Najaar 2017: deze 17 pretparken zijn nog open!

06/10/2017
parcs d'attractions - pretparken

Door Bart De Landtsheer

Het is herfst en veel pretparken blijven open tot net na Halloween of medio januari van volgend jaar. Een van de voordelen om nu op bezoek te gaan: fors kortere wachtrijen aan de attracties. Dit zijn onze 17 favoriete fun spots.

België mag dan klein qua oppervlakte zijn, wat het aantal pretparken betreft, kunnen en mogen we niet klagen. Maar ook net over de grens kan het er in de herfst en komende winter nog leuk aan toe gaan. Hieronder een overzicht van de 17 pretparken die nog open zijn, met aandacht voor hun specifieke najaar- en winteraanbod. Opgelet: niet alle pretparken zijn tijdens de herfst en komende winter elke dag open. Check voor je iets onderneemt hun kalender met openingsdagen en -uren.

 

1-3. Plopsaland, Plopsa Indoor en Plopsa Coo

Plopsa is met drie pretparken en een waterparadijs het sterkst vertegenwoordigd in ons land: Plopsaland De Panne (inclusief Mayaland), Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Coo en Plopsaqua in De Panne.

 

De komende weken strijkt Halloween neer bij onder meer Mega Mindy en Piet Piraat en tussen 9 december en 7 januari 2018 gaat ‘Winter Plopsaland’ open. Tip voor kindjes van 3 tot 6 jaar met snowboardambities: zet 16 en 17 december in je agenda want tijdens die tweedaagse baat Sneeuwsport Vlaanderen ter plaatse een snowpark voor kinderen uit.

 

Piet Piraat zorgt intussen ook voor Halloweenavonturen in Plopsa Indoor (van 30 november tot 3 december) en op 6 en 8 januari kun je er naar de Kerstshow van Samson en Gert. En wat valt er tegenwoordig in Coo te beleven? Van 30 oktober tot 5 november is er Dino Alarm tijdens Dinoween. Wie van de allerkleinsten durft?

 

4. Bobbejaanland

Ook Bobbejaanland heeft een Halloweentraditie. En neen, niet elke ziel is immuun voor de spookhuizen en scarezones die van 14 oktober tot 5 november maar één doel hebben: jou de stuipen op het lijf jagen! Dit jaar zijn er 4 nieuwigheden: spookhuis Sonar met toxisch water en gemuteerde bewoners, de Childhood Fears scarezone, de Plaza de los Muertos waar de doden tot leven komen en de familieshow Cabalgata de las Calaveras waar La Calavera Catrina zich de beenderen vanonder het lijf danst. Met de allerkleinsten op stap? Geen nood, er is een aangepast aanbod.

 

5. Walibi

Walibi claimt het grootste Halloweenevenement van België te zijn: 7 spookhuizen, 5 scare zones, 8 nocturnes en meer dan 300 rondzwervende monsters. De schrik zit erin vanaf 14 oktober en duurt tot 5 november. Tot 17 uur gaat het er min of meer normaal aan toe maar na 17 uur nemen monsters, zombies en andere slechteriken het park over.

 

6. Bellewaerde

Bellewaarde is een vaste waarde én een buitenbeentje want de aantrekkingskracht van dit familiepark schuilt in de combinatie van de aanwezigheid van de honderden diersoorten en de tientallen kind- en familievriendelijke attracties. Die sfeer verandert echter als Don Eduardo van 14 oktober tot en met 5 november door het park waadt en de Fiësta Mortal ‘viert’. Perfect voor wie van een ‘milde’ Halloween houdt.

 

7. Parc Astérix, Parijs (F)

Ook in onze buurlanden zijn de meeste pretparken nog open. Dat is onder meer het geval in Parc Astérix net ten noorden van Parijs. Van 14 oktober tot 5 november daalt ook hier Halloween neer over het park. ‘Peur sur le Parc’ is geschikt voor de allerkleinsten maar tijdens de nocturnes op 28, 29, 30 en 31 oktober kun je maar beter iets steviger in de schoenen staan.

 

8&9. Disneyland Park en Walt Disney Studios Park, Parijs (F)

Iets verder in Frankrijk, maar nog steeds in buurt van Parijs, ligt Disneyland Paris. Twee opties: Disneyland Park en Walt Disney Studios Park. In Disneyland Park is het sprookjesgehalte hoog en in Walt Disney Studios Park draait alles om de magie van de film, animatie en televisie. Goed om weten: beide parken zijn het ganse jaar door open maar passen hun attracties aan de seizoenen aan.

