Image
Noorwegen

Inhoud

1. Tol in Noorwegen

2. Wetgeving winteruitrusting in Noorwegen

1. Tol in Noorwegen

In Noorwegen zijn er 2 soorten snelwegen : de snelwegen met 4 rijstroken( de A snelwegen) en de snelwegen met 2 rijstroken ( de B snelwegen ). Op een aantal hoofdroutes wordt tol geheven in Noorwegen.

Er zijn 2 soorten tolsnelwegen

De elektronische tolsnelwegen : 

Meerdere tolbarrières zijn geautomatiseerd. Het elektronisch betaalsysteem is toegankelijk voor buitenlanders. Er bestaan verschillende systemen : visitors payment of Autopass ( www.autopass.no ) en easygo  (www.easygo.com). U kan ook betalen bij een benzinestation ( meestal van het merk ESSO ) in de nabijheid van de geautomatiseerde tolbarrière te herkennen met « Kr-service ». is het aan te raden.

De manuele tolsnelwegen : 

Voorzie bij een manuele tolbarrière muntstukken (Noorse kronen, NOK*) om de tol aan de machines « Mynt » te betalen.

Tol

De toltarieven verschillen naargelang de brandstof waarop het voertuig rijdt.  Elektrische wagens betalen de laagste toltarieven. De tol voor benzinewagens is een stuk duurder. De toltarieven zijn het hoogst voor dieselvoertuigen.

Je kunt je toltarieven berekenen op een website door hier te klikken.

Heb je nog vragen? Als lid van Touring staan onze experten altijd voor u klaar. Ontdek onze toeristische infolijn.

 

2. Wetgeving winteruitrusting in Noorwegen

Op wintervakantie in Noorwegen? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.

Winterbanden

Winterbanden zijn niet verplicht maar moeten bij gebruik wel op alle wielen gemonteerd worden. De profieldiepte moet minstens 3mm bedragen. 

Sneeuwkettingen

Een voertuig met zomerbanden moet uitgerust zijn met sneeuwkettingen indien de weg besneeuwd is of bij ijzel.

Indien men geen sneeuwkettingen aan boord heeft moet men er aanschaffen of terugkeren naar de grens.

Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn toegelaten van 1 november tot de eerste zondag na Pasen.

Speciale vrijstellingen zijn toegekend aan de regio's in het noorden (Nordland, Troms, Finnmark) waar spijkerbanden mogen gebruikt worden vanaf 15 oktober.

Bij gebruik moeten ze op alle wielen van het voertuig gemonteerd worden. Het aantal spijkers per band is beperkt: Het varieert van 90 tot 150 volgens de maat van de band.

Er zijn geen speciale snelheidsbeperkingen voor voertuigen uitgerust met spijkerbanden. In Bergen, Oslo en Trondheim wordt er een taks geheven op voertuigen die met spijkerbanden rijden. Na betaling van de taks in één van deze drie steden krijgt men een vignet dat in de drie steden geldig is.

Te betalen taks

  Sticker 1 dag Sticker 1 maand Seizoenssticker 
Voertuig tot 3,5 t 35 NOK 450 NOK 1,400 NOK
Voertuigen van meer dan 3,5 t 70 NOK 900 NOK 2,800 NOK

Bij het stadsbestuur kan men meer inlichtingen bekomen.

Op het niet betalen van de taks staat een boete van 750 NOK.