Image
winterbanden

In Frankrijk moet je voertuig aangepast worden aan de specifieke klimatologische weersomstandigheden. Wie er het fijne wil van weten, vindt hieronder alle details. Foto: pixabay


In de winter moet elk voertuig uitgerust zijn met de juiste banden aangepast aan de weersomstandigheden. Dat kan verschillen per regio. Zorg dus dat je de regels goed kent als je tijdens de winter naar of door Frankrijk rijdt.

Unsplash


Winterbanden

In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht in het hele land. Rijden met winterbanden is wel verplicht in een aantal bergregio’s, als je niet beschikt over een andere winteruitrusting. Meer informatie over deze bergwet (Loi Montagne) vind je hieronder.

Waar er geen verplichting geldt, zijn winterbanden wel sterk aangeraden bij winters weer.

De minimale profieldiepte voor winterbanden is 3,5 mm.

“Loi Montagne” (bergwet):

Lichte en zware voertuigen moeten tijdens de winter voorzien zijn van een winteruitrusting in een aantal bergzones.

Kaart met de gemeentes waar de wet op het volledige (donkerblauw) of gedeeltelijke (lichtblauw) wegennet van toepassing is © securite-routiere.gouv.fr


Het begin en einde van de zone wordt aangegeven met een verkeersbord (zie hieronder). Binnen deze zone moet je voertuig over een aangepaste winteruitrusting beschikken tijdens de winterperiode (van 1 november tot 31 maart).

Links: verkeersbord aan het begin van de zone waar speciale winteruitrusting moet voorzien worden, rechts het einde van de zone. © securite-routiere.gouv.fr
Onderbord dat de begin/einddatum specificeert van de verplichting (M11b1). © automobile-club


De bewuste zones bevinden zich in bergregio’s (de Alpen, Corsica, het Centraal massief, de Jura, de Pyreneeën, en de Vogezen). De prefecturen bepalen waar de verplichting van toepassing is of zal zijn. De zone kan uit meerdere gemeenten of departementen bestaan.


De winteruitrusting bestaat uit:

  • ofwel vier winterbanden van het type M+S, M.S, M&S of 3TPMS (Three Peak Mountain Snowflake, zie foto hieronder). Opgelet : Vanaf 1 november 2024 zullen alleen 3PMSF banden aanvaard worden
Band met het M+S (Mud and Snow) en 3 Peak Mountain Snowflake symbool.

Bij niet naleving riskeer je een boete van €135. De winter 2023-2024 wordt nog gezien als aanpassingsperiode en worden er geen boetes uitgeschreven. Vanaf november 2024 riskeer je een boete bij niet respecteren van de regelgeving.

Sneeuwkettingen

©Canva.com

Sneeuwkettingen zijn enkel toegelaten op besneeuwde wegen en zijn verboden op de autosnelweg. Ze zijn enkel verplicht op bepaalde wegen wanneer dat wordt aangeduid door het bord B26 (zie hieronder). De verplichting geldt enkel voor gemotoriseerde voertuigen en dus niet voor aanhangwagens en caravans.

B26 verkeersbord: verplicht sneeuwkettingen te dragen. © securite-routiere.gouv.fr


Wanneer het verkeersbord B 26 vergezeld is van een onderbordje met de vermelding "pneus à neige admis" is het verplicht gebruik van sneeuwkettingen niet van toepassing op voertuigen uitgerust met sneeuwbanden.

Let op: de maximale snelheid voor voertuigen met kettingen is 50 km/u.

In een aantal bergachtige gebieden ben je, als je niet beschikt over 4 winterbanden, verplicht om in het bezit van sneeuwkettingen te zijn. Meer informatie over deze bergwet kan je hierboven terugvinden.

Spijkerbanden

©Canva.com

Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan onder bepaalde voorwaarden:

  • Het gebruik van spijkerbanden is toegestaan vanaf de eerste zaterdag vóór 11 november en is niet meer toegestaan na de laatste zondag van maart.
  • Enkel voertuigen met een gewicht lager of gelijk aan 3,5 ton en transportvoertuigen mogen spijkerbanden opleggen.
  • Enkel de twee aandrijvende wielen mogen uitgerust worden met spijkerbanden.
  • De maximale snelheid met spijkerbanden is beperkt tot 90 km/u op alle wegen.
  • Indien de weersomstandigheden het vereisen, kunnen de plaatselijke overheden deze data wijzigen (hetgeen medegedeeld wordt door verkeersborden en via de pers)


Controleer welke voorschriften er van kracht zijn in de andere Europese landen.


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.