Wetgeving winteruitrusting in Duitsland

Berlin

Vertrek je met de wagen naar Duitsland? Lees onze tips om alles te weten over de reglementering rond winteruitrusting... en vermijd de boetes.

Inhoud

Wist je dat …

Indien je een milieuvignet nodig hebt voor Duitsland, kunnen zowel leden als niet-leden deze bestellen bij Touring.
Als lid van Touring, krijg je een voordelig tarief.

 

Winterbanden

 • In Duitsland moeten de voertuigen, ook als ze in het buitenland zijn ingeschreven, aan de specifieke klimatologische weersomstandigheden worden aangepast (wat in Duitsland soms erg streek- en tijdsgebonden is). In geval van winterse omstandigheden (sneeuw, ijzel, gladheid door ijs- of rijpvorming, enz.). moet men, onder andere, antivries gieten in het reservoir van de sproeivloeistof, winterbanden ipv zomerbanden, ... Heel recent is de regelgeving omtrent winterbanden verstrengd en zijn winterbanden enkel nog banden waarop het “alpinesymbool” terug te vinden is, een “sneeuwvlokje” vervat in een “bergketen met 3 toppen” (3PMSF=”3 peaks mountain snowflake”).

 
 

 • Banden voorzien van de vermelding "M+S" worden tot 30 september 2024 als winterbanden erkend voor zover zij vóór 31 december 2017 geproduceerd zijn. Bezit u nog dergelijke “M+S”-banden (voor alle veiligheid toch maar de fabricagedatum checken) dan mag u deze dus gebruiken tot 30 september 2024 ; bent u van plan nieuwe winterbanden aan te schaffen dan is het best banden te kopen met bovengenoemd “alpinesymbool”.
   
 • De profieldiepte van de banden is 1,6 mm, maar een minimum van 4mm wordt aangeraden.
   
 • Wie niettegenstaande sneeuw- of ijstoestanden rijdt met zomerbanden (of regenbanden), riskeert een waarschuwingsvergoeding van € 60; bij concrete verkeershinder een boete van € 80.

 

Sneeuwkettingen

 • Het gebruik van sneeuwkettingen in geval van sneeuw is toegelaten, maar het voertuig dat hiermee is uitgerust mag niet sneller rijden dan 50 km/u.
   
 • Motorvoertuigen met méér dan twee wielen moeten sneeuwkettingen gebruiken op plaatsen aangeduid met het bord n° 268 (blauwe schijf met het symbool van een wiel met sneeuwketting).

268  
 

 • Sneeuwkettingen zijn nooit verplicht op aanhangwagens, maar zij zijn wel toegelaten wanneer het trekkende voertuig ermee mag of moet uitgerust zijn.
   
 • Bij gebruik van sneeuwkettingen is het toegelaten ze alleen te monteren op de twee wielen met drijfkracht. Bij 4 x 4 voertuigen volstaat het de kettingen te monteren op de wielen die doorgaans worden gebruikt als wielen met drijfkracht ; de gebruiksaanwijzing van het voertuig is hierin doorslaggevend.

 

Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn algemeen verboden, zelfs voor de buitenlanders.

 

Spikes-spiders

Het is toegelaten spikes-spiders te gebruiken in plaats van sneeuwkettingen en dit onder dezelfde voorwaarden als deze die gelden voor het gebruik van sneeuwkettingen.

 

Verwante inhoud