Wetgeving winteruitrusting in Luxemburg

Luxemburg

Op wintervakantie in Luxemburg? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.

Inhoud

 

 

 

 

Winterbanden

Vanaf 1 oktober 2012 moeten de bestuurders van motorvoertuigen, ook de toeristen op doorreis,  bij winterse omstandigheden (b.v. sneeuw, ijzel, opgehoopte sneeuw, smeltende sneeuw, ijsplekken of rijp) hun voertuig uitrusten met winterbanden (of M+S, M.S., M&S-banden), dit op de vier wielen. 

 

Motorfietsen, bromfietsen en drie- of vierwielers evenals geparkeerde of gestationeerde motorvoertuigen vallen niet onder genoemde reglementering. 

 

Een boete van 74 euro kan worden opgelegd wanneer men niet in orde is met bovengenoemde reglementering. 

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden tijdens periodes van sneeuw of ijzel. Het volstaat de wielen met drijfkracht ermee uit te rusten. 

Spijkerbanden 

zijn toegelaten van 1 december tot 31 maart, evenals tijdens de andere maanden in geval van sneeuw of ijzel, of wanneer er gevaar bestaat voor sneeuwval of ijzelvorming.

 

Mogen er onder meer mee uitgerust zijn : de personenwagens en de lichte vrachtauto's met een hoogste toegelaten gewicht van niet meer dan 3,5 ton, evenals de ziekenwagens, autocars en de autobussen. Het aantal spijkers is beperkt tot 110 per band en alleen radiaalbanden mogen ermee uitgerust zijn. Bij gebruik van spijkerbanden moeten alle wielen van het voertuig ermee uitgerust zijn (met inbegrip van het eventuele reservewiel, maar niet noodzakelijk de banden van een gebeurlijke aanhangwagen).

 

De maximum snelheid is 90 km/uur op de autosnelwegen en 70 km/uur op de andere wegen. De voertuigen met spijkerbanden moeten achteraan uitgerust zijn met een witte schijf met daarin de vermelding "70" in het zwart. 
Voor voertuigen die in het buitenland zijn ingeschreven, volstaat het dat ze voorzien zijn door het speciale teken dat door hun reglementering is voorzien. Voor België is dit het snelheidsbordje met vermelding "60". 

Spikes-spiders

Spikes-spiders kunnen zonder problemen gebruikt worden in Luxemburg. De gebruiksvoorwaarden zijn dezelfde als voor sneeuwkettingen. Het volstaat de wielen met drijfkracht ermee uit te rusten. 

 

Verwante inhoud