Image
Oostenrijk

Als je met de wagen naar Oostenrijk rijdt, moet je uiteraard de Oostenrijke verkeersregels kennen en respecteren. Zorg dus dat je goed voorbereid vertrekt.

Winterbanden

In Oostenrijk moeten de voertuigen tussen 1 november en 15 april zijn uitgerust met winterbanden wanneer men rijdt op wegen die met sneeuw of ijs bedekt zijn. Voor Oostenrijk zijn winterbanden o.a. banden die getekend zijn met "M+S", "M.S" of "M&S" ; ook "all-seasons"-banden voorzien van deze vermelding zijn oké. Banden met daarenboven nog het pictogram van een "sneeuwvlokje" of een "sneeuwvlokje" in een "bergketen" (in principe de echte winterbanden...) worden uiteraard ook aanvaard. Let wel : de groeven van die banden moeten minimum 4 mm diep zijn indien het gaat om radiaalbanden, en minimum 5 mm diep indien het gaat om diagonale banden, zo niet kan men het niet meer hebben over "winterbanden", ondanks het teken "M+S"...

De winterbanden mogen evenwel vervangen worden door het gebruik van sneeuwkettingen op de wielen met aandrijving, maar dit is enkel toegelaten wanneer de rijbaan doorlopend (of nagenoeg doorlopend) met sneeuw of ijs bedekt is, zodat het wegdek niet door de sneeuwkettingen kan beschadigd worden. 

Sneeuwkettingen

Als je een lange rit met je zomerbanden plant, ben je verplicht om sneeuwkettingen bij te hebben in de koffer van je wagen. Als je sneeuwkettingen hebt geïnstalleerd op je banden is de aangeraden snelheid 50 km/u. De kettingen mogen op twee aangedreven wielen worden gemonteerd. Voor 4x4 voertuigen plaats je ze best op de achterste wielen als je geen duidelijke aanwijzingen hebt gekregen over de kettingen.

Sneeuwkettingen zijn verplicht op bepaalde wegen waar je onderstaand signalisatiebord vindt:

Image
sneeuwkettingen

Op andere wegen mag je ook rijden met sneeuwkettingen, op voorwaarde dat de weg bedekt is met blijvende sneeuw of ijzel.

Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 1 oktober en 31 maart onder bepaalde voorwaarden:

  • Het maximale toegelaten gewicht van je voertuig is lager dan 3500 kg
  • Enkel radiaalbanden met stalen gordel mogen worden uitgerust met spijkerbanden en alle wielen moeten met zulke banden worden uitgerust.
  • Als er een aanhangwagen aan je wagen hangt, moeten de banden van de aanhangwagen ook spijkerbanden hebben. De belasting op de as mag niet hoger zijn dan 1,8 ton.
  • Op de achterkant van je wagen moet je een schijf bevestigen (zie onderstaand model). Deze schijf is verkrijgbaar bij de OAMTC (de Oostenrijkse automobielclub).
Image
spijkerbanden
  • De snelheidslimiet voor voertuigen met spijkerbanden is 80 km/u op gewone wegen en 100 km/u op autosnelwegen.

    Het gebruik van Spikes-Spiders is verboden in Oostenrijk. Spikes-Spiders zijn speciale kettingen die je op je banden kunt bevestigen om te vermijden dat de wagen zou slippen door sneeuw en ijzel.

Deel deze inhoud