Lang weekend van 15 augustus: 55 uit-tips in eigen land!

08/08/2017
festival

Door Bart De Landtsheer

15 augustus valt dit jaar op een dinsdag en bijgevolg maken velen de brug op maandag. Maar wat staat er op jouw agenda tijdens dit lange weekend? Hier vind je 55 uit-tips in eigen land!

Van 12 tot en met 15 augustus dient zich het tweede lang weekend van deze zomer aan en gaan we weer massaal op zoek naar leuke dingen om te doen, te zien en te beleven. Geen inspiratie? Touring serveert hieronder 55 tips voor een lang en gevarieerd zomerweekend.

 

 

Wat dacht je van een concert of festival?

 

Je kunt deze zomer quasi elke dag wel ergens een concert of festival bijwonen in openlucht. Een kleine greep uit de vele honderden concerten en festivals die plaatsvinden tussen 12 en 15 augustus: Brussels Summer Festival 2017, het Afro C festival in Bredene, Bezemrock in Zonnebeke, de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten, het éCouter straatfestival in Leuven, de Fonnefeesten en Lokerse Feesten, Marktrock in Aalst, de Paulusfeesten  in Oostende, de Vijfhoekfeesten in Tollembeek, Parkies (15 locaties), Parkrock Festival in Saint-Ghislain, Donkey Rock Festival in Sélange en het Gaume Jazz Festival in Rossignol.

 

 

Wandel- en fietszoektochten

 

Er is geen beter seizoen dan de zomer om er met de familie op uit te trekken. Per fiets bijvoorbeeld of gewoon te voet. En waarom zou je het wandelen en fietsen niet combineren met wat extra spanning en plezier? Laat je inspireren door deze wandel- en fietszoektochten: zoek Swoi de serrist tijdens de dorpsfeesten in Duisburg, ga op schattenjacht met Vlieg (tientallen locaties!), zoek naar de vriendjes van Rikki aan zee (Oostende) of Cyriel in C-mine (Genk), ga op gezinsfietszoektocht in het Land van Waas, trek met de gps in de hand dwars door Gent, zoek naar Wally in Aarschot, verdwaal in het Labyrint van Durbuy of schrijf je in voor de fietszoektocht (58 km) langs de leukste plekken tussen Diksmuide en Veurne.

 

Op zoek naar nog meer fietsplezier in West-Vlaanderen? Kijk eens naar deze vier gratis fietsroutes en download deze pocket met 10 fietsroutes met zicht op zee (eveneens gratis). Wie tijdens het lange weekend echter ver weg wil blijven van de Belgische kust, kan de volgende opties overwegen: de gratis app Fietsparadijs Limburg downloaden, de verschillende bierroutes in Oost-Vlaanderen bestuderen of inspiratie zoeken in de brochure ‘Heerlijk fietsen in de Ardennen’ goed voor 45 fotogenieke fietstochten.

 

 

Creatieve workshops

 

Leren dansen, knutselen met de kinderen, aperohapjes maken, gekke kapsels uitproberen, ijzer smeden, je kunt het zo gek niet bedenken of er wordt tijdens het lange weekend van 12 augustus wel ergens een workshop georganiseerd. Een paar ideetjes: stadsfotografie in Antwerpen, aperitiefhapjes maken in Koksijde (enkel voor kinderen), striptekenen met Baart of een cursus fotografie voor kinderen volgen in Gent en chocolade-workshops bijwonen bij onder meer Belgian Chocolate Workshop  en Laurent Gerbaud in Brussel.

 

 

Herinneringstoerisme

 

100 jaar geleden was België, maar dan voornamelijk West-Vlaanderen, in totale oorlog. Op vele plaatsen werden en worden tal van plechtigheden georganiseerd maar veel plaatsen zijn ook het ganse jaar toegankelijk. Steek je licht eens op bij Flanders Fields, de website bij uitstek voor wie geïnteresseerd is in de oorlogshistoriek van de Westhoek. Drie tips: woon de Last Post bij in Ieper, sluit je aan bij een zogeheten ‘battlefield tour’ en ga zeker eens langs in het aangrijpende In Flanders Fields Museum.

