Image
Slim en veilig op reis dankzij deze 9 tips
Slim en budgetvriendelijk op reis is een fluitje van een cent met deze 9 inspirerende tips.

Niet iedereen blijft deze zomer thuis want we mogen de grens weer over en met het vliegtuig op reis. Deze 9 tips zullen jou niet alleen inspireren maar ook helpen om er een veilige en budgetvriendelijke vakantie van te maken.

slim en veilig op reis dankzij deze 9 tips
Photographer: JESHOOTS.COM | Source: Unsplash


1. Benut je reisbudget optimaal

Niemand wil teveel betalen maar hoe pak je dat concreet aan? Er spelen helaas heel veel factoren maar tot de belangrijkste behoren de reisperiode en de seizoenen. Vermijd – als het kan – reizen tijdens de schoolvakanties en weet dat onze zomer niet per definitie betekent dat het dan wereldwijd zomert. Sommige bestemmingen zijn nu eenmaal aangenamer net voor of na onze klassieke ‘grote vakantie’. Check ook deze tips.


2. Let op met last-minute aanbiedingen

Behoed je voor ‘last minute’ aanbiedingen want het is een misvatting te denken dat die reizen goedkoper zijn. Meer nog, de uitdrukking heeft geen specifieke noch ‘officiële’ betekenis en is derhalve louter een commerciële term. Meer weten of toch op zoek naar een koopje? Dit zijn de alternatieven.


3. Ga praten met een reisagent

Een app, het internet, je hoeft voor het boeken van je reis je zetel niet uit. Maar is het verstandig? Niet altijd. Check de pro’s en contra’s van boeken via het web versus je reis bespreken en boeken bij een reisagent.


4. Alleen reizen heeft zo zijn voordelen

Laten we jou meteen geruststellen: de weinige nadelen wegen niet op tegenover de vele voordelen: je hoeft tijdens je reis aan niemand verantwoording af te leggen, je hoeft enkel rekening te houden met je eigen agenda, je moet geen compromissen sluiten qua bestemming, ook geen gezeur over de manier van reizen noch de plaatsen waar je wenst te overnachten, enzovoorts.


5. Een hotel? Check deze 20 alternatieven

Bij vakantie denken de meesten spontaan aan een hotel. Maar een hotel is niet altijd de beste keuze. Met deze 20 alternatieven brengen we jou wellicht op andere ideeën én andere belevingen, bestemmingen, enzovoorts.


6. Verifieer je reisdocumenten ruim op voorhand

Dit kan iederéén overkomen: je komt aan op de luchthaven en je beschikt niet over alle juiste reisdocumenten. Kortom, verifieer tijdig of jouw identiteitskaart volstaat dan wel of een paspoort verplicht is. En heb je al dan niet een visum nodig of een inentingsbewijs? De ambassades en consulaten van je bestemming brengen soelaas of surf naar de website van Buitenlandse Zaken. Wacht nooit tot de allerlaatste moment om je reispas, eventuele visa en inentingen in orde te brengen.


7. Voel je veilig tijdens je vakantie

De veiligheid of het veiligheidsgevoel op de vakantiebestemming staat in tijden van corona meer dan ooit met stip bovenaan eenieders checklist. Het meest complete en objectieve advies vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Klik door naar de bestemming van jouw keuze en neem het advies ter harte. Klik hier voor specifieke informatie met betrekking tot de coronamaatregelen in de populairste vakantiebestemmingen.


8. Een reisapotheek is belangrijker dan je denkt

Je vertrouwde en persoonseigen medicatie meenemen is verstandig want in het buitenland is het niet altijd makkelijk om de juiste producten te vinden. Bovendien zijn de samenstellingen niet overal identiek en dragen medicamenten niet overal dezelfde naam. Check dit lijstje voor je vertrekt. Belangrijk: voor specifieke medicatie kun je aankloppen bij jouw huisarts die indien nodig een document zal opstellen waarmee je je medicatie mee aan boord kunt nemen van je vliegtuig.


9. Opgelet: de mutualiteiten dekken niet alles

Pech onderweg of een onverwachte gebeurtenis die je reisplannen doorkruist, het kan iedereen overkomen. Voor alle ongemakken zoals vlucht gecanceld, koffers zoek, diefstal van bagage, ziekte, overlijden van een naaste, plots ontslag, enzovoorts, zijn er specifieke oplossingen zoals annulatieverzekeringen en reisbijstand.

Niet onbelangrijk: de klassieke mutualiteiten (ziekenfondsen) bieden niet dezelfde garanties als de meer uitgebreide reisbijstand. Check de cruciale verschillenen breng alles ruim voor je vertrek in orde.