Wie goed voorbereid is, vertrekt straks zonder zorgen op vakantie. Waar je precies op moet letten en wat je moet weten voor je vele kilometers gaat afleggen met je auto, verneem je hier.
Enkele tips voor een goede voorbereiding.
Onderhoudsbeurt voor de wagen
Voor je een lange rit onderneemt, is het noodzakelijk dat je auto een onderhoudsbeurt krijgt. Vakantie betekent een grotere lading en hoge temperaturen, twee vijanden van je auto. Laat je auto voor je vertrekt dus nakijken door je garagist en kijk de avond voor vertrek het olie- en waterniveau en de bandenspanning na. Check deze 10 geboden voor je vertrekt!
Alles aan boord voor je op vakantie vertrekt?
Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke papieren aan boord hebt en vergeet ook de fluorescerende hesjes niet. Hetzelfde geldt voor de gevarendriehoek. Opgelet: in Zwitserland moet je de gevarendriehoek altijd binnen handbereik hebben en mag hij dus niet in de koffer liggen. En zo zijn er nog wel meer afwijkingen.
Rust uit, ontspan en pauzeer
Het is belangrijk om goed uitgerust te vertrekken en om de twee uur een pauze te nemen als je met de auto op vakantie gaat. Daarnaast vermijd je indien mogelijk het rijden tijdens de moeilijke uren: tussen 14 en 16 uur en tussen 2 en 6 uur ‘s morgens. Het risico om in slaap te dommelen is drie keer hoger om 16 uur in vergelijking met 10 uur ‘s morgens. Neem ook deze tips ter harte.
Files mijden
Wie naar het zuiden rijdt, wil niet in de file terechtkomen. Vermijd dan ook – indien mogelijk – de drukke momenten op de weg. Als je geen keuze hebt, vermijd dan in elk geval de zwarte weekends in Frankrijk.
Uiteraard rijdt niet iedereen de komende weken naar het zuiden van Frankrijk; ook in Duitsland, Italië en Spanje durven de snelwegen wel eens dichtslibben. Bereid je voor en raadpleeg tijdig onze verkeerskalender.
5 tot 6 keer tanken
Als je met de auto op vakantie gaat, neemt brandstof een zware hap uit je budget. Let dan ook op waar je gaat tanken, want de tarieven verschillen danig van land tot land. Alle actuele prijzen vind je in ons dagelijks geüpdatete brandstofprijzenoverzicht.
Denk tijdig aan deze vignetten
Voor je vertrekt, check je best waar je een vignet of badge nodig hebt, want ter plaatse is dat vaak niet mogelijk of te tijdrovend. Het ‘certificat qualité de l’air’ (kortweg: Crit’Air) dat in Frankrijk in voege is, is sinds 1 juli 2017 verplicht in verschillende Franse steden. Aankopen ter plaatse kan helaas niet, maar bestellen via het internet gelukkig wel. Wacht echter niet te lang, want de levering kan al snel tien dagen of langer duren!
Ook in Duitsland heb je in de zogeheten Umweltzones een milieuvignet of Umweltplakette nodig. Via Touring betaal je 12 euro ipv 14 euro (+ verzendkosten).
Opletten met gps en flitsdetector
Je gps is niet altijd betrouwbaar. Wegenwerken, omleidingen en late updates kunnen misleidend zijn. Ga niet blindelings op je GPS af, maar overloop het traject voor je op reis vertrekt. Zo vermijd je moeilijke situaties of een mogelijke inbreuk op de lokale verkeersregels. Overigens is het gebruik van jouw gps of flitsdetectie niet altijd en overal zinnig. Meer nog: in Zwitserland, Ierland, Slovenië of Turkije is het gebruik ervan zelfs verboden.
Regels niet overal identiek
Wie door Europa rijdt voor zijn vakantie, zal vaststellen dat niet overal dezelfde verkeersregels en wetten van toepassing zijn. Bij ons mag je bijvoorbeeld maximaal 120 km/uur rijden op de snelweg, terwijl je in Polen maar liefst met 140 km/uur mag racen. Op zich geen probleem, want die maximale snelheden krijg je te zien telkens je een grens overschrijdt. Maar wat met de verdoken afwijkingen? Check deze bloemlezing.
Vaak (op vakantie) in Frankrijk (en verder)?
Wie vaak op de Franse, Spaanse, Portugese en Italiaanse snelwegen rijdt, kan een topEurope tolbadge overwegen. Met zo’n badge hoef je niet meer aan te schuiven aan de péage en hoef je zelfs geen ticket te nemen.
Vraag je badge gratis aan en geniet regelmatig van onze tijdelijke acties met betrekking tot gebruikskosten of kosten van verzending.
Niet doen: rijden en drinken!
In alle landen is het verboden om alcohol te drinken en daarna te rijden, maar sommige wetgevingen zijn strenger dan andere en passen vrijwel een nultolerantie toe (0,2 promille in Zweden en 0,2 promille voor beginnende chauffeurs in Portugal). Algemeen gesproken zijn de Scandinavische, de Baltische en de Oost-Europese landen het strengst en worden overtredingen er zwaar bestraft. Kortom, zorg dat BOB mee op vakantie gaat!
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering en ga gerust op weg. Dankzij de pechbijstandsformule Touring Go Europa en ons internationaal netwerk van wegenwachters word je, waar je je ook bevindt in Europa, meteen weer op weg geholpen.
Informeer je eveneens over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering wereldwijd, annulatieverzekeringen fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Een ongeval of panne in Wallonië? Bel 112, en Touring is onderweg!
Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...
Dit zijn de 5 redenen waarom Belgen hun reis annuleren
Wie een reis boekt, doet er goed aan een annuleringsverzekering te nemen. Dat zo’n verzekering geen overbodige luxe is, moet blijken uit de vele annuleringen vlak voor het afreizen. Maar wat zijn de hoofdredenen voor zo’n annulering?
Web Assist: vraag in een oogwenk bijstand aan
Web Assist, c'est l'application web de Touring pour demander facilement de l'assistance en cas de panne. Voici les avantages de cette solution pour votre marque.
Onze B2B-klanten aan het woord: Touring trekt eerste lessen uit zomer 2024
Heel het jaar door volgt Touring de reacties van zijn B2B-klanten op de voet. Zo blijven we onze diensten verbeteren om beter in te spelen op hun behoeften.
Op culinaire ontdekkingstocht in Slovenië
Slovenië is niet alleen een topbestemming voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers, maar ook voor foodies.