Wetgeving winteruitrusting in Frankrijk

Mont Blanc France

Tijdens de winter de baan op in Frankrijk met sneeuwkettingen of spijkerbanden? Lees dan snel even de wetgeving rond winteruitrusting na.

Inhoud

 

 

 

 

Winterbanden

Het opleggen van winterbanden is niet verplicht maar aanbevolen wanneer de wegen met sneeuw of ijs bedekt zijn; de minimumprofieldiepte bedraagt 3,5 mm.

Spijkerbanden

Het gebruik van spijkerbanden is toegelaten elk jaar vanaf de zaterdag voorafgaand aan de 11de november tot de laatste zondag van maart daaropvolgend; indien de weersomstandigheden het vereisen kunnen de plaatselijke overheden deze data wijzigen (hetgeen medegedeeld wordt door verkeersborden en via de pers). Spijkerbanden mogen alleen gemonteerd worden op auto's, op vrachtwagens waarvan het gewicht in beladen toestand niet meer dan 3,5 ton bedraagt, en op voertuigen voor gemeenschappelijk vervoer.

 

Alleen de wielen met drijfkracht moeten voorzien zijn van spijkerbanden. Het is niet vereist dat de eventuele aanhangwagen er ook mee zou uitgerust zijn. 


De snelheid van voertuigen met spijkerbanden is beperkt tot 90 km/uur op alle wegen. 

 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen (minstens op de 2 wielen met voorwielaandrijving en aan te bevelen op de 4 wielen ingeval van achterwielaandrijving) zijn enkel toegelaten op besneeuwde wegen en strikt verboden op autosnelwegen. Het gebruik ervan is verplicht op plaatsen waar dit gesignaleerd wordt door het verkeersbord B 26:

Het einde van dit verplicht gebruik is aangegeven door het bord B 44:

Voertuigen met sneeuwkettingen mogen niet sneller rijden dan 50 km/u.


Wanneer het verkeersbord B 26 vergezeld is van een onderbordje met de vermelding "pneus à neige admis" is het verplicht gebruik van sneeuwkettingen niet van toepassing op voertuigen uitgerust met sneeuwbanden. De profieldiepte van winterbanden is minstens 3,5 mm.

Waar het gebruik van kettingen verplicht is gesteld geldt dit enkel voor motorvoertuigen (en dus niet voor aanhangwagens en caravans).


4 x 4 voertuigen zijn evenmin vrijgesteld sneeuwkettingen te gebruiken wanneer deze verplicht zijn; het is aan te raden de 4 wielen hiermee uit te rusten, zo niet, minstens de twee voorwielen.

 

Spikes-spiders

Spikes-spiders vallen onder de categorie "afneembare winteruitrusting"; ze zijn toegelaten in Frankrijk maar ze mogen niet gebruikt worden ter vervanging van sneeuwkettingen waar het gebruik ervan is opgelegd door het bord B 26. Het is niet verplicht de 4 wielen van het voertuig ermee uit te rusten, noch de wielen van de eventuele aanhangwagen of caravan. Het gaat in feite om een uitrusting die bestemd is om het vertrekken te vergemakkelijken en waarvan het gebruik zeer uitzonderlijk is.

 

 

 

 

 

Verwante inhoud