Image
Zweden winter

Wintervakantie in Zweden? Lees eerst zorgvuldig de voorschriften voor de winteruitrusting van uw voertuig

Sneeuwbanden

De profieldiepte van winterbanden moet minimaal 3mm bedragen.

Alle voertuigen (ook voertuigen met een maximaal toegelaten gewicht van meer dan 3,5t) moeten winterbanden van het type M+S (met of zonder spijkers) hebben van 1 december tot 31 maart indien de toestand van het wegennet het vereist, nl indien de weg geheel of gedeeltelijk bedekt is met sneeuw of ijzel of bij een nat wegdek met een temperatuur van ongeveer 0°C of minder. Dit geldt ook voor voertuigen met buitenlandse nummerplaat.

Indien de toestand van het wegennet normaal is mogen voertuigen zomerbanden gebruiken, zelfs tussen 1 december en 31 maart. In geval van twijfel bepaalt de politie of winterbanden nodig zijn of niet.

Sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is toegestaan voor elk type voertuig indien de toestand van het wegennet of de weersomstandigheden het vereisen.

Men kan geen sneeuwkettingen huren in Zweden maar men kan er makkelijk kopen.

Er gelden geen speciale snelheidsbeperkingen voor voertuigen uitgerust met sneeuwkettingen.

Sneeuwsokken mogen als alternatief voor sneeuwkettingen gebruikt worden.

Spijkerbanden

Afhankelijk van de weersomstanigheden situeert de winterperiode voor automobilisten zich tussen oktober en maart.
Spijkerbanden kunnen gebruikt worden tussen 1 oktober en 15 april. Indien de weersomstandigheden het vereisen mogen ze ook voor of na deze periode gebruikt worden. Dat is dikwijls het geval in het noorden van het land.

In bepaalde steden zoals Stockholm, Gôteborg en Uppsala, zijn er beperkingen voor het gebruik van spijkerbanden in bepaalde straten. Voertuigen met spijkerbanden mogen die straten enkel oversteken op bepaalde plaatsen.

Personenwagens, camping cars, vrachtwagens en autobussen mogen met spijkerbanden rijden. Spijkerbanden moeten wel op alle wielen aangelegd worden. Indien een voertuig een aanhangwagen trekt zijn spijkerbanden voor de aanhangwagen enkel vereist indien men rijdt op besneeuwde en beijzelde wegen.

Men kan geen spijkerbanden huren in Zweden maar men kan er gemakkelijk kopen.

Er gelden geen speciale snelheidsbeperkingen voor voertuigen uitgerust met spijkerbanden.

Diverse

Men moet verplicht antivries in de ruitenwasser doen en een sneeuwschep in de wagen hebben. Automobilisten doen er goed aan een sleepkabel, batterijkabels en een fluohesje mee te hebben.