Luik-Guillemins belegerd door Chinees terracottaleger

03/01/2017
Terracotta army

De rondreizende tentoonstelling ‘Het terracottaleger – de erfenis van de eeuwige keizer van China’ houdt de komende vier maanden halt in het station Luik-Guillemins. Op een oppervlakte van 1200 m2 worden meer dan 250 stukken op ware grootte getoond.

De rondreizende tentoonstelling trok in Europa al meer dan 1 miljoen bezoekers en strijkt nu voor vier maanden neer in Luik. De expo schetst de ontdekking, in 1974, van de begraafplaats van de eerste keizer van China, Qin Shi Huang Di.

 

Die ontdekking was een van de grootste archeologische vondsten tijdens de vorige eeuw.

 

Ondergrondse droom

 

De genoemde keizer was 13 toen hij de titel verkreeg maar hij werd pas op zijn 22ste gekroond. Op die leeftijd besliste hij eenzijdig en zonder inmenging van derden om alleenheerser te worden. Ook na zijn dood wou hij nog enige macht uitoefenen en om die reden gaf hij tijdens zijn leven de opdracht om een ondergrondse begraafplaats aan te leggen.

 

De bedoeling was om een exacte kopie te maken van zijn bovengrondse bezittingen, inclusief een leger van 8000 strijders, een paleis, een jachtdomein en nog veel meer. 700.000 Chinezen werkten ruim 40 jaar lang aan de ondergrondse droom van de keizer.

 

De tentoonstelling biedt uiteraard maar een beperkte blik op de begraafplaats die in het echt maar liefst 56 km2 groot is. Doch de 120 beelden van de Chinese soldaten zijn zonder meer indrukwekkend. Daarnaast worden ook paarden en strijdwagens op ware grootte getoond.

 

Met films, luchtfoto’s, maquettes en andere grafische voorstellingen krijgen de bezoekers een goed beeld van de immense site. Voor alle duidelijkheid: de beelden zijn exacte replica’s die ter plaatse werden gemaakt en de officiële goedkeuring genieten van de Chinese regering.

 

De jonge bezoekers

 

De tentoonstelling is toegankelijk voor iedereen maar er wordt heel specifiek gefocust op kinderen. Via pedagogische dossiers (voor verschillende leeftijdsgroepen: 6-10 jaar, 11-14 jaar en 15-18 jaar) kunnen de jonge bezoekers via een quiz en minigames spelenderwijs de tentoonstelling ontdekken.

 

De tentoonstelling omvat elf thema’s die worden toegelicht aan de hand van meertalige teksten, grafische voorstellingen, projecties en tv-schermen. Bij elk tentoongesteld voorwerp hoort een specifieke verklarende tekst; de belangrijkste voorwerpen worden omschreven via een viertalige audiogids.

 

De tentoonstelling is elke dag toegankelijk, met uitzondering van 1 januari 2017, van 10 tot 18 uur (laatste toegang om 17 uur). Wie een e-ticket boekt, krijg korting (niet van toepassing op groepen, wél voor senioren en studenten).

 

Meer (praktische) informatie over deze unieke tentoonstelling vind je op de website van de tentoonstelling in Luik.

Touring leden genieten van € 2 korting

 

 

 

 

Deel dit

Touring

of

gebruik de Touring Assist app.