Image
winterbanden

In Duitsland moet uw voertuig aangepast worden aan de specifieke klimatologische weersomstandigheden. Wie er het fijne wil van weten, vindt hieronder alle details. Foto: pixabay


In de winter moet elk voertuig uitgerust zijn met de juiste banden aangepast aan de weersomstandigheden. Dat kan verschillen per regio. Zorg dus dat je de regels goed kent als je tijdens de winter naar of door Duitsland rijdt.

Håkon Sataøen on Unsplash


Winterbanden

In Duitsland moeten de voertuigen, ook als ze in het buitenland zijn ingeschreven, aan de weersomstandigheden aangepast zijn (wat erg streek- en tijdsgebonden kan zijn). Dus zijn winterbanden bij winters weer (sneeuw, ijzel, gladheid door ijs- of ijsvorming, enz.) verplicht. Heel recent werd de regelgeving omtrent winterbanden verstrengd en worden enkel nog banden waarop het symbool staat van een “sneeuwvlokje” vervat in een “bergketen met 3 toppen” (3PMSF: 3 peaks mountain snowflake) als winterbanden beschouwd.

winterbanden
Band met M+S (Mud and Snow) en Three-Peak Mountain Snowflake symbool


Banden met enkel het M+S-symbool, die voor 2018 geproduceerd zijn, mogen nog tot 30 september 2024 gebruikt worden. De productiedatum van de band vind je terug op de DOT-code op de zijkant van de band. De laatste vier cijfers van deze code geven de week en het jaar van de productie aan. Concreet voorbeeld: de cijfers 2216 geven aan dat de band gemaakt is in de 22ste week van 2016.

De profieldiepte van de banden moet wettelijk minstens 1,6 mm zijn. De beste grip heb je vanaf minimum 4mm profieldiepte.

Rijd je bij winters weer met zomerbanden (of regenbanden), dan riskeer je een waarschuwingsvergoeding van € 60 en bij concrete verkeershinder of ongeval kan de boete oplopen tot € 120.


Sneeuwkettingen

©Canva.com

Sneeuwkettingen zijn toegestaan. Als je sneeuwkettingen hebt gemonteerd op je wagen is je snelheid beperkt tot 50 km/u. De kettingen moeten ten minste op de aandrijvende wielen geplaatst worden. Bij 4x4 voertuigen volstaat het de kettingen te monteren op de wielen die doorgaans worden gebruikt als wielen met drijfkracht. Sneeuwkettingen zijn verplicht bij onderstaand verkeersbord:

Sneeuwkettingen zijn echter nooit verplicht op de wielen van de aanhangwagen.

Kunststof sneeuwkettingen zijn toegelaten indien ze aan de gestelde voorwaarden voldoen. Metalen sneeuwkettingen zijn wel het veiligst.


Spijkerbanden

closeup view of two studded winter tires with different treads
Zigmunds Dizgalvis ©Canva.com

Spijkerbanden zijn strikt verboden en dat geldt ook voor voertuigen uit het buitenland.

Controleer welke voorschriften er van kracht zijn in de andere Europese landen.

Op de website van de EU vind je ook inlichtingen over verkeersregelgeving in Europese landen.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.