Wetgeving winteruitrusting in Zwitserland

Zwitserland - Suisse

Tijdens de winter de baan op in Zwitserland met sneeuwkettingen of spijkerbanden? Lees dan snel even de wetgeving rond winteruitrusting na.

Inhoud

 

 

 

 

Winterbanden


In Zwitserland is er geen speciale reglementering inzake winterbanden. Het gebruik ervan is dus niet verplicht. Nochtans, wanneer een voertuig niet is uitgerust om op een besneeuwde weg te rijden (geen winterbanden, noch kettingen, noch spijkerbanden) en het verkeer hindert, kan de chauffeur beboet worden.

Sneeuwkettingen

 

  • Sneeuwkettingen mogen gebruikt worden, zelfs op plaatsen waar geen enkel gebodsbord staat, indien de rijbaan glad is ingevolge sneeuw of ijzel.
  • Van zodra de omstandigheden het gebruik van sneeuwkettingen niet meer rechtvaardigen, moeten ze verwijderd worden om schade aan het wegdek te vermijden. 
  • Uiteraard zijn sneeuwkettingen verplicht op plaatsen waar dit door een verkeersbord wordt aangeduid. Die verplichting geldt ook voor 4 x 4 voertuigen. 
  • Bij gebruik van sneeuwkettingen moeten tenminste de 2 wielen met drijfkracht ervan voorzien zijn.
  • Sneeuwkettingen of andere gelijkaardige hulpmiddelen moeten het vertrekken, het remmen en de zijdelingse geleiding op sneeuw en ijs mogelijk maken ; middelen die alleen het vertrekken vergemakkelijken, worden niet als sneeuwkettingen beschouwd. 

Spijkerbanden

 

  • Een voertuig dat in België is ingeschreven en uitgerust is met spijkerbanden overeenkomstig de Belgische reglementering, mag ook in Zwitserland rijden. 
  • Spijkerbanden zijn toegelaten van 1 november tot 30 april. Indien de weersomstandigheden of de toestand van de weg dit vereisen kan de federale overheid het gebruik van spijkerbanden toelaten vóór of na die periode.
  • De maximumsnelheid is beperkt tot 80 km/uur. Het voertuig moet achteraan uitgerust zijn met een bordje dat deze snelheid aangeeft of met een snelheidsbordje dat in België verplicht is. De schijf moet weggenomen worden of duidelijk doorstreept worden wanneer het voertuig zonder spijkerbanden rijdt.
  • Het verkeer van voertuigen voorzien van spijkerbanden is verboden op de autosnelwegen en op de semi-autosnelwegen, met uitzondering van de San Bernardinotunnel (tussen Thusis en Mesocco) en de Gotthardtunnel (tussen Airolo en Goeschenen). 

 

Verwante inhoud