Zwitserland

Suisse - Zwitserland

Zwitserland, een viertalig land van bergen en meren gelegen in het hart van Europa, ligt op het grensgebied van de Germaanse en Latijnse cultuur. Het is erg populair bij toeristen zowel voor winter- als zomertoerisme.

Inhoud

 

 

 

 

Enkele cijfers

 • Oppervlakte : 41.290 km2
 • Bevolking : 7,4 miljoen inwoners (187 inw/km2)
 • Hoofdstad : Bern (150.000 inwoners)
 • Godsdienst : 49% rooms-katholiek en 48% protestanten
 • Voertaal : Duits (duits-zwitsers dialect gesproken door 64% van de bevolking), Frans (19%), Italiaans (8%) et Retoromaans (0,6%)
 • Munteenheid : Zwitserse Frank CHF (1 € = +/- 1.6 CHF )
 • Uur : GMT + 1

Documenten & douane

Reisdocumenten

Voor jou

 • Voor inwoners van de EU volstaat een geldige identiteitskaart. Voor andere nationaliteiten is een visum niet nodig voor een verblijf van –3 maanden, maar een paspoort is wel verplicht!
 • Een reisverzekering is aangeraden

Voor je wagen

 • Nationaal rijbewijs (het internationaal rijbewijs wordt aangeraden, zonder enige verplichting)
 • Groene verzekeringskaart + inschrijvingsbewijs
 • Het kenteken B is verplicht voor de wagen

Aan de douane
Een buitenlandse reiziger mag tijdelijk goederen invoeren (souvenirs, parfum..) met een maximale waarde van 300 CHF.
Toegelaten waarden per volwassene:

 • Alcohol: 2 L alcoholische dranken tot 15°, meer dan 15° : 1 L.
 • Tabak: 200 sigaretten of 50 sigaren of 250gr tabak.

Er zijn geen restricties voor de in- en uitvoer van deviezen.

Wanneer afreizen ?

Seizoenen

Je kan het ganse jaar door naar Zwitserland reizen: Skiën en snowboarden tijdens de winter ; trekkings en wandelingen maken tijdens de lente ; genieten van het uitzicht, natuurlijke kleuren en landschappen in de herfst.

Feestdagen

De Nationale Feestdag (1 augustus) staat in het wetboek vermeld. Elk kanton is vrij om tot 8 feestdagen per jaar vast te leggen. 21 kantons maken gretig gebruik van deze mogelijkheid! Wettelijk gezien zijn feestdagen gelinkt aan zondagen en hebben dus dezelfde regelgeving voor openingsuren (winkels en bedrijven) en voor wegverkeer.
De feestdagen verschillen dus erg van kanton tot kanton. Kerstmis, Nieuwjaar en de 1e augustus hebben ze allemaal gemeen. Andere feestdagen (Paasmaandag, Hemelvaart, Pinkstermaandag, Sacramentsdag, OLV-Hemelvaart, Allerheiligen, De Jonge Genevois, de Jonge Federaal) worden erkend per kanton naargelang hun traditie, of het nu om katholieke of protestantse feestdagen gaat.
Naast de feestdagen zijn er eveneens snipperdagen. Deze zijn niet verwant aan zondagen en hierop zijn bedrijven en kantoren eveneens gesloten in het desbetreffende kanton.
Feesten en festivals
Tijdens de maand februari wordt er in vele dorpen en steden carnaval georganiseerd, ook wel “Festnacht” genoemd. Het carnaval van Bazel is het bekendst (vanaf 4u ‘s morgens passeren er grootse en knappe stoeten door de straten).
In de Valais : het gevecht der koninginnen (maart tot oktober) waar bepaald wordt welke runderen de kuddes zullen leiden op het weiland van het komende jaar. Wereldwijd befaamd is het Jazzfestival van Montreux dat in juli de grootste internationale muzikanten aantrekt.
De nationale feestdag (1/8) is bekend om haar vuurwerk over het ganse land; in de vallei van Emmental en in het oosten van Bern zijn er vechtwedstrijden in de weilanden. Op de 4e maandag van november ontvangt Bern de gekende Ajuinmarkt (Zibelmarit), de perfecte kans voor handelaars om de stad in te palmen en er enkele tranen te laten vloeien.

