Image

Vertrek je op wintersport? Raadpleeg dan de verkeersdrukte richting jouw bestemming en vermijd files.

Aan het eind van deze week begint de krokusvakantie. Ga je naar de wintersport? Hier vind je de gedetailleerde verkeersvoorspellingen naar je bestemming. Waar wordt verkeersdrukte verwacht de komende krokusvakantie? Welke dagen en tijden mijd je beter, zowel voor vertrek als terugkeer?


Legende van de kleurcodes in dit bericht.


Rustig verkeer naar de wintersportgebieden


In de meeste buurlanden is het krokusverlof vroeger begonnen dan in België. Touring verwacht geen grote verkeersproblemen op de wegen naar de skigebieden (oranje) tijdens het vertrek op vrijdagmiddag (17/02) en zaterdag (18/02). Bij sneeuw of ijzel kan het verkeer echter volledig in de knoop geraken en bij momenten zelfs onmogelijk worden.

©Andreas Brun - Source Unsplash

Verkeersdrukte richting wintersport

België

In België wordt het druk met kans op files op vrijdagnamiddag en -avond en op zaterdagvoormiddag.

Frankrijk

In Frankrijk verwacht Touring weinig problemen tijdens het vertrek. Op vrijdag 17 februari zal het verkeer zeer druk zijn met vertragingen in Ile-de-France en in het zuidwesten van Frankrijk (oranje). Elders in Frankrijk verwacht Touring een vlot verkeer (groen). Op zaterdag 18 februari zijn er alleen in het noordoosten en in de regio Rhône-Alpes files te verwachten op de snelwegen en de toegangswegen naar de wintersportplaatsen (rood). Elders zal het verkeer vlot verlopen (groen).

Op zaterdag 18 en 25 februari rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton.

Knelpunten en piekuren

Vrijdag 17 februari:

 • Verlaat of doorkruis het Ile-de-France voor 14.00 uur,
 • Vermijd de omgeving van Bordeaux van 12.00 tot 20.00 uur,
 • de A62 Toulouse Agen in de late namiddag vermijden

Zaterdag 18 februari:

 • Verlaat of rijd door Île-de-France voor 8 uur,
 • Vermijd de A6 tussen Parijs - Beaune en Mâcon, van 8 tot 17 uur,
 • Vermijd de A43 tussen Lyon en Chambéry, van 10 tot 15 uur,
 • Vermijd de N90 tussen Albertville en Bourg-Saint-Maurice, van 10 tot 15 uur.

Sinds deze winter is een winteruitrusting verplicht tijdens het winterseizoen in de berggebieden (Loi Montagne). Voor meer informatie, klik hier.

Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië

In Duitsland zal er vrijdagmiddag en -avond en zaterdag druk verkeer zijn, met kans op files (oranje) in het zuiden (carnavalsvakantie in Beieren) richting Oostenrijk en Zwitserland. Touring verwacht geen problemen op zondag (groen).

Zaterdag wordt een drukke dag met enkele files in Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië (oranje). Het verkeer zal druk zijn tussen 9 en 17 uur. Touring verwacht geen problemen op vrijdag en zondag (groen).

Knelpunten voor vertrek en terugkeer

 • Duitsland: de A5 Karlsruhe - Bazel, de A8 Karlsruhe - Stuttgart - München - Salzburg, ringweg München (A99), de A3/A9 Frankfurt - Neurenberg - München en de grensovergangen met Oostenrijk bij Kufstein en Füssen
 • Zwitserland: de A2 Luzern - Chiasso nabij de Gotthardtunnel en de grens met Italië; de A1 Bern - Zürich - Winterthur, de omgeving van Bazel, Zürich, Bern en Lausanne, de A13 Chur - Sargans - Bellinzona en de San Bernardino-tunnel.
 • Oostenrijk: de A10/A11 Salzburg - Villach, de A14/S16 Bregenz - Landeck, op de A12/A13 Kufstein - Innsbruck - Brenner - Italië en op de Fernpass, de B179,
 • Italië: de A22 Brenner - Verona
 • Op de toegangswegen naar de wintersportoorden in deze landen.

Terugkeer uit wintersport

Frankrijk

Zaterdag 25 februari wordt een oranje dag in Frankrijk in de Alpenregio en in Ile-de-France. Elders in Frankrijk voorziet Touring geen problemen (groen) voor het rendement. Op zondag zal het verkeer vlot verlopen.

Op zaterdag 18 en 25 februari rijverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton.

Knelpunten en piekuren op zaterdag 25 februari

 • Reis naar of door Ile-de-France voor 14.00 uur,
 • Vermijd de A43 tussen Chambéry en Lyon, van 9 tot 16 uur,
 • Vermijd de N90 tussen Bourg-Saint-Maurice en Albertville, van 11 tot 13 uur.

Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Italië: druk verkeer

In Duitsland (vooral in Beieren), Oostenrijk, Zwitserland en Noord-Italië verwacht Touring op zaterdag 25 februari in noordelijke richting druk verkeer met kleine files (oranje dag), vooral tussen 9.00 en 16.00 uur. Er worden geen verkeersproblemen verwacht op zondag 26 februari.

België

In België wordt de grootste drukte op zondagnamiddag en –avond verwacht.

Voor actuele verkeersinformatie België en Europa, consulteer onze Routeplanner.

Sneeuw, ijzel... Vertrek niet zonder winteruitrusting

© Åsmund Arup Seip | Source: Unsplash

Bij winters weer kan het verkeer zeer moeilijk of zelfs onmogelijk worden. Ga je naar de bergen? Vertrek dan niet weg zonder winteruitrusting!

In Frankrijk zijn winterbanden verplicht in berggebieden (Loi Montagne). In Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden bij winterweer verplicht. Raadpleeg de regelgeving voor winterbanden en winteruitrusting in Europa.


Vertrek gerust op wintersportvakantie

Een ski-ongeval, gestolen of gebroken ski’s, geen sneeuw op je bestemming? Het kan iedereen overkomen. Met onze Touring Snowcard formule voor reisbijstand is je budget maximaal beschermd. Zo ga je gerust op vakantie.