Week van de Mobiliteit editie 2017

07/09/2017
semaine-mobilite

Door Fred Wauters

Elk jaar zet Europa zich van 16 tot en met 22 september in ‘alternatieve mobiliteitsmodus’. Naast de Autoloze Zondag die in vele steden en Belgische gemeentes wordt georganiseerd, vinden tal van initiatieven plaats die onze volle aandacht verdienen.

Voor ongeduldige lezers zetten we allereerst de belangrijkste links op een rijtje, namelijk de links voor de kalenders in elk Gewest:

 

Touring viert mee!

Ook Touring wil natuurlijk niet achterblijven. Wij hebben een speciaal programma bedacht ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit. Kom langs en geef jouw mobiliteit een flinke duw in de rug!

 

Twee salons gewijd aan mobiliteit

Dit jaar kan je tijdens de Week van de Mobiliteit twee salons over alternatieve mobiliteit bezoeken.

  • Bike Brussels: het eerste Brusselse salon gewijd aan de fiets en alle mogelijke accessoires. Je zal er ook tal van actieve verenigingen kunnen ontdekken die zich focussen op de promotie van verplaatsingen per fiets. Een niet te missen afspraak! Mis ook zeker de gratis fietstocht niet die van het salon vertrekt en georganiseerd wordt door Pro Velo (uitsluitend Franstalige link). De fietstocht door Brussel bedraagt 15 km en neemt je mee naar bekende en onbekende fietspaden door de hoofdstad. Een absolute must!
  • Het Autodeelsalon : dat gewijd is aan initiatieven voor deelauto’s (car sharing). Dit jaar vindt het salon plaats in Antwerpen op Autoloze Zondag 17 september.

 

Car Free Day: een ander type mobiliteit in Vlaamse bedrijven

Taxistop spoort op 21 september Vlaamse bedrijven aan om actie te ondernemen zodat hun werknemers één dag hun auto achterwege laten. Al dan niet met de elektrische fiets naar het werk gaan, carpoolen, thuis werken of zich met het openbaar vervoer verplaatsen … Wens je als bedrijf deel te nemen? Meer inspiratie vind je in de brochure die ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit werd uitgegeven.

 

Ideetjes voor de autoloze dag …

Surf naar de website van je gemeente. Je vindt er, in principe, een overzicht van alle dagactiviteiten in je buurt. Of surf naar de Fietsersbond, Pro Velo  en Gracq (uitsluitend Franstalige link).

En nog enkele ideetjes die de moeite waard zijn:

 

Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen voor het milieu?

Wil je weten wat de impact van de Autoloze Zondag is op de vermindering van de luchtverontreiniging? De statistieken die de luchtkwaliteit in Vlaanderen en Brussel op een autoloze zondag in 2016 vergelijken met een ‘normale dag’ in 2015, vind je op de irCELine-website.

Verwante inhoud