Wetgeving winteruitrusting in Oostenrijk

Vienna

Op wintervakantie in Oostenrijk? Lees dan eerst aandachtig onze raadgevingen. Je komt alles te weten over de regelgeving betreffende de winteruitrusting voor auto’s waarvan het hoogst toegelaten gewicht niet meer bedraagt dan 3,5 ton.

Inhoud

 

 

 

 

Winterbanden

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden op alle wielen verplicht ingeval van winterse toestanden. Zij moeten voorzien zijn van de vermelding “M+S” of “M&S” en een profieldiepte van 4 mm.
De winterbanden mogen evenwel vervangen worden door het gebruik van sneeuwkettingen op de wielen met aandrijving, maar dit is enkel toegelaten wanneer de rijbaan doorlopend (of nagenoeg doorlopend) met sneeuw of ijs bedekt is, zodat het wegdek niet door de sneeuwkettingen kan beschadigd worden. 

Sneeuwkettingen

Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, hetgeen wordt aangeduid door een toepasselijk verkeersbord. Wanneer men op zomerbanden rijdt is het trouwens zo dat men voor langere ritten verplicht is in de koffer sneeuwkettingen mee te nemen. 
Voor voertuigen met sneeuwkettingen is de aangeraden snelheid 50 km/uur. 
Het is toegelaten de sneeuwkettingen enkel op de wielen met drijfkracht te monteren. Voor de 4X4 voertuigen : volg de gebruiksaanwijzing van de kettingen: staat er niets specifieks in over 4x4 voertuigen, dan wordt aangeraden de kettingen te monteren op de achterwielen.

Spijkerbanden 

  • Spijkerbanden zijn toegelaten van 1 oktober tot 31 maart, onder de volgende voorwaarden : 
       1. Enkel de voertuigen met een maximale toegelaten massa lager dan 3.500 kg mogen er mee worden uitgerust
       2. Enkel radiaalbanden met stalen gordel mogen uitgerust worden met spijkers en op alle wielen moeten dergelijke banden worden opgelegd
       3. Indien het voertuig een aanhangwagen trekt moet ook deze  spijkerbanden  hebben, de belasting op de as van de aanhangwagen mag niet hoger zijn dan 1.800 kg.

  • Voertuigen met spijkerbanden mogen niet sneller rijden dan 80 km/uur op de gewone wegen en 100 km/uur op de autosnelwegen.

  • Voertuigen met spijkerbanden moeten voorzien zijn van een schijf met volgend symbool (welke kan bekomen worden bij de Oostenrijkse automobielclub, de OAMTC):

Deze schijf moet zichtbaar achteraan op het voertuig worden aangebracht. 

  • Voor wat betreft de voorschriften inzake uitrusting van de voertuigen zijn het in principe de beschikkingen van het land van inschrijving van het voertuig die gelden. De verkeersregels (snelheidsbeperkingen, periode van gebruik van de spijkerbanden, enz ..) gelden ook voor buitenlanders.

Spikes-spiders

Zijn verboden in Oostenrijk.  

 

Verwante inhoud