Image
Duitsland

Duitsland, het Europese land met het meeste aantal inwoners, pronkt met een groot cultureel erfgoed en namen zoals Kant, Bach, Goethe en Beethoven bevestigen dat alleen maar. Het goede leven in Duitsland en de prachtige natuurreservaten maken het land de perfecte bestemming voor je volgende reis.

1) Duitsland in enkele cijfers

 • Oppervlakte: 357.021 km²
 • Inwoners: 80.4 miljoen Duitsers
 • Hoofdstad: Berlijn
 • Geloofsovertuiging: meerderheid katholiek en protestants
 • Voertaal: Duits
 • Munteenheid: euro
 • Tijdzone: dezelfde tijdzone als in België

2) De grens over naar Duitsland

Als je vanuit een land uit de Schengenzone reist, is het vrij gemakkelijk om de grens naar Duitsland over te steken. Als je vanuit een ander land reist, moet je zeker je paspoort meenemen op reis.

Naar Duitsland reizen kan met:

 • de wagen
 • de trein
 • de bus

Graag meer weten? Lees dan de fiche "De grens over naar Duitsland".

3) Rondrijden in Duitsland

Alle wegen in Duitsland zijn gratis voor toeristen. Wat de Duitse snelwegen kenmerkt, zijn de vele wegen zonder snelheidsbeperking. Het wegennetwerk van het land over de Rijn staat bekend als een van de beste en modernste in de wereld. De dienst Wegeninformatie van Touring helpt je om je reisweg uit te stippelen en geeft je alle informatie om je trip zo aangenaam mogelijk te maken. Graag meer weten? Lees dan de fiche "Rondrijden in Duitsland".

4) In de winter met de wagen naar Duitsland

Wees voorzichtig als je in de winter in Duitsland rijdt en respecteer de specifieke regels. Als je hier meer over wilt weten, lees dan de fiche "In de winter met de wagen naar Duitsland".

5) Het dagelijkse leven in Duitsland

De Duitse overheid heeft zich sterk aangepast aan de Europese wetgeving en normen: kredietkaarten worden geaccepteerd, de euro is de munteenheid en stopcontacten met twee pinnen zijn er ook de norm. Het leven in Duitsland verschilt dus niet veel van het leven in België. Wil je meer weten over het Duitse leven? Lees dan de fiche "Het dagelijkse leven in Duitsland".

6) In welke periode Duitsland bezoeken?

Een reisje naar Duitsland op de agenda? Ontdek de beste periodes om te vertrekken in de fiche "In welke periode Duitsland bezoeken".

Met huisdieren naar Duitsland reizen

Wil je graag je trouwe viervoeter meenemen op reis naar Duitsland? Lees alle Duitse regels in de fiche "Met huisdieren naar Duitsland reizen".

In geval van pech

Ben je al aangesloten bij Touring voor reisbijstand? Contacteer ons 24 u op 24.

Ben je nog niet verzekerd? Ontdek onze formules voor reisbijstand.

Contactgegevens

Je identiteitskaart of paspoort verloren? Of je hebt een probleem waarvoor je de hulp van de Belgische Staat kunt gebruiken? Contacteer dan gerust de Belgische ambassade in Berlijn.

Belgische Ambassade

Jägerstraße 52-53

10117 Berlin

Tel: +49 30 206 420

       +49 30 206 422 00 (Fax)

       +49 173 954 88 81 Noodnummer buiten de openingsuren. Voor de aanvraag van reisdocumenten na verlies of diefstal, gelieve uitsluitend tussen 8u en 20u te bellen.

E-mail: [email protected]

Noodnummers

In geval van pech of ongevallen is het Europese noodnummer 112 ook bereikbaar in Duitsland. Je hoeft dus geen lokale nummers uit het hoofd te leren.

Enkele lokale nummers:

 • Politie: 110
 • Ziekenwagen en brandweer: 112
Deel deze inhoud