Ernaartoe en rondreizen

Naar Zwitserland

Met de wagen

Via de weg is het makkelijk om naar Zwitserland te reizen gezien de snelle en goed onderhouden wegen. De toeristische dienst van Touring helpt je graag bij het opmaken van je reisroute ; tel: 02/286.33.84 (van maandag tot vrijdag van 9u. tot 12u. en van 14u. tot 17u.)

Met het vliegtuig

De belangrijkste internationale luchthavens zijn Zurich en Genève naast minder belangrijke zoals in Bazel, Bern en Lugano. Er bestaat in Zwitserland geen luchthaventax!
Met de trein : Inlichtingen om er met de trein heen te gaan, kan je bekomen bij de NMBS.

Rondreizen

Zwitserland beschikt over een zeer compleet openbaar vervoersnet (trein, tram, bus, boot, kabelbaan). Het treinnet is 5 000 km lang en de treinen zijn betrouwbaar en rijden frequent. Bovendien zijn de bussen bestemd om de gaten in het net op te vullen, hun haltes liggen vaak naast treinstations.

Met de wagen. In de meeste agglomeraties zijn er autoverhuurbedrijven. Het wegennet is goed onderhouden, goed aangeduid en zelden gestremd. Let wel op dat de adembenemende natuur je aandacht van de weg niet afleidt! Een wegenvignet van 40 CHF is verplicht op te kunnen rijden op alle snelwegen. Je kan het kopen aan de grensposten, postkantoren en op commissariaten.

Fietsen kan je huren in de meeste stations en je kan ze terugbrengen in om het even welk station dat beschikt over een verhuurpunt. Indien je kuitspieren getraind zijn, kan je ver geraken, zoniet zal het bij korte ritten blijven.

Alle grote meren worden bediend door stoomboten, vaak toegankelijk in combinatie met de abonnementskaart van het spoor.

 

Voor meer inlichtingen over:

 • het snelwegenvignet klik hier.
 • verkeersregels specifiek voor Zwitserland klik hier.
 • de regelgeving spijkerbanden en sneeuwkettingen klik hier.

Dagelijks leven

Openingsuren

 • Banken : maandag tot vrijdag tussen 8u30 en 16u30 •
 • Postkantoren : maandag tot vrijdag van 8u30 tot 11u30 en van 13u30/14u tot 16u30
 • Winkels: van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18u30 in de centra van grote steden ;van 8 tot 12u30 en van 13u30 tot 18u30 in de buitenwijken en dorpen. Op zaterdag zijn de winkels open van 8u tot 16/17u.

Verblijf

Hotelovernachtingen zijn duur tot zeer duur in Zwitserland!

Campings
Openingstijden : de meeste campings zijn enkel open tijdens het hoogseizoen! De TCS, dewelke een 50-tal campings in Zwitserland beheert, stelt op enkele van deze campings alternatieve verblijven voor (bungalows met toilet, tenten, slaapkamers, enz.) aan zij die geen aangepast materiaal mee hebben (of wensen mee te brengen). Prijzen zijn interessant!

Jeugdherbergen
Zwitserland telt 62 « officiële » jeugdherbergen, tesamen met enkele andere die eerder « officieus » zijn (meer en meer), voor de backpackers. Reken tussen 18 en 35 CHF (12 tot 23 euro) voor 1 nacht in een slaapplek, ontbijt inbegrepen. Je dient wel 6CHF (4 euro) per nacht extra te betalen indien je geen lidkaart hebt. (33 CHF - 21 euro, geldig voor 1 jaar). De maaltijden die worden voorgesteld zijn aantrekkelijk qua prijs/kwaliteit.

