Image
rotonde
Rijden op rotondes vereist naleving van specifieke verkeersregels. Wie heeft voorrang? Hoe moet ik de richtingsaanwijzers gebruiken? En meer belangrijke regels kan u hier terugvinden.

Ontdek hier alles over rotondes en hun voorrangsregels. Wanneer moet je uw richtingaanwijzers gebruiken? Wat zijn de essentiële regels die elke weggebruiker moet weten over rotondes?


Wat is een rotonde?

Een rotonde bestaat uit een cirkelvormige weg met een ‘eiland’ in het midden waarrond het verkeer moet rijden.

Een rotonde wordt aangegeven door een D5-verkeersbord (die de rijrichting aanduidt).

rotonde
D5 - Verplichte rijrichting

Ook moet elke aanloop tot een rotonde aangegeven worden door een B1 of een B5-verkeersbord.

rotonde
B1 - Voorrang verlenen
rotonde
B5 - Stoppen en voorrang verlenen

Kenmerkend voor een rotonde is dat elke bestuurder die er zich op verplaatst voorrang heeft op de bestuurder die zich op de rotonde wil begeven.


Rijden op de rotonde

rotonde


Verleen voorrang... voor je je op een rotonde begeeft!

Net zoals voor de gele auto, moet je voorrang verlenen wanneer je bij een rotonde aankomt. Het B1-verkeersbord geeft aan dat je voorrang moet verlenen aan alle bestuurders. Op een rotonde zullen die bestuurders altijd van links komen omdat het verplicht wordt door de rijrichting.


Waar moet je rijden?

Op een rotonde moet je niet verplicht rechts rijden. Het is toegelaten om op het eerste, tweede of derde rijvak te rijden. Aan jou de keuze.

Let op: de gebruikelijke voorrangsregels zijn hier van toepassing. Als je van rijvak verandert, heb je geen voorrang dus moet je het eerst aangegeven met je richtingaanwijzers.

Als er geen wegmarkering tussen de verschillende rijvakken is aangegeven (dit is niet het geval in onze infografie) dan heeft de bestuurder die uiterst rechts rijdt voorrang. De rode en de groene auto hebben dus voorrang op de blauwe.


Een rotonde volgens de regels verlaten

Als je een rotonde verlaat, moet je de volgende regels respecteren:

  • Altijd je rechtse richtingaanwijzers aanzetten. Zo zien de andere bestuurders, ook diegenen die zich op de rotonde willen begeven, dat je de rotonde gaat verlaten. Als je je daarentegen op een rotonde begeeft, dan hoeft dit niet (maar het mag wel).
  • Je mag de rotonde alleen vanuit het rechtse rijvak verlaten (of de rechtse rand van de rotonde als er geen wegmarkering is aangegeven tussen de verschillende rijvakken). Je moet je dus, zoals de blauwe auto, naar de rechtse rand begeven voor je de rotonde verlaat. Je moet ook voorrang verlenen aan de auto’s die zich rechts van de jouwe bevinden. Geen sprake van dus om last-minute de weg af te snijden!
  • Je moet ook voorrang verlenen aan fietsers en voetgangers die hun weg op of rondom de rotonde vervolgen.


Met de fiets? Houd niet uiterst rechts!

Als fietser is het belangrijk altijd zichtbaar te blijven om ongelukken te vermijden. Het is aangeraden om niet uiterst rechts aan de buitenkant van de rotonde te rijden. Als er een fietspad aanwezig is op de rotonde, dan moet je die gebruiken. Geef, ten slotte, duidelijk met je arm aan dat je bij de volgende afrit de rotonde gaat verlaten, tenzij het uit veiligheidsredenen niet mogelijk is.


Contact

Heb je nog een vraag en ben je klant van Touring? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisverzekering, annulatieverzekering en fietsbijstand.