Image
coronavirus mobilité monde
18 maart 2020

De crisis rond het coronavirus brengt belangrijke veranderingen in ons dagelijks leven met zich mee.  Als belangrijke speler in de mobiliteit en de toerismesector, wil Touring je informeren en adviseren over de gevolgen qua mobiliteit en reizen. Vind hier de recente nieuwsitems over de epidemie en de impact ervan op je verplaatsingen en reizen.

Inhoud

 

MOBILITEIT

België neemt verregaande maatregelen vanaf woensdag 18 maart en dit tot en met 5 april 2020. Alle Belgen wordt worden verzocht om thuis te blijven en onnodige verplaatsingen te vermijden.

Welke verplaatsingen zijn wel toegestaan?

Je naar de dokter of apotheek begeven, boodschappen doen, naar het postkantoor of de bank gaan en alles om mensen in nood te helpen.

Mijn werkgever verplicht me om te komen werken. Wat kan ik doen?

Elke werkgever probeert in de mate van het mogelijke telewerk voor te stellen aan zijn werknemers. Maar als je functie het niet mogelijk maakt om van thuis te werken, zijn de verplaatsingen van en naar je werk toegestaan. Hou wel steeds de regels in verband met ‘social distancing’ (hou voldoende afstand van elkaar) in acht !

En wat als ik autopech heb?

Onze wegenwachters zijn zoals altijd paraat . Zelfs in corona-tijden kan je blijven rekenen op onze pechbijstand om je snel weer op weg te helpen bij pech.

Uiteraard nemen  ook wij bijkomende preventieve maatregelen om zowel klant als wegenwachter te beschermen. Daarom vragen we aan de klant om in de auto te blijven en om steeds anderhalve meter afstand te houden. Als de auto niet ter plaatse hersteld kan worden, zal de klant met de taxi naar de meest geschikte garage gebracht worden. We verzoeken onze klanten ook om ons te verwittigen indien ze een risicoprofiel hebben. Kortom, we zetten alles op alles om iedereen zich veilig te laten verplaatsen.

Het openbaar vervoer?

 We raden je aan om het openbaar vervoer zo veel mogelijk te vermijden, want zij vergemakkelijken de verspreiding van het virus. In de mate van het mogelijke verplaats je je te voet, met de fiets en in de buurtwinkels; altijd rekening houdend met de veiligheidsafstand van minstens 1m5.

Indien je toch het openbaar vervoer moet gebruiken om je te verplaatsen, vind je hier de laatste informatie :

De NMBS past haar service aan en sommige P-treinen zijn afgeschaft, waaronder treinen van en naar onze hoofdstad. Meer info 

De Lijn voorziet een aangepaste dienstregeling en annuleert alle belbusritten. Reizigers moeten voortaan achteraan opstappen en hun vervoersbewijs op voorhand aankopen. Grenslijnen met Nederland houden hun laatste stop vlak voor de grens. Meer info 

De MIVB is genoodzaakt om haar aanbod te verminderen ten gevolge van een personeelsvermindering. De lijnen worden verzekerd tot 2/3 ten opzichte van de normale situatie. Meer info 

Denk eraan om bovenvermelde websites te raadplegen voor mogelijke aanpassingen in je reisschema, alvorens je te verplaatsen.

 

REIZEN

De Belgische regering heeft besloten dat alle reizen naar het buitenland die niet als noodzakelijk worden beschouwd, verboden zijn tot en met 5 april. Reizen binnen het Schengengebied zonder geldige reden, is uitgesloten. Het risico om geblokkeerd te raken wanneer je een ander land probeert te bereiken is zeer groot. Het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt de situatie in real time op, check dus zeker https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland.

De staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie hebben langs hun kant besloten om de toegang tot de lidstaten voor een periode van 30 dagen (17 april) te sluiten. Deze maatregel is niet van toepassing op onderdanen van landen die naar huis proberen terug te keren.

Mensen die zich momenteel in het buitenland bevinden en die naar België willen terugkeren, nemen contact op met hun reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij.

