Image
Spanje

Welke route kies ik best?

Touringinfo helpt je om je reisweg uit te stippelen en geeft je alle informatie om je trip zo aangenaam mogelijk te maken. Bel ons via het nummer 02/286.33.84 (werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u).

Spanje is meestal een eindbestemming. De snelwegen en autowegen zijn dus niet vaak overbelast door automobilisten die het land doorkruisen op weg naar een andere bestemming. Toch kunnen er files voorkomen in Spanje, vermijd daarom de volgende knelpunten:

 • De Middellandse Zeekust: er is maar één weg die Perpignan verbindt met Almeria. Op vertrekdagen en terugkomdagen in de vakantie is die route vaak heel erg druk.
 • De omgeving van Madrid.
 • De as Burgos-Madrid-Algésiras: op deze as is er meestal veel transitverkeer naar Portugal of Marokko. Het kan er dus erg druk zijn.

LEZ - Lage emissiezone - Milieuzone (zona de bajas emisiones (ZBE))

29/4/2020

Ook in Spanje is een milieuvignet geïntroduceerd.   Er bestaan 4 categorieën milieustickers (distintivos ambientales) (0-emissies (blauw), Eco-label, C (groen), B (geel)) voor verschillende types van wagens. De stickers zijn geldig in heel Spanje maar de beperkingen die voor de sticker gelden, kunnen per milieuzone verschillen.

Image
España - LEZ - ZBE

 

Op dit ogenblik heeft men in  Barcelona en Madrid is een lage emissiezone is ingevoerd. De beperkingen die opgelegd zijn in die milieuzones gelden ook voor voertuigen met een buitenlandse nummerplaat. Jammer genoeg zijn de milieustickers op dit ogenblik enkel beschikbaar voor voertuigen met een Spaanse nummerplaat.

Voertuigen met een buitenlandse nummerplaat die wensen in de milieuzone van Barcelona (Rondas de Barcelona) te rijden moeten zich eerst online registeren alvorens de zone binnen te rijden. In Madrid moeten buitenlandse voertuigen contact opnemen met hoofdkantoor van Madrid om een toestemming te krijgen om in de milieuzone (Madrid Central) te rijden.

 

Tolwegen in Spanje?

In Spanje zijn de meeste snelwegen betalend. Ze worden aangeduid met de letters ‘AP’. Ook handig om te weten, is dat gewone snelwegen worden aangeduid met de letter ‘A’, nationale wegen met ‘N’ en regionale wegen met ‘C’.

Je kunt met je bankkaart of met muntstukken betalen op de wegen, afhankelijk van de rijstrook die je kiest aan de tolpoort. In Spanje kun je, net als in Portugal en Frankrijk, gebruikmaken van de nieuwe tolbadge topEurop. Hiermee kun je gemakkelijk alle ‘T’-wegen in Spanje afrijden en win je heel wat tijd bij de tolpoorten.

De concessietermijn van een aantal Spaanse tolsnelwegen is beëindigd. Het beheer van die snelwegen is overgenomen door de Spaanse staat. Dit heeft tot gevolg dat deze snelwegen tolvrij zijn geworden. Dit is onder meer het geval op de AP-7 Tarragona-Valencia-Alicante, de AP-4, Sevilla-Cádiz en de AP-1 Burgos-Armiñón (in het groen op het kaartje).

 

Image
Spanje tolkaart

Hieronder kan u de lijst met tolwegen vinden waarvan de concessie de komende jaren afloopt en die normaliter gratis zullen worden (in het geel op de kaart) :

concessiehouders

snelweg

einde concessie

km

ACESA

Montmelo-La Jonquera AP-7 (E-15)

31/08/2021

474,5

Barcelona*-Tarragona AP-7 (E-15)

Montmeló-Papiol AP-7 (E-15)

Zaragoza-Mediterráneo  AP-2 (E-90)

AVASA

Bilbao-Zaragoza AP-68 (E-804;E;805)

11/11/2026

294,4

Knelpunten in Spanje

1) Richting Kust Middellandse Zee

Er is maar één snelweg van Perpignan tot Almeria. Deze snelweg is erg druk opvertrekdagen en tijdens de terugkeer.

2) Richting Andalusië (bestemming Malaga, Algeciras e.d.) 

