Image
Mobiliteit: 6 tips om de files te omzeilen

Het aantal wegenwerken in ons land wordt alsmaar groter. Je loopt dus het risico dat de woon-werkverkeerafstand langer gaat duren.

Het Vlaams Verkeerscentrum heeft de grote werven voor 2017 gepubliceerd: 133 zware hinderpunten waar veel files worden verwacht. Brussel en Wallonië zitten in hetzelfde schuitje. De overheid doet zijn uiterste best om de werven optimaal op elkaar af te stemmen en de werken te plannen tijdens vakantieperiodes of ’s nachts. Maar er is weinig nodig om die strakke planning in het honderd te sturen. Wat als je nu een ander transportmiddel zou gebruiken?

 

1. Tweewielers

 

Er zijn tal van redenen om de elektrische fiets boven de auto te verkiezen. Je kan  zelfs fiets en openbaar vervoer combineren. Een fiets of een andere tweewieler parkeren aan een treinstation is meestal gratis. Maar je kan ook gaan voor de plooifiets of de step. Neem ze mee op de bus of in de trein. Ze zijn er toegelaten zolang ze de andere reizigers niet hinderen.

Als je met de trein reist dan heb je wel een ‘fietsbiljet’ nodig. Als je alleen een fiets nodig hebt bij aankomst, dan kan je bij meer dan 40 NMBS-stations een ‘Blue-bike’ deelfiets huren. Ten slotte kan je aan je werkgever vrager of je recht hebt op een fietsvergoeding die financieel zeker interessant kan zijn!

 

2. Openbaar vervoer

 

Het is niet altijd waar dat het openbaar vervoer meer tijdrovend is. In grote steden is dat zelfs de meest logische manier om zich te verplaatsen. Je kan het makkelijk via Google Maps achterhalen. Klik op ‘Routebeschrijving’, geef een vertrekpunt en eindbestemming aan en kies trein of tram. 

Google Maps berekent dan de routebeschrijving op basis van alle mogelijke opties met het openbaar vervoer (bus, trein, tram, metro, enz.).  Je zal versteld staan van het resultaat!

 

3. Carpooling

 

Carpoolen oftewel: deel het leed. Heb je collega’s die in dezelfde stad of buurt wonen? Stel hen voor om te carpoolen. Het scheelt een hoop qua verplaatsingskosten en elke auto minder in het verkeer is een goede zaak.  Onderweg kun je een babbeltje slaan met je collega(’s) en je bewijst er een hoop andere weggebruikers én het milieu een dienst mee.

 

4. Flexibele werktijden

 

Door een uur later te beginnen en een uur later uit te klokken, kom je niet in de ochtend- of avondspits terecht en draag je bij tot minder files. Spreek erover met je werkgever. Hij/zij verkiest vast deze oplossing boven gefrustreerde medewerkers die eerst nog een uur moeten afkoelen ter hoogte van de koffiemachine. Vertel hem dat iedereen hier baat bij heeft: hij(zij)zelf, het bedrijf, de collega’s, andere weggebruikers en uiteraard jezelf. En als je niet per se op kantoor aanwezig moet zijn, kan je vragen om enkele dagen per week thuis te werken.

 

5. Gebruik van de gps

 

Een andere route gebruiken is meestal niet doeltreffend. Je bent vaak niet de enige die eraan gedacht heeft. Met als gevolg dat de secundaire wegen even zwaar  vastzitten als de hoofdwegen. Een gps kan probleemloos een alternatieve route berekenen. Deze routes zijn echt sneller. Maak er gebruik van! Geen gps ter beschikking? De website van Touring staat dag en nacht paraat voor het berekenen van jouw route.

 

6. Touring Mobilis

 

Gebruik de Touring Mobilis APP om een accuraat beeld te krijgen van de situatie op de weg. Zo weet je wat je te wachten staat en vermijd je onnodige stress. De applicatie is gratis en beschikbaar voor iOS en Android en staat dag en nacht paraat en is voor iedereen toegankelijk. Als je geen smartphone hebt, surf dan naar de Touring Mobilis website.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.