Image
Zwitserland

De Zwitserse winters worden vaak gekenmerkt door pakken sneeuw. Het is er dan ook koud, waardoor er een grote kans op ijzel op de weg is. Wees dus voorzichtig, neem je voorzorgen en respecteer de Zwitserse verkeersregels.

  • Winterbanden

In Zwitserland is er geen speciale reglementering inzake winterbanden. Het gebruik ervan is dus niet verplicht. Nochtans, wanneer een voertuig niet is uitgerust om op een besneeuwde weg te rijden (geen winterbanden, noch kettingen, noch spijkerbanden) en het verkeer hindert, kan de chauffeur beboet worden.

  • Sneeuwkettingen

Je kunt sneeuwkettingen gebruiken wanneer er veel sneeuw valt en/of wanneer er ijzel op de weg ligt. Van zodra de omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen niet meer rechtvaardigen, moeten ze verwijderd worden om schade aan het wegdek te vermijden.

Wanneer de signalisatie aangeeft dat je verplicht sneeuwkettingen moet opleggen, moet dat gebeuren op minstens twee van de aandrijvende wielen. Sneeuwkettingen of gelijkaardige uitrustingen moeten garanderen dat je volgende manoeuvres nog kunt uitvoeren:

  • starten
  • remmen
  • zijdelingse geleiding

Uitrustingen die enkel het starten vergemakkelijken, worden niet beschouwd als sneeuwkettingen of een veilig alternatief.

  • Spijkerbanden

Een voertuig dat in België is ingeschreven en uitgerust is met spijkerbanden overeenkomstig de Belgische reglementering, mag ook in Zwitserland rijden.Spijkerbanden zijn toegestaan in Zwitserland tussen 1 november en 30 april. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de overheid spijkerbanden toestaan of verbieden op bepaalde wegen en dat gedurende het hele jaar.

Wanneer je wagen voorzien is van spijkerbanden bedraagt de maximale snelheid 80 km/u. Je moet op je achterruit ook een schijf hangen om te tonen dat je met spijkerbanden rijdt (een Belgische schijf is ook geldig in Zwitserland).

Let op: in Zwitserland is het verboden om met spijkerbanden op de autosnelwegen en semi-autosnelwegen te rijden, met uitzondering van de San Bernardinotunnel (tussen Thusis en Mesocco) en in de Sint-Gotthardtunnel (tussen Airolo en Göschenen).

Deel deze inhoud