De kortste en snelste weg is via Parijs, Bordeaux en Madrid (200 km korter dan via Alicante). De snelweg in Spanje is enkel betalend tussen de Frans-Spaanse grens en Burgos. De rest van traject naar de Costa de Sol bestaat uit tolvrije snelweg. Vooral in de omgeving van Madrid kan het verkeer wel eens stremmen.

Verkeersregels in Spanje

Waarop letten in Spanje:

 • Wanneer de lading achteraan uitsteekt, hoe weinig ook, moet ze steeds gesignaleerd worden door middel van een rood-wit gestreept bord. (zie ‘Enkele verkeersborden in Spanje’). Ladingen mogen langs de achterkant van de wagen niet meer uitsteken dan 10% van de lengte van de wagen (15% voor voorwerpen die niet uiteen te halen zijn). Dit geldt eveneens voor personenauto's en kampeerauto's die in het buitenland zijn ingeschreven (meer bepaald ook voor wat betreft het vervoer van fietsen achteraan).
 • Ingevolge een beslissing van de Dirección General de Tràfico in Spanje is het voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven niet meer verplicht twee gevaarsdriehoeken aan boord te hebben. Eén enkele driehoek volstaat. Bij ongeval, pech of vallen van de lading, moet de driehoek geplaatst worden op een afstand van 50 m vóór het voertuig.
 • Het gebruik van een gps is toegestaan, maar elk ander apparaat met een scherm dat de bestuurder zou kunnen afleiden (dvd, tv …) is verboden.
 • Een wagen die een caravan voorttrekt, hoeft niet langer een blauw ruitvormig bord met gele driehoek aan de achterkant van de wagen te hangen. Dat was wel het geval in de oude wetgeving.
 • Een voertuig of voertuigcombinatie die meer dan 10 meter lang is, moet een afstand van 50 meter houden tussen hen en hun voorligger. Uitzondering: in de bebouwde kom, op wegen waar inhalen verboden is, op wegen met meerdere rijstroken in dezelfde richting en wanneer inhalen niet mogelijk is.
 • Snelwegen (autopistas) zijn betalend en semi-snelwegen (autovias) zijn gratis om te rijden. De maximale toegelaten snelheid is 120 km/u.
 • Het gebruik van de lichten is verplicht in de tunnels.
 • Het is niet meer verplicht om aan boord van het voertuig een volledige set reservelampjes te hebben en het nodige gerei om de lampen te vervangen

Voorrangsregels in Spanje:

 • Bestuurders die zich op een rotonde bevinden, hebben voorrang op wie erop wil rijden.
 • Voorrang van rechts is van toepassing bij kruispunten zonder signalisatie.
 • Trams hebben steeds voorrang.
 • Bussen hebben voorrang wanneer ze wegrijden van hun halte.

Het gebruik van je lichten is verplicht in tunnels. Het is niet meer verplicht om een set vervanglampen mee te nemen in de wagen.

Enkele verkeersborden die je in Spanje kunt tegenkomen:

Image
300M

U-bocht toegestaan op de aangeduide afstand

Image
70

Aanbevolen maximale snelheid

Image
Gebruik van je claxon verboden

Gebruik van je claxon verboden

Image
Bord dat aantoont dat de wagen een lading vervoert

Bord dat aantoont dat de wagen een lading vervoert

Image
Aanduiding van een lage emissiezone (LEZ)

Aanduiding van een lage emissiezone (LEZ)

Image
Gevaar, verminderde zichtbaarheid

Gevaar, verminderde zichtbaarheid

Image
Sneeuwkettingen verplicht

Sneeuwkettingen verplicht

Snelheidsbeperkingen in Spanje

In de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 50 km/u op gewone wegen, op snelwegen en wegen met meerdere rijstroken is de snelheid binnen de bebouwde kom beperkt tot 80 km/u. Andere signalisatie op de wegen gaat uiteraard voor op die snelheidsbeperkingen.

Sommige steden hebben lage emissiezones (LEZ’s) waar de toegang streng beperkt is. Het begin van de zone wordt aangekondigd met een bord (zie ‘Verkeersborden in Spanje’), waarop de specifieke beperkingen (uur, type voertuig …) zijn aangeduid. Als je hotel in een van die zones ligt, kun je een tijdelijke vergunning aanvragen. Contacteer je verblijfplaats voor meer informatie.