 

Het Halloweenfestival is intussen al aan de gang en loopt nog tot 5 november. Na Halloween is het in Disneyland Paris uitkijken naar de kerstperiode: van 11 november tot 7 januari 2018 is de Kerstman present, gaan de fonkelende lichtjes van de kerstboom aan en is het elke avond genieten van een feeërieke kerstparade.

 

10. Toverland, Sevenum (NL)

Ten noorden van ons land, net over de grens, ligt Toverland. Dit pretpark biedt een vijftigtal attracties waarvan de meeste een magisch karakter hebben. Maar opgelet, Toverland trekt ook achtbaanliefhebbers uit de hele wereld aan want hier staat Troy, de naar eigen zeggen hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux. Op 13, 14, 18, 19, 20, 21, 27 en 28 oktober breekt de hel los in het park en is het écht geen plek om na zonsondergang alleen in rond te dwalen.

 

11. Efteling, Kaatsheuvel (NL)

In tegenstelling tot de meeste andere pretparken, is de Efteling elke dag van het jaar open. Van Halloween geen spoor hier maar zowel tijdens de herfst als winter, past Efteling zijn programma en attracties aan. Wat dacht je van langlaufen door een witte sprookjeswereld?

 

12. Europa-Park, Rust (D)

Van Nederland gaat het naar Duitsland. Onze favoriete pretplek ligt in het Zwarte Woud en luistert naar de naam Europa-Park. Het park is thematisch opgebouwd rond 14 Europese landen en telt meer dan 100 attracties en shows op hoog niveau. In Europa-Park spookt het nog tot 5 november op diverse plaatsen in het park. Gloednieuw is de 16+ zone pal naast het park; dit griezelige voorproefje doet het ergste vermoeden. Na Halloween kun je nog tot en met 7 januari 2018 genieten van de winter in het park. Een aantal attracties mogen dan wel gesloten blijven, de sfeer en de winterse verrassingen zorgen ervoor dat het zelfs met sjaal, muts en handschoenen een onvergetelijke belevenis wordt.

 

13. Phantasialand

Dichter bij huis ligt Phantasialand, een pretpark met een lange traditie. Niet groot, maar gezellig klein. Voordeel: de volgende attractie ligt telkens spreekwoordelijk om de hoek. De droomwereld van Phantasialand spreekt voornamelijk de allerkleinsten aan maar in het park staan ook een paar spannende rollercoasters waaronder de niet te versmaden Taron en Raik. Geen Halloweengekte hier maar wel de fascinerende ‘Wintertraum’ die loopt van 24 november tot en met 14 januari 2018.

 

14. Movie Park

Movie Park Germany opende in 1996 als Warner Bros Movie World maar heet intussen Movie Park Germany. Centraal staan dus attracties die verband houden met de filmwereld. Dat er hier een straf Halloween Horror Fest plaatsvindt, klinkt dan ook logisch. Nieuw dit jaar is HOSTEL, een horrorlabyrint dat onschuldig begint maar bloedig eindigt. Nu al bang? Er is een Halloweenzone voor kinderen. Hier loop je geen monsters tegen het lijf, maar kan je pompoenen leren snijden.  

 

15-17. Plopsaqua, Aqualibi en Océade

Waterpretparken hebben hun nut in elk seizoen: afkoelend in de zomer, tropisch warm tijdens herfst en winter. De meest populaire plekken om de warmte op te zoeken in en rond het water zijn Plopsaqua in De Panne, Aqualibi in Waver en Océade in Brussel. Van de drie waterparadijzen doet enkel Océade iets met Halloween: van maandag 30 oktober tot en met zondag 5 november kleurt het water elke dag klokslag 15 uur bloedrood. Geen echt bloed natuurlijk en na zo’n drie kwartier is de nachtmerrie alweer voorbij.

 

Ten slotte bereikte ons vanuit Bellewaerde het heuglijke nieuws dat de werken aan het nieuwe indoorwaterpark kunnen starten. Bellewaerde Aquapark wordt ruim 3000 m2 groot en moet klaar zijn in het voorjaar van 2019.

 

Algemene opmerking: tijdens de herfst en winter zijn niet altijd alle attracties open. Check vooraf het aanbod om ter plaatse niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Bart De Landtsheer

Bart De Landtsheer

Bart de Landtsheer trekt al meer dan 30 jaar naar de mooiste bestemmingen ver weg of dichtbij. Geniet mee van zijn inspirerende reisverhalen.

Ook door Bart De Landtsheer: Backpackers: wat stop je wél en niét in je rugzak? | 50 X 2 tickets voor Clics Koksijde te winnen | Je eigen brood bakken, of een pot? Welkom in ATELIER+ | Medewerkers Bokrijk dragen voortaan Tim Van Steenbergen | Bokrijk draait overuren: welkom op het Zomerfestival! | Meer info...

Verwante inhoud