Image
Weer de motor op in de lentezon
Terwijl het laatste winteroffensief toeslaat, kijken veel motorrijders al halsreikend uit naar het zomerseizoen en de zonovergoten tochten die in het verschiet liggen.

Onderhoud je motor goed

Na enkele maanden op stal te hebben gestaan, moet je prachttuig wellicht wat op gang komen voor je er vlot weer de baan mee op kunt. Volg onze tips om je tweewieler voor te bereiden op zijn grote comeback.

Controleer je uitrusting

Niemand denkt er graag aan, maar motorrijden is een riskante hobby. Zoals we vorig jaar al benadrukten, is ons land het enige waar een volledige veiligheidsuitrusting verplicht is voor motorrijders. Maar ook al is het wettelijk verplicht om, onder meer, lange mouwen, handschoenen en enkelbeschermend schoeisel te dragen, bepaalt de wet niet dat die laatste speciaal ontworpen moeten zijn voor motorrijders. Aarzel hoe dan ook niet om te investeren in deze bijkomende uitrusting, kwestie van extra beschermd te zijn bij een mogelijke valpartij. Draag ook zeker een waterdicht pak, zodat je niet doorweekt raakt na een fikse regenbui.

Neem een zachte start

Heb je je motor of scooter al sinds het einde van de herfst niet meer van stal gehaald? Overschat jezelf dan vooral niet. Je begint beter met korte, technisch niet te moeilijke tochtjes, kwestie van langzaam weer de weg aan te voelen. En opnieuw je rijhouding onder de knie te krijgen. Want sportmotoren en roadsters mogen je dan al een stoere look bezorgen, uiteindelijk veroorzaken ze krampen, zeker na een lang traject!

Maak eerst verkenningstochtjes

Hoe zalig is het om langs kronkelwegjes te snorren! Zolang je niet vergeet dat de weg heel wat valstrikken in petto heeft voor motorrijders: kuilen in de weg, wegversmallingen, gladheid … Om volop te genieten van je tocht, kan het geen kwaad om eerst eens een verkenningstochtje te maken in een zeer rustig tempo. Ook al ben je goed vertrouwd met de route, de winter kan het wegdek ernstig beschadigen en nieuwe valstrikken herbergen. Voorzichtig zijn, bespaart je niet alleen nodeloze schrik, maar kan ook valpartijen voorkomen!

Bijscholen is de boodschap

En als je nu eens van het nieuwe seizoen profiteerde om je reflexen en je rijstijl te verbeteren? Er bestaan speciale trainingen voor motorrijders: een goede gelegenheid om te leren uitwijken of hard te remmen en allerlei moeilijke manoeuvres uit te voeren, en dat in alle veiligheid! 

Deel deze inhoud