Buiten de bebouwde kom, zijn de snelheidsbeperkingen afhankelijk van je type voertuig en de weg waarop je rijdt:

 

Op snelwegen en meervaksbanen met een scheiding, minimale snelheid = 60 km/u  

Op wegen met meer dan één baan in beide richtingen, wegen met een pechstrook en wegen met brede rijstroken

Gewone wegen

Wagens

120 km/u

100 km/u

90 km/u

Wagens met een aanhangwagen van minder dan 750 kg

90 km/u

80 km/u

70 km/u

Wagens met een aanhangwagen van meer dan 750 kg

80 km/u

80 km/u

70 km/u

Mobilhomes van minder dan 3,5 ton

100 km/u

90 km/u

80 km/u

Mobilhomes van meer dan 3,5 ton

90 km/u

80 km/u

80 km/u

 • Minimumsnelheid op autosnelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen : 60 km/u
 • Buiten de bebouwde kom mogen automobilisten en bestuurders van motorfietsen, om een trager rijdend voertuig in te halen op een weg met slechts één rijstrook in elke rijrichting, de maximum toegelaten snelheid met 20 km/u overschrijden.

Stilstaan en parkeren in Spanje

Een gele zigzaggende lijn duidt een verbod om te parkeren aan. Blauwe lijnen duiden een parkeerplaats aan waar de parkeertijd beperkt is. Je kunt een parkeerschijf aankopen in tabaks- en krantenwinkels. Vergis u niet in de verschillende kleurenzones:

 • De ‘zone azul’ met blauwe strepen is betalend. Als er geen bord staat waarop aangeduid wordt dat je je schijf moet leggen, zul je een parkeerticket moeten kopen.
 • In de groene zone (‘zona verde’) is parkeren betalend. Vaak is het hier duurder om te parkeren en is de zone voorbehouden voor omwonenden.
 • De rode zone (‘zona roja’) is betalend en gelegen in de toeristische buurten.

In eenrichtingsstraten mag je parkeren aan de kant met de oneven huisnummers op dagen met een oneven datum en omgekeerd.

In het centrum van sommige grote steden zul je de ‘zona O.R.A.’ vinden. Dit is een zone waar je beperkt mag parkeren (30, 60 of 90 minuten). Om daar te parkeren, moet je een ticket op je voorruit aanbrengen (beschikbaar in de tabaks- en krantenwinkels).

Houd je aan de parkeerregels in Spanje. Bij een inbreuk kan je wagen met een wielklem vastgezet worden. Die maatregel is in meerdere steden van toepassing.

Als je de nacht in je voertuig wilt doorbrengen, moet je weten dat dit enkel verboden is als je geparkeerd staat in de wegberm of op een autosnelweg.

Verkeersveiligheid in Spanje

 • Een alcoholgehalte vanaf 0,5 promille is strafbaar in Spanje. Voor bestuurders die in opdracht van de openbare diensten rijden, bestuurders van een wagen met meer dan acht plaatsen, bestuurders die goederen vervoeren en jonge bestuurders (met minder dan 2 jaar rijervaring) is het maximum alcoholgehalte 0,3 promille.
 • Als je buiten de bebouwde kom stilstaat en je moet je wagen verlaten, is het verplicht om een fluohesje te dragen. Dat geldt voor alle inzittenden van de wagen. Het hesje moet volgens de EN 471 norm fluogeel, -oranje of -rood zijn. De verplichting is ook van toepassing op auto's die in het buitenland zijn ingeschreven. De Spaanse politie geeft geen boete voor het ontbreken van een veiligheidsvest in het voertuig, maar wel wanneer men zonder veiligheidsvest op de rijbaan stapt. Niet alleen de bestuurder, maar ook de passagiers moeten een veiligheidsvestje dragen als ze uit het voertuig stappen.
 • Fietsers jonger dan 16 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen. Andere fietsers zijn enkel verplicht om een fietshelm te dragen wanneer ze buiten de bebouwde kom rijden, met uitzondering wanneer het extreem warm is of op lange beklimmingen. Een fluohesje is ook verplicht buiten de bebouwde kom wanneer je ’s nachts rijdt of wanneer de zichtbaarheid overdag beperkt is. Een fietser mag geen aanhangwagen trekken. Wanneer fietsen (of om het even welke andere lading) achteraan op een voertuig vervoerd worden, dan moet dit gesignaleerd worden met een rood-wit gestreept bord.
Deel deze inhoud