Image
"Medieval city of Mantua in Lombardy, Italy."
Neem de juiste documenten mee aan boord van jouw auto. Hoe reis je naar Kroatië? Hoeveel sigaretten, sterke drank en andere goederen mag je meebrengen?


Kroatië maakt deel uit van de Europese Unie, je hoeft je dus geen zorgen te maken om de grens over te steken als je zelf in een van de 27 lidstaten woont. Vergeet wel niet om je identiteitskaart mee te nemen, want je bent verplicht om die altijd op zak te hebben, waar je ook gaat. Ben je afkomstig uit het buitenland maar woon je in Europa? Dan gelden deze regels ook voor jou.


Als je met de auto naar Kroatië reist

Kroatië
Links het oude rijbewijs, rechts het rijbewijs naar Europees model. Beide zijn en blijven geldig binnen Europa.

 • Zorg dat je steeds een geldig rijbewijs bij je hebt.
 • Zorg dat je steeds de correcte documenten van de wagen aan boord hebt: verzekeringskaart (groene kaart), inschrijvingsbewijs (grijze kaart) en een geldig autokeuringsbewijs (als je wagen aan de technische controle moet voldoen) en gelijkvormigheidsattest.
 • En zorg er eveneens voor dat de letter ‘B’ goed zichtbaar is naast het kenteken van de wagen.


Als je op een andere manier naar Kroatië reist

Heb je geen auto of wil je liever op een andere manier naar Kroatië reizen? Geen zorg, er bestaan heel wat alternatieven. Het land is perfect bereikbaar met het vliegtuig of met de bus via verschillende Belgische reisorganisaties. Je kunt er ook met de trein naartoe, maar dat zijn vaak heel lange ritten met overstappen in verschillende landen. Ook leuk en eens iets anders: je kunt vanuit Italië met de boot naar Kroatië.

Opgelet, als je graag goederen meebrengt uit Kroatië, hou dan rekening met de indicatieve grenswaarden die volgens de douane werden vastgelegd:

 • sigaretten: 800 eenheden
 • cigarillo’s (sigaren die minder dan 3 gram wegen): 400 eenheden
 • sigaren: 200 eenheden
 • tabak: 1 kg
 • sterke drank: 10 liter
 • tussenproducten: 20 liter (alcoholische dranken met uitzondering van bier, zoals schuimwijn of wijn met een alcoholgehalte van maximum 22%)
 • wijn: 90 liter (waarvan maximum 60 liter schuimwijn)
 • bier: 110 liter

Zie ook: Met de auto door Europa: Documenten reisformules en douaneformaliteiten


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie naar Kroatië? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-lid? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Italië: de smaken en aroma’s van Lombardije

Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © inLombardia

Ontdek Noord-Italië: vijf thematische roadtrips

Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © Felix Van Lantschoot