Image
Halloween; pompoen

Het is herfst en veel pretparken blijven open tot net na Halloween of tot medio januari van volgend jaar. Een van de voordelen om nu op bezoek te gaan: fors kortere wachtrijen aan de attracties. Dit zijn onze 17 favoriete fun spots.

België mag dan klein zijn qua oppervlakte, wat het aantal pretparken betreft, mogen we niet klagen. Maar ook net over de grens kan het er in de herfst en komende winter nog leuk aan toegaan.

Hieronder een overzicht van de 17 pretparken die nog open zijn, met aandacht voor hun specifieke najaars- en winteraanbod. Opgelet: niet alle pretparken zijn tijdens de herfst en komende winter elke dag open. Check voor je iets onderneemt hun kalender met openingsdagen en -uren.

1-2-3. Plopsaland, Plopsa Indoor en Plopsa Coo

Plopsa is met drie pretparken en een waterparadijs het sterkst vertegenwoordigd in ons land: Plopsaland De Panne (inclusief Mayaland), Plopsa Indoor HasseltPlopsa Coo en Plopsaqua (zie verder) in De Panne. 

Tot en met 2 november kan je in De Panne naar Halloween en tussen 9 november en 5 januari 2020 kan je tijdens de weekends naar Winter Magic. In Coo kan je tot en met 3 november naar Dinoween.

4. Bobbejaanland

Ook Bobbejaanland heeft een halloweentraditie. En neen, niet elke ziel is immuun voor de spookhuizen en scare zones die nog tot 10 november maar één doel hebben: jou de stuipen op het lijf jagen! Met de allerkleinsten op stap? Geen nood, er is een aangepast aanbod. Toch liever écht griezelen? Laat je behandelen door plastisch chirurg dr. Krwaczyk en laat ons achteraf weten hoe het geweest is. Geïntrigeerd? Check Yummy, Bobbejaanland’s nieuwste spookhuis dat gebaseerd is op de eerste Vlaamse zombiefilm Yummy, vanaf medio december te zien in de bioscoop.

5. Walibi

Walibi claimt het grootste halloweenevenement van België te zijn, met 9 spookhuizen, 6 scare zones, 9 nocturnes en honderden rondzwervende monsters. De schrik zit er nog in tot en met 2 november. Vanaf 18 uur af te raden voor gevoelige zieltjes. Geloof ons.

6. Bellewaerde

Bellewaerde is een vaste waarde én een buitenbeentje, want de aantrekkingskracht van dit familiepark schuilt in de combinatie van de honderden diersoorten en de tientallen kind- en familievriendelijke attracties. Die sfeer verandert echter als Don Eduardo door het park rondwaart en de Fiësta Mortal ‘viert’. Perfect voor wie van een ‘milde’ Halloween houdt.

7. Parc Astérix, Parijs (F)

Ook in onze buurlanden zijn de meeste pretparken nog open. Dat is onder meer het geval in Parc Astérix, net ten noorden van Parijs. ‘Peur sur le Parc’ is geschikt voor de allerkleinsten, maar tijdens de nocturnes op 30 en 31 oktober en 1 en 2 november kan je maar beter iets steviger in je schoenen staan.

8-9. Disneyland Park en Walt Disney Studios Park, Parijs (F)

Iets verder in Frankrijk, maar nog steeds in de buurt van Parijs, ligt Disneyland Paris. Twee opties: Disneyland Park en Walt Disney Studios Park. In Disneyland Park is het sprookjesgehalte hoog en in Walt Disney Studios Park draait alles om de magie van de film, animatie en televisie. Goed om weten: beide parken zijn het ganse jaar door open maar passen hun attracties aan de seizoenen aan.

Het halloweenfestival is al begonnen op 28 september maar loopt nog tot en met 4 november. Na Halloween is het in Disneyland Paris uitkijken naar de kerstperiode: van 9 november tot en met 6 januari 2020 tekent de Kerstman present, gaan de fonkelende lichtjes van de kerstboom aan en is het elke avond genieten van een feeërieke kerstparade.

