Image
Luxemburg

Lorsque vous circulez sur le territoire luxembourgeois, vous devez bien sûr respecter les règles de circulation locales. Assurez-vous donc de bien les connaître avant de vous y rendre.

 • Winterbanden

  Sinds 1 oktober 2012 zijn winterbanden (of M+S, M.S., M&S-banden), gemonteerd op alle wielen van het voertuig, verplicht wanneer er (blijvende of smeltende) sneeuw, ijzel of rijm wordt voorspeld. Die wet is ook van toepassing op buitenlandse voertuigen. Zorg dus dat je wagen goed uitgerust is, anders riskeer je een boete van € 74.

  Een uitzondering op die regel zijn geparkeerde voertuigen, bromfietsen, motors, driewielers en (lichte) vierwielers.

 • Sneeuwkettingen

  Tijdens periodes met sneeuw en/of ijzel is het sterk aangeraden om sneeuwkettingen te monteren, maar het is niet verplicht.

 • Spijkerbanden

  Spijkerbanden zijn toegelaten wanneer er een laag sneeuw of ijzel te vinden is op de wegen. Zo niet, zijn spijkerbanden enkel toegelaten van 1 december t.e.m. 31 maart.

  Voertuigen van minder dan 3,5 ton, met uitzondering van ambulances en (auto)bussen, mogen uitgerust zijn met spijkerbanden op voorwaarde dat:

 • het aantal spijkers 110 of lager is.
 • het radiaalbanden zijn.
 • alle wielen van het voertuig ermee uitgerust zijn (inclusief het reservewiel); deze verplichting geldt niet voor de wielen van een eventuele aanhangwagen).

De snelheidslimiet met spijkerbanden is 90 km/u op autosnelwegen en 70 km/u op secundaire wegen.

Wagens met spijkerbanden moeten aan de achterkant van de wagen een witte schijf hangen, met daarin de vermelding "70" in het zwart, waarmee aangeduid wordt dat de wagen voorzien is van spijkerbanden. Voertuigen uit het buitenland doen dat met het teken dat in hun land wordt voorgeschreven. Wagens uit België gebruiken de schijf met ‘60’ op.

Het gebruik van spikes-spiders is toegelaten in Luxemburg bij dezelfde weersomstandigheden als die voor sneeuwkettingen. Zorg er wel voor dat zeker de aandrijvende wielen van je voertuig voorzien zijn van spikes-spiders.

Deel deze inhoud