almhütte brengt het Alpengevoel naar Hasselt en de #WinterWonderExperience wordt dé plek bij uitstek voor Instagrammers en TikTokkers.

Van 18 november tot 8 januari 2023


Kerstmarkt Kortrijk

Kortrijk claimt terug te zijn in volle glorie. Kerstmarkt Kortrijk palmt opnieuw het volledige historische centrum van de stad in.

Van 8 december tot 8 januari 2023


Wintertijd Leuven

Ook dit jaar serveert studentenstad Leuven een warm programma, met een kerstmarkt, sfeervol verlichte straten, concerten in de stad en het feeërieke Groot Begijnhof bij kaarslicht.

Van 7 tot 18 december 2022


Luik,
‘Cité de Noël’

Met Village de Noël beschikt Luik naar eigen zeggen over het grootste en oudste kerstdorp van België. De nuance? Village de Noël is opgevat als een dorp, en niet zozeer als een markt. Ga de sfeer eens opsnuiven op de Place St Lambert en de Place du Marché.

Van 25 november tot 8 januari 2023

kerstmarkt Luik
Cité de Noël in Luik. © Jeremy Jamar


Marché de Noël in Namen

Editie 2022 van de Marché de Noël zal plaatsvinden op de Place d'Armes en de Place de l'Ange. De pleinen, versierd met tal van chalets, worden op 25 november om 11 uur 's ochtends ingewijd. Nieuw dit jaar is een rolschaatsbaan op de Place de l'Ange.

Van 25 november tot 31 december 2022


Winter in het Park in Oostende

Winter in het Park is er weer zoals vanouds, maar dit jaar wordt de schaatspiste overdekt. De lichttunnel in de Adolf Buylstraat is er tijdens deze editie niet; te duur in tijden van hoge energiekosten, meent het stadsbestuur. Maar op de kerstmarkt in het Leopoldspark zal daar niks van te merken zijn!

Van 2 december tot 8 januari 2023


7 unieke lichtspektakels

In de genoemde steden lopen parallel met de kerstmarkten ook lichtspektakels. Als je in Brugge bent, informeer je dan over de lichtbelevingswandeling, een lichtparcours met 8 indrukwekkende lichtinstallaties.

Een van de acht lichtinstallaties in Brugge.


Ook Brussel pakt uit met lichtshows, maar check iets verder weg van het stadscentrum ook zeker de sprookjesroute in Groot-Bijgaarden. Lightopia strijkt er neer van 18 november tot 8 januari 2023. Tickets vanaf 18,5 euro/volwassene.

Lightopia in Groot Bijgaarden. © Lightopia


Eveneens in het Brusselse: Lanterna Magica in Terhulpen, een wandelpad met feeërieke kunstwerken langs het parcours. Nog tot 11 december, dus wacht niet te lang. Tickets: 19 euro/volwassene.

Ten zuiden van Brussel maakt Harry Potter zijn opwachting in Sint-Pieters-Leeuw. The Forbidden Forest Experience loopt nog tot en met 5 februari 2023. Tickets vanaf 29 euro/volwassene.

Ten noorden van Brussel pakt Plantentuin Meise uit met WinterFloridylle. Hier schittert de plantenwereld, dankzij ingenieuze lichtinstallaties. Nog tot 8 januari 2023; tickets vanaf 15 euro/volwassene.

Giant Bugs in Planckendael. © Zoo Planckendael


De afgelopen jaren kon je naar China Light in ZOO Antwerpen, maar dit jaar strijkt het lichtfestival neer in Planckendael (Mechelen). Na zonsondergang nemen gigantische insecten de dierentuin over. Nog tot 15 januari 2023; tickets vanaf 19 euro/volwassene.

Tot slot in de reeks ‘kort maar krachtig’: (un)Holy Light. Van 10 tot 18 december in de binnenstad van Leuven en hélemaal gratis!


Beleef de magie van de feestdagen zonder zorgen

Pech onderweg op weg naar je favoriete kerstmarkt? Met de Touring Go België pechverhelping komen onze 200 wegenwachters je 24 uur per dag overal in België te hulp, zelfs voor je voordeur!

Heb je al een pechverhelpingspakket? Als je onderweg in de problemen komt, ongeacht waar of wanneer, vraag dan online hulp aan via onze Web Assist service, en je krijgt prioritaire bijstand.