10. Toverland, Sevenum (NL)

Ten noorden van ons land, net over de grens, ligt Toverland. Dit pretpark biedt een vijftigtal attracties waarvan de meeste een magisch karakter hebben.
Maar opgelet, Toverland trekt ook achtbaanliefhebbers uit de hele wereld aan, want hier staat Troy, naar eigen zeggen de hoogste, snelste en langste houten achtbaan van de Benelux. Voor de snelle beslissers: op 25 en 26 oktober breekt de hel los in het park en is het écht geen plek om na zonsondergang alleen in rond te dwalen.

11. Efteling, Kaatsheuvel (NL)

In tegenstelling tot de meeste andere pretparken, is de Efteling elke dag van het jaar open. Van Halloween geen spoor hier, maar zowel tijdens de herfst als tijdens de winter past Efteling zijn programma en attracties aan. Wat dacht je van langlaufen door een witte sprookjeswereld?

12. Europa-Park, Rust (D)

Van Nederland gaat het naar Duitsland. Onze favoriete pretplek ligt in het Zwarte Woud en luistert naar de naam Europa-Park. Het park is thematisch opgebouwd rond 15 Europese landen en telt meer dan 100 attracties en shows op hoog niveau. In Europa-Park spookt het nog tot 3 november op diverse plaatsen in het park.
Na Halloween kan je van 23 november tot en met 6 januari 2020 en op 11 en 12 januari 2020 genieten van de winter in het park. Sommige attracties mogen dan wel gesloten blijven, de sfeer en de winterse verrassingen zorgen ervoor dat het zelfs met sjaal, muts en handschoenen een onvergetelijke belevenis wordt.

13. Phantasialand, Brühl (D)

Dichter bij huis ligt Phantasialand, een pretpark met een lange traditie. Niet groot, maar gezellig klein. Voordeel: de volgende attractie ligt telkens spreekwoordelijk om de hoek. De droomwereld van Phantasialand spreekt voornamelijk de allerkleinsten aan, maar in het park staan ook een paar spannende rollercoasters, waaronder de niet te versmaden Taron en Raik.

Geen Halloweengekte hier, maar wel de fascinerende ‘Wintertraum’ die loopt van 22 november tot en met 19 januari 2020. Het park is overigens nog tot en met 3 november elke dag open.
 

14. Movie Park Germany, Bottrop (D)

Movie Park Germany opende in 1996 als Warner Bros Movie World maar heet intussen Movie Park Germany. Centraal staan dus attracties die verband houden met de filmwereld. Dat er hier een straf Halloween Horror Festival plaatsvindt, klinkt dan ook logisch. De doolhoven en attracties zijn beslist niet voor watjes! Maar niet getreurd voor diegenen met een klein hartje, er is ook een zone zonder monsters in Nickland.


15-16-17. Plopsaqua, Aqualibi en Bellewaerde Aquapark

Waterpretparken hebben hun nut in elk seizoen: afkoelend in de zomer, tropisch warm tijdens herfst en winter. De populairste plekken om de warmte op te zoeken in en rond het water zijn Plopsaqua in De Panne, Aqualibi in Waver en het gloednieuwe Bellewaerde Aquapark. Check ook deze waterpretparken.

Ook Mini-Europa is open

Toegegeven, Mini-Europa is geen écht pretpark, maar het miniatuurpark past wel in dit rijtje van leuke herfstuitstapjes. Besef evenwel dat het van 26 tot en met 3 november spookt in Bruparck want ook hier kleurt alles halloweenoranje. Je hoeft overigens niet écht bang te zijn werd ons beloofd want Mini-Europa zou Mini-Europa niet zijn mochten ze geen woordje uitleg geven over de dingen die ons ’s nachts wakker houden. Wie was Frankenstein? Heeft Dracula echt bestaan? Zijn de heksenverhalen uit de middeleeuwen écht zo eng? En de hamvraag: waar komt Halloween vandaan? Nieuwsgierige bezoekers weten waarheen!

Algemene opmerking: tijdens de herfst en winter zijn niet altijd alle attracties open. Check vooraf het aanbod om ter plaatse niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Deel deze inhoud