Wetgeving winteruitrusting in Italië

Urbino Marche Italy

Op wintervakantie in Italië? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.

Inhoud

 

 

 

 

Winterbanden

  • Elk voertuig dat in de Aostavallei rijdt tussen 15 oktober en 15 april moet uitgerust zijn met winterbanden ofwel sneeuwkettingen aan boord hebben. In andere regio’s kan op sommige wegen deze verplichting door de plaatselijke verkeerssignalisatie worden opgelegd ; deze verplichting geldt dan van 15 november tot 15 april.

  • Bij gebruik van winterbanden is het ten zeerste aan te raden (doch niet wettelijk verplicht) de 4 wielen hiermee uit te rusten om zo de baanvastheid van het voertuig te verbeteren.

Sneeuwkettingen

  • Sneeuwkettingen zijn enkel verplicht op de wielen met drijfkracht. Voor een voertuig uitgerust met winterkettingen is de snelheid beperkt tot 50 km/u.

  • De 4 x 4 voertuigen zijn niet vrijgesteld van de verplichte uitrusting met sneeuwkettingen of winterbanden op wegen waar sneeuwkettingen verplicht zijn gesteld (de sneeuwkettingen mogen dan gemonteerd worden, hetzij op de vooras, hetzij op de achteras). 

Spijkerbanden

Spijkerbanden zijn toegelaten van 15 november tot 15 maart op voertuigen van minder dan 3,5 ton.
Voor voertuigen met spijkerbanden geldt een snelheidsbeperking tot 120 km/uur op autosnelwegen en tot 90 km/uur op de andere wegen.
Alle wielen van het voertuig (evenals van een eventuele aanhangwagen) moeten uitgerust worden met spijkerbanden ; het gebruik van spatlappen is aangeraden (verplicht op de voertuigen ingeschreven in Italië).

Spikes-spiders

Waar sneeuwkettingen verplicht zijn mag men in de plaats daarvan ook spikes-spiders gebruiken.

Verwante inhoud