Image
Frankrijk

Als je in de winter wilt rondrijden in Frankrijk, moet je uiteraard de Franse regels omtrent winteruitrusting voor de wagen kennen en respecteren.

  • Winterbanden

Winterbanden zijn niet verplicht in Frankrijk. Het is wel sterk aangeraden om ze te gebruiken op gladde en besneeuwde wegen. De wettelijke minimale profieldiepte is 3,5 mm.

  • Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn enkel toegelaten op besneeuwde wegen en zijn verboden op de autosnelweg. Ze zijn enkel verplicht op bepaalde wegen wanneer dat wordt aangeduid door het bord B26. De verplichting geldt enkel voor gemotoriseerde voertuigen(en dus niet voor aanhangwagens en caravans).

Image
sneeuwkettingen verplicht

Bord B26: begin van de weg waar sneeuwkettingen verplicht zijn.

Image
einde sneeuwkettingen

Bord B44: einde van de weg waar sneeuwkettingen verplicht zijn.

Wanneer het verkeersbord B 26 vergezeld is van een onderbordje met de vermelding "pneus à neige admis" is het verplicht gebruik van sneeuwkettingen niet van toepassing op voertuigen uitgerust met sneeuwbanden.

Let op: de maximale snelheid voor voertuigen met kettingen is 50 km/u.

  • Spijkerbanden

Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan onder bepaalde voorwaarden:

  • Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan vanaf de eerste zaterdag vóór 11 november en is niet meer toegestaan na de laatste zondag van maart in het jaar erop.
  • Enkel voertuigen met een gewicht lager of gelijk aan 3,5 ton en transportvoertuigen mogen spijkerbanden opleggen.
  • Enkel de twee aandrijvende wielen mogen uitgerust worden met spijkerbanden.
  • De maximale snelheid met spijkerbanden is beperkt tot 90 km/u op alle wegen.
  • Indien de weersomstandigheden het vereisen kunnen de plaatselijke overheden deze data wijzigen (hetgeen medegedeeld wordt door verkeersborden en via de pers)
  • Spikes-spiders

Spikes-spiders vallen onder de categorie "afneembare winteruitrusting"; ze zijn toegelaten in Frankrijk maar ze mogen niet gebruikt worden ter vervanging van sneeuwkettingen waar het gebruik ervan is opgelegd door het bord B 26. Het is niet verplicht de 4 wielen van het voertuig ermee uit te rusten, noch de wielen van de eventuele aanhangwagen of caravan. Het gaat in feite om een uitrusting die bestemd is om het vertrekken te vergemakkelijken en waarvan het gebruik zeer uitzonderlijk is.

Deel deze inhoud