Verkeersregels in Spanje

Spain circulation

Vertrekt u binnenkort naar het zonnige Spanje? Lees dan even de verkeersregels en vamos!

Inhoud

 

 

 

 

Lading

Wanneer de lading achteraan uitsteekt, hoe weinig ook, moet ze steeds gesignaleerd worden door middel van een rood-wit gestreept bord. 

Bij particuliere voertuigen mag de uitstek achteraan niet meer bedragen dan 10 % van de totale lengte van het voertuig (15 % in geval van ondeelbare voorwerpen).
 
Dit geldt eveneens voor personenauto's en kampeerauto's die in het buitenland zijn ingeschreven (meer bepaald ook voor wat betreft het vervoer van fietsen achteraan).

Gevaarsdriehoek

Ingevolge een beslissing van de Dirección General de Tràfico in Spanje is het voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven niet meer verplicht twee gevaarsdriehoeken aan boord te hebben. Eén enkele driehoek volstaat. Bij ongeval, pech of vallen van de lading, moet de driehoek geplaatst worden op een afstand van 50 m vóór het voertuig.

Snelheidsbeperkingen

Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
op autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen binnen de gebouwde kom is de snelheid beperkt tot 80 km/u (tenzij een andere snelheid is aangeduid)

Buiten de bebouwde kom:

 

Personen-wagens

personen-wagens met aanhang-wagens tot 750kg

Personen-wagens met aanhang-wagen  van meer dan 750kg

Mobil-homes (≤ 3,5 Ton)

Mobil-homes (> 3,5 Ton)

Op autosnelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen (minimumsnelheid 60 km/u) 120 km/u 90 km/u 80 km/u 100 km/u 90 km/u
Op wegen met meer dan een rijstrook in elke richting, op wegen met een bijkomende rijstrook voor de spoeddiensten, en op wegen met brede rijstroken 90 km/u 80 km/u 80 km/u 90 km/u 80 km/u
Op gewone wegen 90 km/u 70 km/u 70 km/u 80 km/u 80 km/u
 • Minimumsnelheid op autosnelwegen en op wegen met gescheiden rijbanen : 60 km/u
 • Buiten de bebouwde kom mogen automobilisten en bestuurders van motorfietsen, om een trager rijdend voertuig in te halen op een weg met slechts één rijstrook in elke rijrichting, de maximum toegelaten snelheid met 20 km/u overschrijden.

Voorrang

Het verkeer op een rotonde heeft voorrang op de bestuurders die er zich willen op begeven.

Afstand tussen de voertuigen

Voertuigen of voertuigcombinaties van meer dan 10 m lang moeten een tussenafstand van minstens 50 m laten met hun voorligger, behalve:

 • binnen de bebouwde kom
 • op wegen waar het inhalen verboden is
 • op wegen met meerdere rijstroken in dezelfde richting
 • wanneer inhalen niet mogelijk is door het drukke verkeer

 

Signalisatie

Keren toegelaten op de aangeduide afstand
Aangeraden maximumsnelheid
Verbod de geluidshoorn te gebruiken

Een rasterwerk van gele lijnen op een kruispunt betekent dat het verboden is het kruispunt op te rijden wanneer de uitgangsweg niet vrij is.

Stilstaan en parkeren

 • Een gele zigzaglijn op het wegdek betekent parkeerverbod.

 

 • Blauwe lijnen duiden een zone aan waar de parkeertijd beperkt is.

 

 • In éénrichtingsstraten moeten de voertuigen op onpare dagen geparkeerd worden aan de kant van de onpare huisnummers, en op pare dagen aan de kant van de pare huisnummers.

 

 • In de blauwe zones ("Zona Azul") is van 8 u tot 21 u de parkeertijd beperkt (maxima 1 u 30). De parkeerschijf kan bekomen worden in tabaks- en krantenwinkels.

 

 • In het centrum van sommige grote steden bestaat een "Zona O.R.A.", waar het parkeren toegelaten is voor een duur van 30, 60, of 90 minuten, op voorwaarde dat op de voorruit van het voertuig een ticket wordt aangebracht dat men kan kopen in tabaks- en krantenwinkels
   
 • In sommige gemeenten worden verkeerd geparkeerde wagens vastgezet met een wielklem.

Overnachten in een voertuig

Het is niet verboden de nacht door te brengen in een voertuig dat correct geparkeerd staat op de openbare weg of op de parking van een autosnelweg; maar het is in geen geval toegelaten het voertuig te laten staan op de berm van een weg of autosnelweg.

Lichten

 • Het gebruik van de lichten is verplicht in de tunnels.
 • Het is niet meer verplicht om aan boord van het voertuig een volledige set reservelampjes te hebben en het nodige gerei om de lampen te vervangen

Maximum toegelaten alcoholgehalte

0,5 pro mille (0,3 pro mille voor de bestuurder van een voertuig van een openbare dienst, van een voertuig met meer dan 8 zitplaatsen voor passagiers, en van een voertuig dat gevaarlijke goederen vervoert, evenals voor chauffeurs met minder dan 2 jaar rij-ervaring).

 

Reflecterende veiligheidskledij

Wanneer men buiten de bebouwde kom op de rijbaan moet stoppen en uitstappen (b.v. bij pech of ongeval, om de gevaarsdriehoek te plaatsen), dan is de men verplicht een gehomologeerd reflecterend veiligheidsvest (geel, rood of oranje - norm EN 471) te dragen om zich zichtbaar te maken voor de andere weggebruikers. De verplichting is ook van toepassing op auto's die in het buitenland zijn ingeschreven. De Spaanse politie geeft geen boete voor het ontbreken van een veiligheidsvest in het voertuig, maar wel wanneer men zonder veiligheidsvest op de rijbaan stapt. Niet alleen de bestuurder, maar ook de passagiers moeten een veiligheidsvestje dragen als ze uit het voertuig stappen.

GPS

Het gebruik van een GPS is toegelaten, maar het gebruik van elk ander toestel met een scherm waardoor de bestuurder kan verstrooid worden (televisie, video, DVD,…) is verboden.

Plaat voor een wagen die een caravan trekt

Een voertuig dat een caravan trekt hoeft niet meer uitgerust te zijn met een blauw bord met gele driehoek.

Fietsers

 • Fietsers jonger dan 16 jaar moeten altijd en overal een fietshelm dragen.
 • Oudere fietsers zijn verplicht om buiten de bebouwde kom een veiligheidshelm te dragen, behalve op lange hellingen of nog bij zeer warm weer. 
 • 's Nachts, evenals overdag bij slechte zichtbaarheid, moeten de fietsers buiten de bebouwde kom ook reflecterende kledij dragen.
 • Een fietser mag geen aanhangwagen trekken.
 • Wanneer fietsen (of om het even welke andere lading) achteraan op een voertuig vervoerd worden, dan moet dit gesignaleerd worden met een rood-wit gestreept bord.

Verwante inhoud