Image
"Medieval city of Mantua in Lombardy, Italy."
In Italië wordt op de meeste autosnelwegen tol geheven. Maar wat is de makkelijkste manier om te betalen en hoe worden de bedragen berekend?


De toltarieven wordt berekend op basis van de werkelijk afgelegde kilometers op de tolwegen en de categorie van het voertuig.

Classificatie van de voertuigen

De voertuigen worden opgedeeld in vijf verschillende categorieën. Aan elke categorie is een bepaald tarief verbonden. De criteria die gebruikt worden om de verschillende categorieën te bepalen zijn de hoogte en het aantal assen van het voertuig.

De drie meest relevante categorieën. Voor 4, 5 en meer assen gelden er aparte tarieven.


Hieronder de volledige opdeling:

  • Klasse A: motoren (alleen motoren met meer dan 150cc zijn toegelaten op de snelweg) en voertuigen met 2 assen waarvan de hoogte gemeten bij de vooras minder bedraagt dan 1,30 m (hieronder vallen de meeste personenwagens)
  • Klasse B: voertuigen met 2 assen waarvan de hoogte gemeten bij de vooras meer bedraagt dan 1,30 m.
  • 3 assen: voertuigen of combinaties met in totaal drie assen (bijvoorbeeld een voertuig van klasse A of B met aanhangwagen of caravan).
  • 4 assen: voertuigen of combinaties met in totaal vier assen.
  • Klasse 5: voertuigen of combinaties met in totaal vijf of meer assen.

Je kan meer gedetailleerde informatie terugvinden op de site van autostrade.it. Opgelet: de Autostrada Pedemontana Lombarda (A36, A59, A60) heeft een ander classificatiesysteem.


Betaalmiddelen

Er zijn verschillende manieren om tol te betalen:

  • Tolbadge: met een badge kan je automatisch betalen aan tolpoorten die hiervoor speciaal gereserveerd zijn. Via de Touring website kan je de topEurop badge ‘optie Italië’ bestellen. Met deze badge kan je ook de tol in Frankrijk, Spanje, Portugal betalen.
Deze topEurop badge kan je gratis bestellen via Touring.
  • Kredietkaarten: Visa, MasterCard, …
  • Je kan de tol ook betalen met cash geld.
  • Debetkaarten: bij sommige tolmaatschappijen is het mogelijk om met een debetkaart met het maestro-logo te betalen. Aangezien betalen met gewone debetkaarten niet overal mogelijk is, raden wij je aan om steeds cash of een kredietkaart bij te hebben
  • Viacard: een prepaidkaart die kan gebruikt worden om te betalen in alle geautomatiseerde tolpoortjes. De tol wordt automatisch gedebiteerd van de kaart.

Je kan gedetailleerde informatie over de betalingsmodaliteiten terugvinden op de site van autostrade.it.

Opgelet: Op de Autostrada Pedemontana Lombarda (A36, A59, A60) zijn geen tolhuisjes. Camera’s registeren de nummerplaten van de voertuigen. Op de site van de APL kan je de verschillende manieren waarop je de tol kan betalen, terugvinden.


Toltarieven

De tarieven van een aantal populaire routes vind je hieronder (opgemaakt op 3/3/2021).

De tarieven (euro) van de meest relevante klassen voertuigen.


Bijkomende informatie over de tarieven in Italië vind je op Autostrade.it.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-lid? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.