Image
Waar mag je deze zomer in Wallonië grote wegenwerken verwachten? En hoe kan je zelf mee zorgen voor een vlot verkeer?

Zoals elk jaar wordt er ook deze zomer hard aan onze wegen gewerkt. En dat is een goede zaak. België heeft het dichtste wegennet van Europa, en investeringen in onderhoud en verbetering van de wegeninfrastructuur zijn broodnodig.


Omwille van de beperkte reismogelijkheden door corona verwacht Touring dat veel Belgen ook deze zomer opnieuw zullen kiezen voor een vakantie in eigen land. Daardoor wordt het nóg belangrijker om goed op de hoogte te blijven van de geplande wegenwerken. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste geplande werven op autosnelwegen in Wallonië. Op onze blog vind je ook een overzicht van de werven in Vlaanderen.

We raden je aan om voor je vertrek de stand van de wegenwerken en de verkeerssituatie te controleren. Zo kan je bepaalde wegen vermijden, of je vertrek uitstellen tot de files verdwenen zijn.


Hou je aan de uitgestippelde route

Als je bij wegenwerken een omleiding moet volgen, hou je dan aan de uitgestippelde alternatieve route. Het is erg verleidelijk om je routeplanner een alternatief te laten berekenen, maar daardoor kom je terecht op wegen die niet bedoeld zijn voor doorgaand verkeer. Vaak hebben deze wegen niet de nodige capaciteit om bijkomend verkeer op te vangen, en zijn verkeerslichten er niet afgesteld op doorgaand verkeer. Zo veroorzaak je zelf files op deze sluipwegen.


2 miljard euro investeringen

De Waalse regering keurde vorig jaar het Plan Infrastructures et Mobilité pour tous (PIMPT) goed, waarmee tussen 2020 en 2026 meer dan 2 miljard euro geïnvesteerd wordt in wegen, openbaar vervoer, waterwegen en fietsinfrastructuur.

In 2021 zullen we op de autosnelwegen vooral met onderstaande werven rekening moeten houden. Een actuele kaart met de precieze timing en impact van alle geplande projecten kan je terugvinden op de website van Sofico.

wegenwerken Wallonië


E411 Wavre

Heraanleg op- en afritten 9 Corroy-le-Grand en rotonde N4/N25

E411 Eghezée
Structureel onderhoud tussen Aische-en-Refail en Daussoulx

E411 Wanlin - Lavaux-Sainte-Anne
Structureel onderhoud; verkeer moet over 1 rijstrook richting Aarlen en over 2 rijstroken richting Brussel

A13 Herstal
Structureel onderhoud

A15 Gouy
Structureel onderhoud Viesville - Gouy

A54 Charleroi
Structureel onderhoud Gosselies - Petit-Roeulx


5 tips voor vlot verkeer tijdens wegenwerken

  • Informeer je over wegenwerken en de verkeerssituatie, bijvoorbeeld via de Touring Mobilis app.
  • Stel indien mogelijk je verplaatsing uit, zodat je de ochtend- en avondspits vermijdt.
  • Volg de voorziene omleidingen; ga niet op zoek naar sluipwegen.
  • Hou je bij werken aan de snelheidsbeperkingen. Overdreven snelheid verhoogt het risico voor de wegenwerkers.
  • Overweeg een ander vervoermiddel, zoals het openbaar vervoer of de fiets.