 

Uiteraard word je ook elders in het land herinnerd aan de gruwelen van WOI. Zo speelde de citadel van Dinant een belangrijke rol in de strijd tussen de Duitse en Franse troepen. ‘Ruimte 1914’  is gewijd aan de hevige gevechten van 14 augustus, 1914.

 

Maar niet enkel WOI en WOII maken deel uit van ons oorlogsverleden, ook Napoleon kwam bij ons strijd leveren. Ga eens kijken op het slagveld van Waterloo, bezoek de tentoonstelling Memorial 1815 of aanschouw op 15 augustus de Napoleontische uniformen tijdens de mars op Saint-Lambert in Cerfontaine.

 

 

Foodfestivals en bierdegustaties

 

Je kunt er niet meer om heen: foodtrucks en foodfestivals. Een kleine greep uit het immense aanbod: het Palati SmaakFestival in Overpelt, het MUNT Summerspot Streetfood Festival in Roeselare, het muzikale Sounds Delicious foodtruckfestival in Brugge en Kafé Kasserol in het stadspark van Lier. Uniek in dit rijtje is de ‘reuzenomelet van Malmedy’.  Op 15 augustus gaan 10.000 eieren in een pan met een diameter van 4 meter. Geen paniek: er staan nog andere lekkernijen op het menu die dag.

 

We sluiten onze uit-tips af met een reeks brouwerijen waar je terecht kunt voor een rondleiding en de obligate degustatie achteraf. Tip: spreek vooraf af wie de BOB van dienst is die dag.

 

Wat trappisten betreft kun je in het weekend van 12 augustus bijvoorbeeld naar de trappistenabdij in Orval maar weet dat je in de abdij zelf niet kunt proeven; vlakbij in à l’Ange Gardien hebben ze gelukkig altijd Orval op voorraad.

 

In Wallonië kunnen we verder nog brouwerij Dubuisson aanbevelen. Hier kan je elke zaterdag om 15 uur zonder reservatie de brouwerij bezoeken. Nog steeds beneden de taalgrens en ook niet te versmaden: Brasserie d’Achouffe in Wibrin en St-Feuillien in Le Rœulx (elke zaterdag om 14 uur en zondag om 10u30 te bezoeken, zonder afspraak),

 

In Gent kun je naar stadsbrouwerij Gruut waar je kunt kiezen uit diverse bezoekformules, weliswaar enkel vanaf 8 personen (indien minder dan 8 personen, kan men mogelijks aansluiten bij een andere groep).

 

Eveneens een stadsbrouwerij: ’t Koelschip in Oostende. Je kunt er niet alleen degusteren maar ook bier leren brouwen.

 

De ‘experience’ bij De Koninck in Antwerpen is een unieke belevenis. 10 interactieve ruimtes loodsen de bezoeker door de geschiedenis en het brouwproces, regelrecht naar de degustatie van het beroemde ‘bolleke’ en een reeks minder bekende maar smakelijke lokale bieren en gedurfde testbrouwsels.
 

Ook bijzonder is Brouwerij De Halve Maan in hartje Brugge (video). Uniek is de ruim 3 km lange bierpijplijn die ervoor zorgt dat de Brugse Zot ondergronds tot buiten de stad wordt gepompt. De botteling gebeurt namelijk niet in de brouwerij zelf en met vrachtwagens door de smalle straatjes navigeren was niet langer de meest verstandige optie.

 

Bart De Landtsheer

Bart De Landtsheer

Bart de Landtsheer trekt al meer dan 30 jaar naar de mooiste bestemmingen ver weg of dichtbij. Geniet mee van zijn inspirerende reisverhalen.

Ook door Bart De Landtsheer: 50 bestemmingen en hun ideale reisperiode | Backpackers: wat stop je wél en niét in je rugzak? | 50 X 2 tickets voor Clics Koksijde te winnen | Je eigen brood bakken, of een pot? Welkom in ATELIER+ | Medewerkers Bokrijk dragen voortaan Tim Van Steenbergen | Meer info...

Verwante inhoud