Image
Duitsland

In de winter moet elk voertuig uitgerust zijn met de juiste banden aangepast aan de weersomstandigheden. Dat kan verschillen per regio. Zorg dus dat je de regels goed kent als je in de winter naar Duitsland vertrekt.

  • Winterbanden

In Duitsland moeten de voertuigen, ook als ze in het buitenland zijn ingeschreven, aan de specifieke klimatologische weersomstandigheden worden aangepast (wat in Duitsland soms erg streek- en tijdsgebonden is). In geval van winterse omstandigheden (sneeuw, ijzel, gladheid door ijs- of rijpvorming, enz.). moet men dan ook overstappen van zomerbanden naar winterbanden. Heel recent is de regelgeving omtrent winterbanden verstrengd en zijn winterbanden enkel nog banden waarop het “alpinesymbool” terug te vinden is, een “sneeuwvlokje” vervat in een “bergketen met 3 toppen” (3PMSF=”3 peaks mountain snowflake”) :

Image
alpinesymbool

Banden, bij voorbeeld all-seasonsbanden, enkel voorzien van de vermelding "M+S", worden nog tot 30 september 2024 als winterbanden erkend voor zover zij vóór 31 december 2017 geproduceerd zijn. Bezit u nog dergelijke “M&S”-banden (voor alle veiligheid toch maar de fabricagedatum checken) dan mag u deze dus gebruiken tot 30 september 2024 ; bent u van plan nieuwe winterbanden aan te schaffen dan is het best banden te kopen met bovengenoemd “alpinesymbool”, deze geven trouwens de beste grip op het wegdek ingeval van winterse omstandigheden.

De profieldiepte van de banden is 1,6 mm, maar een minimum van 4mm wordt aangeraden.

Wie niettegenstaande sneeuw- of ijstoestanden rijdt met zomerbanden (of regenbanden), riskeert een waarschuwingsvergoeding van € 60; bij concrete verkeershinder een boete van € 80.

  • Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn toegestaan. Als je sneeuwkettingen hebt gemonteerd op je wagen is je snelheid beperkt tot 50 km/u. De kettingen mogen enkel op de aandrijvende wielen geplaatst worden. Bij 4 x 4 voertuigen volstaat het de kettingen te monteren op de wielen die doorgaans worden gebruikt als wielen met drijfkracht ; de gebruiksaanwijzing van het voertuig is hierin doorslaggevend. Ze zijn verplicht voor voertuigen met meer dan twee wielen als onderstaand bord te zien is:

Image
sneeuwkettingen

 

Sneeuwkettingen zijn nooit verplicht op de wielen van de aanhangwagen.

  • Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn strikt verboden en dat geldt ook voor voertuigen uit het buitenland.

Het is toegelaten spikes-spiders te gebruiken in plaats van sneeuwkettingen en dit onder dezelfde voorwaarden als deze die gelden voor het gebruik van sneeuwkettingen.

Deel deze inhoud