Image
motorrijbewijs

Je kan verschillende motorrijbewijzen voor het besturen van scooters en motoren behalen. Met ons gedetailleerd overzicht ontdek je welk rijbewijs jij nodig hebt.

Met een autorijbewijs B van vóór 1989 mag je een motor besturen, zonder beperkingen voor vermogen of cilinderinhoud.

Val je niet in die categorie, dan heb je een specifiek motorrijbewijs nodig. Een overzicht.

Rijbewijs AM is bestemd voor snorfietsen, scooters, brommers en brommobielen (max. 50 cm3 en 4 kW, max. 45 km/u). Je kunt dit rijbewijs vanaf  16 jaar krijgen op voorwaarde dat je slaagt voor een theoretisch examen én een praktijkexamen, nadat je 4 uur les hebt gevolgd bij een rijschool.

Rijbewijs A1 is pas vanaf 18 jaar een mogelijkheid. Hiermee kun je een motor of scooter van maximaal 125 cm3 en met een maximaal vermogen van 15 pk besturen. Ook hier zijn een theorie- en praktijkexamen verplicht.

Voor het praktijkexamen zijn er twee mogelijkheden: 9 uur rijles, gevolgd door een geslaagd examen op een privéterrein, levert een voorlopig rijbewijs van 1 jaar op. Na (minstens) 1 maand kun je het examen op de openbare weg afleggen via een examencentrum. Of volg 12 uur les in plaats van 9 en leg je praktische examens meteen af op privéterrein en op de openbare weg.

Rijbewijs A2 brengt je de weg op met een motor van maximaal 47 pk en een vermogen/gewichtsverhouding van 0,2 kW/kg. Heb je je rijbewijs A1 al 2 jaar of langer, dan volstaan 4 extra uren rijles en de twee praktijkexamens. Heb je geen rijbewijs, maar ben je 20 jaar of ouder, dan kun je rechtstreeks je rijbewijs A2 krijgen door dezelfde stappen te volgen als voor rijbewijs A1.

Rijbewijs A geeft je de vrijheid om een motorfiets in eender welke vermogensklasse en met eender welke cilinderinhoud te besturen. Hiervoor moet je minstens 22 jaar zijn, rijbewijs A2 al minstens 2 jaar op zak hebben, 4 uur extra rijles volgen en slagen voor de praktijkexamens.

Houders van een autorijbewijs B dat vóór 1 januari 1989 is behaald, mogen daar ook een motor mee besturen. Er zijn geen beperkingen wat het vermogen of de cilinderinhoud betreft. Na deze datum en op voorwaarde dat je 24 jaar of ouder bent, kun je rechtstreeks je rijbewijs A aanvragen door het schema voor rijbewijs A1 te volgen (9 uur voor een voorlopig rijbewijs van 1 jaar of 12 uur voor een definitief rijbewijs).

Tot slot mag je met een rijbewijs B dat vóór 1 mei 2011 is afgeleverd, een tweewieler in categorie A1 besturen zonder lesuren of praktijkexamen. Heb je je rijbewijs B na die datum behaald, dan zijn alleen 4 lesuren verplicht, op voorwaarde dat je je rijbewijs al minstens 2 jaar hebt.

Deel deze inhoud