Image
Slovenië

 

Welke route kies ik best?

Touringinfo helpt je om je reisweg uit te stippelen en geeft je alle informatie om je trip zo aangenaam mogelijk te maken. Je kunt de dienst bereiken op het nummer 02/286.33.84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: [email protected].

Nuttige informatie in verband met de wegen in Slovenië:

 • De autosnelwegen zijn betalend via een vignetsysteem. Lees de uitgebreide uitleg hieronder.
 • Je dimlichten moeten zowel overdag als ’s nachts aangestoken worden, zelfs als er veel zon is. Mistlichten zijn toegestaan bij een beperkte zichtbaarheid van minder dan 50 meter. Er wordt aangeraden een set reservelampjes aan boord te hebben (enkel verplicht voor voertuigen die in Slovenië zijn ingeschreven).
 • Een geel fluorescerend hesje, een gevarendriehoek en een EHBO-kit zijn verplicht aan boord. Bij pech op de baan contacteer je AMZS of 1987.
 • Het is strikt verboden om te rijden onder invloed van drank en/of drugs (0,5 promille, en 0,0 pro mille voor bestuurders jonger dan 21 jaar, bestuurders die sinds minder dan 2 jaar een rijbewijs hebben, en  beroepschauffeurs).

Verkeersregels in Slovenië

Snelheidsbeperkingen

Binnen de bebouwde kom: 50 km/u

Buiten de bebouwde kom:

Personenwagens en Mobilehomes tot 3,5T

Mobilhomes tussen 3,5T en 7,5T

Personenwagens met aanhangwagen

Op autosnelwegen (minimumsnelheid : 60 km/u)

130 km/u

80 km/u

100 km/u

Op express-wegen (minimumsnelheid: 60 km/u)

110 km/u

80 km/u

100 km/u

Op andere wegen

90 km/u

80 km/u

90 km/u

 • Wanneer ingevolge de weersomstandigheden de zichtbaarheid minder bedraagt dan 50 m, dan mag niet sneller dan 50 km/u gereden worden.
 • Voertuig met sneeuwkettingen : maximum 50 km/u
 • Slepen van een defect voertuig :
  • op autosnelwegen maximum 60 km/u
  • op andere wegen maximum 50 km/u
 • Bussen, hulpdiensten en politie hebben steeds voorrang. Je moet verplicht je veiligheidsgordel dragen en het is verboden om je telefoon te gebruiken achter het stuur.
 • Op een rotonde hebben de voertuigen die er al op rijden voorrang. Als er een obstakel op de weg ligt of een rijstrook is afgesloten door werken, dan geldt het ritsprincipe: voertuigen van andere rijstroken moeten elk om de beurt invoegen op het vak waar je wel mag rijden.
 • Wanneer er file ontstaat, moet er een doorgang tussen de rijstroken gemaakt worden voor de hulpdiensten. Voertuigen moeten zo ver mogelijk links of rechts in hun rijvak gaan staan.
 • De lading mag zijdelings niet buiten de omtrek van het voertuig uitsteken.
 • Bij pech of ongeval moeten de noodlichten gebruikt worden (= gelijktijdig knipperen van alle richtingaanwijzers). Slechts indien de noodlichten niet werken moet de gevaarsdriehoek geplaatst worden.
 • Voertuigen die een aanhangwagen trekken moeten voorzien zijn van 2 gevaarsdriehoeken.

Op de Sloveense wegen wordt het vignetsysteem gehanteerd. Het is strikt verboden om op de betalende wegen te rijden zonder het vignet – je riskeert een boete tussen de 300 en 800 euro.

Het vignet is verkrijgbaar in Sloveense tankstations, postkantoren en kiosken. Je kunt het vignet ook vaak kopen in de buurlanden in winkels dicht bij de Sloveense grens. Alle informatie over het vignet vind je op de site van de Sloveense Autosnelwegorganisatie (DARS). Je kunt kiezen voor een jaarlijks, maandelijks of wekelijks vignet.

Image
Vignet Slovenie

Sloveens vignet:

Prijzen : 

Klasse 1

Klasse 2A

Klasse 2B

1 week

€ 7,50

€ 15

€ 30

1 maand

€ 30

€ 60

6 maand

€ 30

14 maand*

€ 55

€ 110

€ 220

* 14 maand : geldig van 1 december van het vorige jaar tot 31 januari van het volgend jaar

De vignetten worden verkocht in de benzinestations in Slovenië, ook in een aantal winkels aan de grens en bij de AMZS.

Classificatie van de voertuigen :

 • Klasse 1 :Moto
 • Klasse 2A

personenauto  ( inbegrepen :   SUV, minibus, pick-up ) met een MTM  3.5 T (°) niet hoger dan ( < ) 1,3 m met of zonder aanhangwagen/caravan en   kampeerwagens met een MTM van 3.5 T (°)

 • Klasse 2B :  

lichte bedrijfsvoertuigen, bestelwagens of busjes met een MTM (°) van 3.5T  (1) en die hoger zijn dan ( ≥ ) 1,3 m., met of zonder aanhangwagen(°°).

(°) MTM : Maximum Toegelaten Massa

(°°) In geval van twijfel tussen 2A en 2B  kan u een lijst van voertuigen op de site van DARS raadplegen.

Karawankentunnel (tol niet inbegrepen in het vignet):

Voertuigen met of zonder aanhangwagen of caravan, moto's, bestelwagens, motorhomes (maximaal toegelaten gewicht niet hoger is dan 3,5 ton.) : € 7,4

 • Parkeren in de stad is meestal betalend en mag enkel op bepaalde plekken. Zones met een witte lijn betekenen dat je maximaal 2 uur betalend mag parkeren. Blauwe lijnen betekenen dat je gratis mag parkeren, maar maximaal 30 minuten mag blijven staan. Foutief geparkeerde voertuigen worden soms weggesleept, soms  vastgezet met een wielklem.
 • Bij een ongeval moet de politie worden verwittigd om de nodige vaststellingen te doen en om de juiste procedures uit te voeren.
 • Wanneer men bij pech of ongeval op een autosnelweg moet stoppen en uitstappen, dan is men verplicht een reflecterend veiligheidsvestje te dragen. De verplichting geldt zowel voor de bestuurder als voor de passagiers die uitstappen. De aanwezigheid van veiligheidsvestjes is als zodanig niet verplicht, maar wel het gebruik ervan.
 • Fietsers moeten verplicht een fietshelm dragen tot hun 15 jaar.

Enkele verkeersborden die je in Slovenië kunt tegenkomen:

Image
uitrit

Afrit snelweg - tolpoort

Image
school

School

Deel deze inhoud