Geld

 • Kredietkaarten worden quasi allemaal overal aanvaard. Eurocard/MasterCard, Visa, American Express, Diner's Club, EC-Maestro, EC-Cirrus
 • Bancontacten zijn meestal uitgerust met het systeem CYRRUS of MAESTRO. De banken beschikken meestal over een DAB automaat waar je geld kan afhalen met je kredietkaart.
 • Cash. Taxi’s en openbaar vervoer aanvaarden enkel cash geld.
 • Wisselen kan je in Zwitserse banken, luchthaven, stations (Western Union), grote hotelketens en enkele privé agentschappen. De banken bieden hun beste wisselkoersen aan voor zowel cash geld als reischeques. Anderzijds rekenen hotels en wisselkantoren een kleine toeslag voor de transactie.

Voltage en stopcontacten

220V, 50 Hz.
Stopcontacten voor twee ronde stekkers.

Postzegels

Een brief tot 20g kost 1,20 CHF (0,78 euro) voor Europa (economy), maar 1,30 CHF (0,84 euro) als Prior.

Telefoon

Naar België : 00 32
Vanuit België : 00 41

In geval van nood

Heb je reisbijstand bij Touring? Je kan ons 24/24 contacteren.
Ben je nog niet gedekt? Ontdek onze reisbijstandsformules.

Ambassade van België
Jubiläumsstrasse, 41
3005 Bern
Tel: +41.31.350.01.50/51/52
Fax : +41.31.350.01.65

Automobile Club van Zwitserland
Administration Centrale Wasserwerkgasse 39
3000 Berne 13
Tel: +41.31.328.31.11
Fax: +41.31.311.03.10
Pechverhelping: 0844 81 1001 (24u op 24)
e-mail: [email protected]
Internet: www.acs.ch
Talen: Duits, Frans, Italiaans
Kantooruren: maandag tot vrijdag van 8 tot 12u en van 13u30 tot 17u

Touring Club Zwiterland
Chemin de Blandonnet 4
1214 Vernier
Postadres : case postale 820
Telegraaf adres: TOURINGSUIS, Genève
Tel: +41 22 417 27 27
Fax: +41 22 417 20 20
Pechverhelping: O800 140 140 (24u op 24)
e-mail: [email protected]
Internet: www.tcs.ch
Talen: Duits, Frans, Italiaans, Engels
Kantooruren: van maandag tot vrijdag van 8/9u tot 11u45/12u en van 13u/14u tot 17u30/18u ; zaterdag van 8/9u15 tot 12u (sommige agentschappen zijn gesloten op zaterdag)

Noodnummers

 • Politie: 117
 • Brandweer : 118
 • Ambulance : 144
 • Pechverhelping : 140

Websites

http://www.admin.ch/
Officiële website van de Helvetische Confederatie in de vier landstalen (Duits, Frans, Italiaans en Retoromaans) en in het Engels. Men vindt er alles over het politiek bestel en de gouvernementele organisatie. Onder « actualité » vindt men alles over de komende stemmingen.

http://www.myswitzerland.com/
Officiële website van de Toeristische diensten van Zwitserland in 13 talen waaronder Nederlands en Frans. Erg volledig met alle informatie over de reis, uurregelingen van het openbaar vervoer, overnachtingsmogelijkheden, het weer, de toeristische rondritten, thematische routes. Eén klik op de streek die je interesseert volstaat om een groot aantal suggesties te krijgen de ene al interessanter dan de andere. Zomer- en wintervakantie worden apart behandeld.

http://www.swissworld.org/
Een meertalige website die zichzelf de toegangspoort tot inlichtingen over Zwitserland en zijn verscheidenheid noemt. Een multimediaal venster om alles te weten over Zwitserland: de geografie, de bevolking, de verschillende culturen, politiek systeem, maar ook goede tips om er te leven en te studeren.

 

Verwante inhoud