Naast de maatregelen die door België en Europa werden genomen, vind je hierbij een overzicht land per land:

Europa

In Frankrijk is het na de nieuwe beperkingen niet meer mogelijk om er zonder geldige reden naartoe te reizen, aangezien in het hele land enkel strikt noodzakelijke verplaatsingen toegestaan zijn 

Italië blijft het meest getroffen Europese land. Het hele grondgebied is in quarantaine geplaatst, net als Spanje. Het is verboden om het land binnen te komen. 

Hoewel winkels, restaurants en bars in Nederland gesloten zijn, pleit de Nederlandse eerste minister voor de ontwikkeling van groepsimmuniteit. De grenzen blijven open, ook al wordt het sterk ontmoedigd naar Nederland te reizen.

Groot-Brittannië vraagt kwetsbare groepen om tot 4 maanden thuis te blijven en gaat vanaf vrijdagavond 20 maart over tot de sluiting van de scholen. Ook zij gaan voor de ontwikkeling van groepsimmuniteit.

Duitsland heeft de toegang tot zijn grondgebied beperkt vanuit Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

De skipistes in Oostenrijk, Frankrijk en Italië zijn tot nader order gesloten.

Polen, Tsjechië, Hongarije, Denemarken, Noorwegen, Cyprus, Turkije, Rusland, Estland, Letland, Oekraïne en Kroatië hebben hun grenzen gesloten voor Belgische onderdanen.

Amerika

Donald Trump heeft besloten om de toegang te verbieden aan Europese onderdanen voor een periode van 30 dagen. Dit is ook het geval als je een tussenstop moet maken op Amerikaanse bodem.

Canada sluit zijn grenzen voor alle personen die geen Canadees staatsburger, noch een vaste inwoner van Canada of van de Verenigde Staten zijn.

Veel Latijns-Amerikaanse landen hebben hun vluchten naar Europa opgeschort. Dit is onder andere het geval voor Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Argentinië en Guatemala.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor Brazilië of Mexico. Weet echter dat veel landen zich voorbereiden op de tweede fase en dat dit snel kan veranderen. 

Alle vluchten tussen de Dominicaanse Republiek en Europa zijn voor een maand opgeschort.

Afrika

De kans dat Belgische onderdanen in Noord-Afrika gestrand zijn, is zeer groot. Marokko, Tunesië en Algerije hebben alle vluchten van en naar België opgeschort.

Senegal heeft besloten zijn vluchten van en naar België gedurende 30 dagen op te schorten.

De Democratische Republiek Congo neemt langs haar kant bepaalde gezondheidsmaatregelen (veertien dagen opsluiting bij aankomst, medische tests, enz.)

Sinds 16 maart heeft Egypte de sluiting van zijn luchthavens aangekondigd.

Veel Afrikaanse landen hebben nog geen specifieke maatregelen genomen, maar de situatie zou snel kunnen evolueren.

Azië

China, het epicentrum van het coronavirus, wordt sterk ontmoedigd. De evolutie van de situatie moet per regio worden opgevolgd.

Japan en Zuid-Korea hebben reizen en toegang tot toeristische plaatsen op hun grondgebied beperkt. Niet-essentiële reizen naar deze landen worden daarom niet aanbevolen.

Reizigers hebben grote moeite om naar Thailand, Cambodja of Vietnam te reizen.

Israël en Libanon hebben de toegang tot hun grondgebied beperkt voor Belgische onderdanen.

Oceanië

Australië en Nieuw-Zeeland hebben gezondheidsmaatregelen ingevoerd voor reizigers uit besmette gebieden, waaronder België.

  

Heb je vragen over de gevolgen van het coronavirus voor jouw annulatieverzekering en jouw reisbijstand? Bekijk de meest gestelde vragen.

 

Uitsluiting van aansprakelijkheid

Alle informatie op deze webpagina is bedoeld voor persoonlijk gebruik. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Wijzigingen en typefouten worden voorbehouden. Wij spannen ons in om de informatie op deze webpagina zo volledig en nauwkeurig mogelijk te laten zijn. Touring aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade op welke manier dan ook ontstaan door gebruik, onvolledigheid of onjuistheid van de aangeboden informatie op deze website.

Deel deze inhoud