Image
Lichtfestivals in België:  5 uit-tips!

Het wordt steeds vroeger donker en in sommige steden gaan dan de mooiste lichtjes aan. Deze vijf lichtevenementen wil je niet missen.

De kerstsfeer is volop aanwezig en overal fonkelt de kerstverlichting. Heb jij al een kerstmarkt bezocht? In de volgende steden mag je zelfs heel wat meer verwachten dan een verlichte kerstboom of gezellige kraampjes.

1. Gent

Gent startte in 1998 reeds met een Lichtplan waarbij bepaalde lichtaccenten worden toegevoegd aan monumenten, gebouwen, toegangspoorten, straten, parken en pleinen. Op die manier ervaar je de stad op een totaal andere manier en dankzij de Lichtplanwandeling krijg je een prachtig overzicht van het historisch erfgoed. De route volg je het best van zodra het begint te schemeren want om middernacht gaat het sfeerlicht uit.

Gent organiseert daarna nog een écht lichtfestival: het Lichtfestival Gent wordt uitgebreid met een extra dag en zal plaatsvinden van woensdag 31 januari tot en met zondag 4 februari 2018. Ook de route wordt aangepast en zal naast het historisch centrum en het kunstenkwartier ook een stuk industriële geschiedenis van Gent belichten.

2. Antwerpen

Niet Antwerpen zelf maar de ZOO steelt de komende weken (tot 14 januari 2018) de show met het China Light ZOO lichtfestival. Maak van dichtbij kennis met indrukwekkende driedimensionale lichtsculpturen die verwijzen naar het oude China met zijn mythische dieren, symboliek en legendes. Een deel van de figuren werd in Antwerpen zelf samengesteld, een ander deel is letterlijk made in China en werd per schip naar Antwerpen gebracht. De lichtkunstenaars komen uit Zigong in de provincie Sichuan, een stad die wereldwijd bekend staat om haar lichtfeest.

China Light ZOO loopt nog tot en met 14 januari 2018 (24 en 31 december uitgezonderd) en is geopend van 18 uur tot 21.30 uur. Reserveren op voorhand is raadzaam. Niet abonnees betalen 12,5 euro (3-17 jaar en 65+) of 15 euro (volwassenen).

3. Oostende

Net als in Antwerpen kun je in Oostende nog tot 14 januari 2018 genieten van een uniek winterspektakel! Een feeërieke lichttunnel van ruim 188 meter lang overkoepelt de Adolf Buylstraat en zorgt er vier keer per dag voor een spectaculaire lichtshow op muziek. Meer dan 230.000 lichtjes zijn verantwoordelijk voor een spektakel van licht en muziek, de vele duizenden oplichtende smartphones niet meegerekend. De eerste show begint elke dag om 16.45 uur en wordt gevolgd door nog 3 andere telkens een uur later (gratis toegang).

4. Brussel

Nog tot eind dit jaar kun je naar WinterPret in Brussel, sowieso al een feestelijk verlicht evenement. Bijzonder is evenwel de lichtstoet die elke zaterdag een fonkelende ommegang maakt door de kleine straatjes. De optocht kun je tussen 18 en 20 uur zien passeren aan onder meer de Beurs, de Grote Markt, de Munt, Sint-Katelijne en de Vismarkt. Behalve deze lichtparade kun je in onze hoofdstad ook terecht voor indrukwekkende lichtinstallaties op het Sint-Katelijneplein.

5. Bergen

‘Mons Coeur en Neige’ is sowieso elk jaar een bijzonder geanimeerd en feeëriek verlicht winterfestival maar nieuw dit jaar is de ‘lichtwandeling’. Op vrijdag 22 december om 17.30 uur wordt er vertrokken vanaf Place Louise. Het initiatief komt van de inwoners van de stationsbuurt die ook nog eens zelf originele lantaarns bouwden voor deze vreedzame optocht. Iedereen mag meewandelen, maar zorg wel minstens voor een verlichte hoed, een toorts of een originele lantaarn.

Deel deze inhoud